HASTANEDE DOKTOR YOK

25 Mart 2015 Çarşamba 09:40
Diyabet riskinin en yüksek olduğu ülke Kıbrıs olmasına rağmen, toplumda diyabet bilincinin olmadığını gündeme getiren Detay Gazetesi, bu kez diyabetlilerin karşılaştıkları zorluklar ve derneğin ihtiyaçlarını inceledi.
“HASTANEDE TEDAVİ YERİNE STRES”: Diyabetliler hem hastalıkla hem de sağlık mekanizmasındaki zorluklarla boğuşuyor. Cengiz Topel Hastanesi’nde aylardan beridir diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı yok. Öte yandan bu hastalık ile mücadelede sağlık siteminde de tıkanmaların olduğu göze çarpıyor.
Rana SARRO
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet konusunda birçok sorun çözüm bekliyor. Cengiz Topel Hastanesi’nde aylardan beridir diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı bulunmaması Güzelyurt ve Lefke bölgesinde tepki çekerken sağlık sisteminde ciddi sorunların olduğuna vurgu yapılıyor. Öte yandan Diyabet riskinin en yüksek olduğu ülke Kıbrıs olmasına rağmen, toplumda diyabet bilincinin olmadığını gündeme getiren Detay Gazetesi, bu kez diyabetlilerin karşılaştıkları zorluklar ve derneğin ihtiyaçlarını sorguladı.
“HASTANE NEDENİYLE STRES VE PERİŞANLIK”
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca, diyabetlilerin stres yaşamalarının, şeker oranlarının yükselmesi ve düzene girememesine yol açtığına dikkati çekti ve diyabetlilerin Cengiz Topel Hastanesi’nde hem stres yaşadığı hem de perişan olduğunu vurguladı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ise, park sorununun içinden çıkılmaz bir duruma geldiğine işaret eden Arca, bu durumun özellikle yaşlı hastalar için çileye dönüştüğünü kaydetti. Caner Arca, Derneğin çalışmalarının önünün açılması, kolaylık sağlanması, diyabetlilerin hastanelerde yaşadıkları zorluklara çözüm üretilmesinin haricinde devletten herhangi bir taleplerinin bulunmadığını da söyledi.
GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin en temel ihtiyacının ise, çalışacak zamanı olan ve bu çalışmalar için zaman ayırabilecek gönüllüler olduğunu belirten Caner Arca, “Bu gönüllüler gün gelecek yönetim kurulunda görev alacak kişiler olacak” dedi.
Diyabet riskinin en yüksek olduğu ülke Kıbrıs olmasına rağmen, toplumda diyabet bilincinin olmadığını anlatan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca, Detay Gazetesi’nden Rana Sarro’nun, ‘Derneğin ihtiyaçları, karşılaşılan engeller ve devlet desteği var mı?’ sorusunu da yanıtladı.
“GÜÇ BİRLİĞİ ŞART”
Diyabet Derneği’nin, güç birliğine ihtiyacı olduğunu kaydeden Arca, “büyüdükçe etkinliklerimiz daha çok, farklı ve daha kaliteli olacak. Bu da derneğimizi çekim noktasına getirecek. Yapmamız gereken gönüllü çalıştırabilme yönünde kendimizi geliştirmektir. Bir diğer ihtiyacımız da basınla olan ilişkilerimizi düzenleyecek, sadece yapacaklarımızı duyurmak değil fakat yaptıklarımızı da haber yapabilecek, bunun için de etkinliklerimize katılabilecek birilerine ihtiyacımız var. Bunların bulunması bizim önümüzü açacaktır” dedi.
“DEVLET KURUMLARINI YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”
Diyabet Derneği’nin çalışmalarını engelleyen durumlar olduğunu anlatan Caner Arca, “yönetimin gönüllülerden oluşması, herkesin çalışıyor olması, çalışmaların önünde bir engel olabiliyor” diye konuştu. Arca, Diyabet Derneği olarak devlet kurumlarını yanlarında görmek istediklerini de ifade etti.
“DİYABETLİLERE BAKACAK BİR DÂHİLİYE UZMANI YOK”
Cengiz Topel Hastanesinde aylardır diyabetlilere bakacak bir dahiliye uzmanı çalıştırılmadığını da belirten Caner Arca, “Diyabetliler perişanları oynuyorlar. Cengiz Topel olmazsa bari Güzelyurt’ta olsun. O da yok. Ne yapacak bu insanlar? Lefkoşa yollarına mı düşsünler? Yaşlı başlı insanlara yazık değil mi? Diyabetlilerin stres yaşamaları demek şekerlerinin yükselmesi, düzene girememesi demektir. Sağlık Bakanımızın ‘yetkisi olmadığına, sözünü geçiremediğine’ inanmak istemiyoruz. Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyoruz. Bu sorun acilen çözülmelidir” dedi.
“DEVLET HASTANESİ’NDE PARK SORUNU”
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ise, park sorununa işaret eden Arca, “park sorunu içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Bu durum herkes için ama özellikle de yaşlı hastalar için gerçek bir çiledir. Arabalar nerede ise üst üste park edecekler. Devlet bizim çalışmamız için önümüzü açsın, kolaylık sağlasın, diyabetlilerin hastanelerde yaşadıkları zorluklara çözüm üretsinler yeter. Bizim yanımızda dursalar, çalışmalarımızı yapabilmemiz için bize kolaylıklar sağlasalar, çok daha etkin olabileceğiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ARUCAD, Dünya Sanat Günü'nde Girne Ramadan Cemil Meydanı'ndaydıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), 15 Nisan Dünya Sanat Günü'ne özel olarak Girne Ramadan Cemil Meydanı'nda anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.16 Nisan 2025 Çarşamba 17:32ARUCAD
Gavcar Mantarından Ayrelliye Kıbrıs Otlarıyla Sürdürülebilir SofralarKıbrıs’ın zengin florasında doğal olarak yetişen yenilebilir otlar, tarihsel, kültürel ve besleyici değerleriyle 3. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi Habitat Cyprus 2025’te öne çıktı.16 Nisan 2025 Çarşamba 17:28YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
AYM'nin Can Atalay kararı TBMM'de okundu, kriz çıktıAKP'den "Gülizar Biçer Karaca, Meclis Başkanvekilliği görevinden alınsın" talebi16 Nisan 2025 Çarşamba 17:26TÜRKİYE
Erhürman: Hiç kimsenin haddini aşarak bu halka hakaret etmesine izin vermeyiz“Diyalog ve diplomasi her zaman iyidir”16 Nisan 2025 Çarşamba 17:18KIBRIS
Cezaevinde rahatsızlanan Tevfik Kuyucuoğulları, hayatını kaybettiLefkoşa ve İskele’de biri cezaevinde olmak üzere iki kişi hayatını kaybetti.16 Nisan 2025 Çarşamba 11:33KIBRIS
Girne’de iş kazası: 3 metre yükseklikten düştü, yaralandıGirne’de yapımı devam etmekte olan bir apartmanın inşaat alanı içerisinde dün saat 14.00 sıralarında iskele üzerinde kalıp kuran Yaşar Azatlı (E-27), dengesini kaybederek yaklaşık 3 metre yükseklikten zemine düşmesi sonucu yaralandı.16 Nisan 2025 Çarşamba 11:26GİRNE
İskele’de Kumarhane denetimi!Kumarhanelerde gerçekleştirilen denetimlerde ise, kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak olan 17 kişi tespit edilerek, aleyhlerinde yasal işleme gidildi.16 Nisan 2025 Çarşamba 11:25İSKELE
10. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu tamamlandıLAÇ Belediyesi’nin ev sahipliğinde 10-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen 10. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu tamamlandı.16 Nisan 2025 Çarşamba 10:25KIBRIS
Sırrı Süreyya Önder ameliyata alındıTBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyata alındı.16 Nisan 2025 Çarşamba 10:23TÜRKİYE
TCMB, faiz kararını yarın açıklayacakTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yarın toplanacak.16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14PARA BORSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs