18 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa28°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele28°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara24°C

HASTALAR PERİŞAN!

Hastalar perişan!

18 Haziran 2014 Çarşamba 19:44

  • Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet hastanesinde aylardır bozuk olan Kolonoskopi aleti nedeniyle hastalar kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyor.
  • Kolonoskopi yönteminde kullanılan aletlerin bozuk olması nedeniyle doktorlar hastaları özele gönderilirken bu sektördeki el yakan fiyatlar yüzünden çoğu hasta perişanlık yaşıyor.
  • Kalın Bağırsak yırtılması rahatsızlığı olan bir vatandaş, hastanede kendisine kolonoskopi cihazının 3 aydır bozuk olduğunun söylendiğini ve doktoru tarafından özel hastaneye yönlendirildiğini anlattı.

Detay ÖZEL

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde aylardır bozuk olan Kolonoskopi aleti hastaları birçok hastayı perişan ederken, durumları acil olan ve maddi durumları özel hastaneye gitmelerine elverişli olmayan bazı hastaları ise ölüm riski ile bile karşı karşıya bırakıyor.

Kolonoskopi yönteminde kullanılan aletlerin bozuk olması nedeniyle doktorlar hastaları özele gönderiyor. Ancak ücretler nedeniyle hastalar gerekli tedavilerini yaptıramıyor.

Kalın Barsak yırtılması rahatsızlığı olan bir vatandaş, tedavi ve tanı için hastaneye gittiğinde kendisine kolonoskopi cihazının 3 aydan beri bozuk olduğunun söylendiğini ve doktoru tarafından özel hastaneye yönlendirildiğini anlattı.

Ciddi sorun

Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde, kolon (Kalın bağırsak) kanseri taraması yapmak için en güvenilir yöntem olan kolonoskopi yönteminde kullanılan aletin bozuk olması nedeniyle, hastalar mağdur oluyor.

Kalın bağırsağın incelenmesinin yanı sıra kalın bağırsağın kıvrımlı ve bükümlü bölümlü kesimlerinden geçilmesi ile kalın bağırsağın, ince bağırsağın bitip kalın bağırsağa bağlandığı çekim bölümüne ulaşması için yapılan Kolonoskopi Yöntemi’nde kullanılan aletlerin bozuk olması; bağırsağı yırtık hastaları, hayati tehlike ile karşı karşıya bırakıyor.

“Özele git”

Kalın bağırsağı uzun bir süredir yırtık olup Kolonoskopi yöntemi ile inceltilmesini bekleyen bir vatandaş, “kalın bağırsağım uzun bir süredir yırtıktır. Hastaneye her gittiğimde bana Kolonoskopi bozuktur” diyorlar. En sonunda doktorum bana ‘Özel’e git ve kalın bağırsağını incelettir’ dedi. Ben de özel bir hastaneye gittim ama benden Bin 400 TL artı ilaç ve bakım ücreti istenince ödeyemeyeceğim için, gerekli operasyonu yaptırmaktan vazgeçtim” dedi.

“Özele gittim ama o faturaları nasıl öderim?”

İsminin gizli tutulmasını isteyen vatandaş gazetemize şunları anlattı: “Ben Sosyal Sigorta emeklisi bir vatandaşım. Sosyal Sigorta’dan aldığım Bin 500 Türk Lirası ile geçinmeye çalışırım. Hadi Bin 400 Türk Lirası’nı ödedim. ‘Artı’ dedikleri şey bir o kadar da çıkarsa ben nasıl o faturaları ödeyebilirim?”

“Kan geliyor ve kan kaybına uğruyorum”

“Bağırsağım yırtık olduğu için tuvalete gittiğim zaman sürekli kan geliyor. Kan geldiği için kan kaybına uğruyorum. Bu da beni halsiz bırakıyor. Ben ayni zamanda hipertansiyon hastasıyım. Üç aydır, bir kolonoskopi aleti nasıl tamir edilmez? Ben üç aydır hastaneye gider gelirim. Belki de bu alet çok daha önceden bozulmuştur. Bu nasıl insan sağlığına önem vermektir. ‘Sağlık çöktü’ diyorlar. Yok, yalnız çökmedi, bitti. İsmimi yazarsanız bana tavır alacaklar ve belki de hiç bakmayacaklar. Bu nedenle ismim sizin yanınızda kalsın. Ben icap ederse söylediklerimi tekrar çıkar ve ismimi açıklayarak bu kez yeniden dile getiririm.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA