26 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele25°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara23°C

‘HASTANE HASTALIK SAÇIYOR!’

‘Hastane hastalık saçıyor!’

23 Mart 2014 Pazar 15:23

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Polikliniği’ne giden hastalar şikayetçi. Hastalara göre hastane sağlık vermek yerine hastalık saçıyor…. Musluklar pas içinde tuvaletler ise kırık-dökük..

 

Hastalar: “Özel hastaneler temiz ama parası olana…Ya dar gelirli vatandaş ne yapsın? Devletimiz de düşünmüyorsa, bizi kim düşünsün” diye konuşuyor.

 

Hastaların, evrensel hasta hakları kuralları çerçevesinde hekimini özgürce seçme hakkına sahip ama KKTC’de bu hakkı kullanmak isteyen hastalar azarlanıyor

 

Rana SARRO

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Poliklinik Bölümü’ne giden hastalar, binanın sağlık koşullarına uygun olmamasından şikâyetçi. Poliklinik lavabolarının muslukları pas tutmuş vaziyette, tuvaletler ise kırık dökük.

Gazetemize konuşan bazı hastalar ise, “hastane hastalık saçıyor” diyor. Hastalar, paslı lavabo musluklarının, hastalık riski taşıdığını vurguladı.

Lavaboları kullanmak zorunda kalan vatandaşlar ise, musluğu açıp kapatırken, ellememek için kâğıt kullanıyor.

“Hastane bahçesinde lağım gölleri”

Öte yandan, ‘Diyabet Merkezi’ yakınından bulunan rögarların zaman zaman taştığı ve lağım sularının dışarıya çıktığı da bildirildi.

Gazetemize konuşan bazı hastalar, “hastaneye iyi olmaya geliyoruz, hastalık almaktan korkuyoruz” diye konuştu.

Fatma Uzunoğlu :“Hastaneden sonra dezenfekte olmamız lazım”

“Büyük abdestler hep dışarıda. Herkes oradan geçiyordu. Ben geçen gün yine hastaneye geldiğimde gördüğüm bu durumdan sonra eve gittiğimde, ayakkabılarımı çöpe attım. Yani hastaneden evimize gittiğimizde dezenfekte olmamız lazım. Parası olan özel hastanelere gidebiliyor. Oralarda tabii ki hijyen var. Ama ya parası olmayanlar ne yapsın? Sigortalıyız, vergimizi veriyoruz ama hizmet alamıyoruz. Sağlıkta bile para alıyorlar. Tomografi, MR için para ödüyoruz. Bu vergileri ödeyeceğimize, özel temizlikçi tutalım ve biz hastanenin başında duralım ki temizlensin.”

Gülbay Demir: “Her seferinde farklı doktor”

“Kıbrıs’ta hasta hakları var mı? Hastanede ‘hasta hakları’ diye bir yazı göremiyoruz. Ben çocuğumu özel doktora götüremediğim için, hastaneye getirmek zorunda kalıyorum. Her gelişimizde farklı bir doktora bakınmak zorunda kalıyoruz. Çocuğumun doktorunun aynı olması için, tercih ettiğim doktorun muayene tarihini sorduğumda ise, doktor tarafından azarlanıyorum. ‘Ne zaman buradaysanız, biz o zaman gelelim’ diyorum. Doktor ise, ‘senin öyle bir hakkın yok. Ben yoksam başka doktor var, ona bakınırsın’ diyerek beni azarlıyor. Bir hastaya ne kadar el değerse o kadar çok hastalık çıkar. Çocuğum doğduğu günden beri hep farklı farklı doktorlar tarafından bakıldı. Çocuğumun, çocuk doktorunu tercih etme hakkımın olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çocuğu baştan itibaren muayene eden doktorun çocuğumun sağlığı açısından daha faydalı olacağına inanıyorum. Ayrıca, sabah saat 8’de geldim saat 11 oldu hala çocuğumla kucağımda bekliyorum. Bir de tuvaletler çok kirli, hastanenin içerisi dezenfekte olmuyor, kullanmaya korkuyoruz.”

“Hastanede ilaç bulamıyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise; “yapılacak her işlem için 5 TL ödüyoruz ama yeterince hizmet almıyoruz. İçeride ilaç yok. İlacı dışarıdan alacaksam niye hastaneye geleyim. Sabah saat 6’da gelip bekliyoruz. Sonra hastanede hiçbir ilaç bulunmuyor. Tahlil yaptırmamız gerekiyor yine ilaç yok. 5 TL değil daha fazla alsınlar ama hastaneye geldiğimizde gerekli ilaçları bulabilelim. Geçen gün boğaz doktoru ve ortopedi doktoru için özele gitmek zorunda kaldım” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA