20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

“HAVAİ FİŞEKLER YASAKLANMALI!”

“Havai fişekler yasaklanmalı!”

24 Temmuz 2014 Perşembe 14:19

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, havai fişek gösterilerinin, özellikle geceleyin ve kıyılarda kuşlara ciddi zararları olduğuna dikkati çekti. Sarpten, kimyasal maddenin ortama ve gürültü kirliliği nedeniyle insanlar açısından da sakıncalı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz gün yapılan Şafak Nöbeti’nin hemen ardından, bölgede ölü kuşların bulunduğunu belirten Hasan Sarpten, havai fişek patlaması sonucunda muhtemelen kuşların zarar gördüğü yönünde ihbarlar aldıklarını belirtti.

Rana SARRO

Yaz mevsimiyle birlikte artan festivallerde, kutlamalarda, üniversite öğrencilerinin mezuniyet törenleri ve temel atma törenlerinde yapılan havai fişek gösterilerinin; başta insanlar olmak üzere bütün yabani ve evcil hayvanlara sakıncalı olduğu belirtildi. Havai fişek patlamasının yarattığı gürültünün, başta insanlar olmak üzere bütün yabani ve evcil hayvanları korkuttuğu, kuşlara ciddi zararlar verdiğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, her geçen gün kullanımı yaygınlaşan havai fişeklerin, sesi, dumanı ve ışığıyla kuşları korkuttuğunu, sağır ettiğini ve şok sonucu ölümlerine yol açtığını söylüyor. Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, havai fişek patlamasının ortama, kuşlara ve gürültü kirliliği nedeniyle insanlara ciddi zararları olduğunu vurguladı.

Hasan Sarpten: Havai fişekler zararlıdır

Gazetemize konuşan Sarpten, özellikle deniz kenarlarında atılan hava fişeklerin, kuşlara ciddi zararlar verdiğine dikkati çekti. Havai fişeklerin, kimyasal maddeler olduğunu ve salgılanmasının ortam açısından da zararlı olduğunu belirten Sarpten, “Özellikle gece geç saatlerde atılması, gürültü kirliliği nedeniyle, insanlar ve özellikle de küçük çocuklar açısından sakıncalıdır” dedi.

“Kuşların ölümlerine neden olabilir”

Havai fişek patlamasının kuşların ölümlerine neden olacak bir noktaya varabileceğine dikkati çeken Sarpten şöyle konuştu. “Kıyılarda göçmen kuşlar özellikle kıyı güzergahını takip ederek ülkeye gelirler ya da ülkeden ayrılırlar. Bu nedenle, özellikle kıyılarda atılan havai fişekler, kuşlara ciddi zarar veriyor. Göçmen kuşların uçuş güzergâhını olumsuz etkiler. Göç yollarını şaşırmasına neden olabilir. Bazı kuşların yaralandığı, hemen ertesinde yaralı vaziyette bulunduğu yönünde bize de ihbarlar gelir. Şafak Nöbeti’nden sonra ölü kuşların bulunduğu yönünde ihbar telefonları aldık. Sarpten ayrıca bir sahilin aşırı derecede aydınlatılmasının da kuşlar açısından sakıncalı olduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA