19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

HAVAALANINDA TELEFONLARI ŞARJ ETMEK TEHLİKELİ Mİ?

Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda, telefonun dışarıda USB ile şarj edilmesi verilerin gizliliğini kırdığı ortaya çıktı...

Havaalanında telefonları şarj etmek tehlikeli mi?

27 Mayıs 2016 Cuma 17:00

Otobüs, havaalanı, cafe gibi yerlerde telefonu şarj etmenin veri gizliliğini tehlikeye atabileceği ortaya çıktı.  Kaspersky Lab isimli şirketin uzmanları yaptıkları araştırmalar sonucunda, akıllı telefonların bilgisayara bağlı standart bir USB bağlantısı ile şarj edildiklerinde tehlikeye girebileceklerini keşfetti.

Bu araştırmanın bir parçası olarak şirketin uzmanları, cihaz şarj amacıyla bir PC’ye veya Mac’e bağlandığında cihazın harici olarak hangi veri transferlerinde bulunduğunu anlamak için çeşitli Android sürümleri ve iOS işletim sistemleri ile çalışan bir dizi akıllı telefonu test etti. Test sonuçları ‘el sıkışması’ (cihaz ile bağlı olduğu PC/Mac arasındaki tanışma işlemi) esnasında, cihaz tarafından cihaz adı, cihaz üreticisi, cihaz türü, seri numarası, işletim sistemi bilgisi, dosya sistemi/dosya listesi, elektronik çip kimliği dahil bir sürü verinin teşhir edildiğini ortaya koydu. Araştırma dahilinde, bir dizi özel komut (AT komutları) ile donatılmış normal bir PC ve standart bir mikro USB kablosu kullanan uzmanlar, bir akıllı telefona bir kök uygulamayı sessizce yüklemeyi başardı. Bu da hiçbir kötü amaçlı yazılım kullanılmamış dahi olsa, akıllı telefonun gizliliğinin bozulduğu anlamına geliyor.

2014 yılında, Black Hat konferansında, bir cep telefonunu yalnızca sahte bir şarj istasyonuna takarak telefonun kötü amaçlı yazılım ile entegre olabileceğini açıklayan bir tehlikeden bahsedilmişti.

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA