19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

HAYVAN HASTALİKLARİ KONTROL VE ERADİKASYON PROJESİ” HAYATA GEÇİYOR

Avrupa Birliği ve Veteriner Dairesi işbirliğinde yürütülecek “Hayvan Hastalıkları Kontrol ve Eradikasyon Projesi”nin uygulanmasına, önümüzdeki hafta Vadili’deki bir çiftlikte yapılacak testlerle başlanıyor.

Hayvan Hastaliklari Kontrol Ve Eradikasyon Projesi” hayata geçiyor

24 Haziran 2016 Cuma 12:43

Projeyle, bir sene içinde hastalıktan ari çiftlikler oluşturulması, ardından tüm ülkedeki çiftliklerin hastalıktan arındırılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında bugün Golden Tulip Otel’de “Sığır Bruselloz, Sığır Tüberkülozu ve Küçükbaş Bruselloz İzleme Programı Eğitim Programı”nın açılışı gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ve AB Hayvan Hastalıkları Erdikasyon Projesi Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas da katıldı.

Kiudulas etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Veteriner Dairesi’ni desteklemek ve diğer ülkelerdeki uygulamaları paylaşmak için burada olduklarını dile getirdi.

ÇAVUŞOĞLU: “İHRACAT AÇISINDAN DA ÖNEMLİ”

Bakan Çavuşoğlu ise etkinlikte yaptığı konuşmada, AB’nin tecrübelerinden yararlanmaktan memnuniyet duyduklarını anlattı.

Hem üreticinin geliri, hem insan sağlığı açısından önemli olan hayvan refahının, ihracat açısından da hayati önem taşıdığına dikkat çeken Çavuşoğlu, hayvan hastalıklarıyla mücadeleye devam edeceklerini anlattı.

Çavuşoğlu,”Sadece Kuzey ya da sadece Güney’in hastalıklardan arınması yeterli değil” diyerek, adanın tamamının hastalıklardan arınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

ATABEN: “BİR YIL İÇİNDE İKİ KEZ DENETİM YAPILACAK”

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben da etkinlikte yaptığı konuşmada, hayvan refahı ve hastalıkları konusunun, süt ürünleri ihracatı açısından da önemli olduğunu anlattı.

Bu çerçevede kamu-özel işbirliğiyle bu gibi çalışmaların yürütülmesinin olumlu olduğunu dile getiren Ataben, proje kapsamında çalışmaların haftaya Vadili’de bir çiftlikte yapılacak testlerle başlayacağını dile getirdi.

Proje kapsamında bir yıl içinde iki kere hastalık denetimi yapılacağını anlatan Ataben, ilk tarama tamamlandıktan sonra hasta hayvanların kesime yollanacağını, ardından altı ay içinde gerçekleşen ikinci taramayla hastalıktan arî çiftliklerin belirleneceğini dile getirdi.

Ataben bu süreçte uluslararası kurallara uygun şekilde hareket edileceğini söyledi.

Yapılacak taramalarla ilgili bilgi veren Ataben, tüberküloz taramasının , AB standartları gereği hellim satışı için gerekli olduğunu kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA