26 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele23°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

HARRARİ,  KIBRIS- İSRAİL İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA İYİMSER

Harrari,  Kıbrıs- İsrail işbirliği konusunda iyimser

05 Temmuz 2014 Cumartesi 12:25

İsrail'in Kıbrıs Büyükelçisi Michael Harrari, hidrokarbon konusunun hem güney Kıbrıs, hem İsrail ve bölgedeki diğer ülkeler için gerçek bir potansiyel olduğunu ve aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesinin önemini artırdığını söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) mülakat veren büyükelçi, Kıbrıs ve İsrail’in, son birkaç yıl içinde ikili işbirliğini ilerletmeyi başardıklarını söyledi ve “ daha yakın bir işbirliği sağlanması potansiyeli var” dedi.

Kıbrıs ve İsrail arasında hidrokarbon konusunda işbirliği hakkında iyimser olduğunu ifade eden Harrari, iki ülkenin diğer konularda da daha güçlü bir işbirliğinde bulunması olanakları var olduğunu belirtti.

Enerji alanında dikkate alınması gereken bazı meseleler olduğunu açıklayan Büyükelçi Harrari, “güvenilir bir iş ortağı ile işbirliği içine giren bölgesel istikrara katkıda bulunan çeşitlilik” dedi.

KHA'ya konuşan Harrari, bu bağlamda ilgili özel şirketlerin önemli rolünü dikkate almak gerektiğini söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin son yıllarda daha da güçlendiğini ifade eden Büyükelçi, Kıbrıs ve İsrail'in ayrıca değişik ve ortak konularda da “derin ve zengin” bir diyalog sağladığını belirtti.

Yetkili, devamla, iki hükümet arasında en yüksek seviyelerde diyaloğun sürekli olduğunu, iki Dışişleri Bakanı arasında telefon görüşmeleri yapıldığını kaydetti. Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve İsrail Başbakanı Netanyahu arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını ve Anastasiades'in İsrail Başbakanı’nı Kıbrıs'a davet ettiğini hatırlattı.

Yetkili, Netanyahu'nun Kıbrıs ziyaretinin detaylarının henüz belirlenmediğini açıkladı. Büyükelçi Harrari Kıbrıs Haber Ajansı'na, Kıbrıs ve İsrail arasındaki ilişkilerin yıllar önce sağlanan ilişkiler olduğunu, 2014 yılının Dünya Savaşında Yahudi Soykırımından kurtulanların ve Dhekelia, Karaolos ve Xylotymbou bölgelerinde esir tutulan kişilerin serbest bırakılmasının ve kampların kapatılmasının 65. yıl dönümü olduğunu söyledi.

Yetkili, “Kıbrıslılar ve İsrailliler arasında ilişkiler o dönemden sağlanan ilişkilerdir ve Kıbrıslılar İsrail vatandaşlarına destek gösteren bir halk idi” dedi.

Büyükelçi, İsrail'in Kıbrıs Büyükelçiliğinin 65. yıl dönümü vesilesiyle bir dizi etkinlikler düzenleyeceğini açıkladı.

Doğal gazın bulunmasının Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili bir soryu yanıtlayan Harrari, bölgede doğal gazın keşfedilmesinin Doğu Akdeniz bölgesinin önemini daha da artırdığını, aynı zamanda Kıbrıs sorununu da etkilediğini vurguladı.

Harrari, “Doğu Akdeniz'e verilen önemin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına olumlu katkıda bulunmasını umarım” dedi.

Filistinlilerden oluşan ve Hamas destekli koalisyon hükümetinin Orta Doğu meselesi hakkında barış süreci üzerindeki etkileri hakkında Büyükelçi, “İsrail için gerçekten üzücü günler” dedi ve “ Hamas tarafından kaçırılan ve katledilen üç gencin ölümlerinin yasını tutuyoruz” dedi.

Büyükelçi, “Bir kez daha, Hamas'ın terörist bir örgüt olduğu kanıtlanmıştır” dedi.

Barış sürecinde İsrail'in ortağının Filistin İdaresi ve Başkanı Ebu Mazen olduğunu vurgulayan Büyükelçi, Hamas destekli koalisyon hükümetinin barış müzakerelerine ortak olmasının mümkün olmadığını belirtti.

İran'ın nükleer programı hakkında bir soruya cevap veren Harrari, nükleer programın İsrail için bölgesel önemli ve zor bir sorun olduğunu, konuda yapılmakta olan müzakereleri önem taşıyan bir süreç olarak niteledi.

Müzakerecilerin çok iyi bir anlaşmaya varmaları gerektiğini belirten yetkili, İran'a herhangi bir nükleer program geliştirme izni vermeyecek bir anlaşma olması gerektiğini vurguladı.

“Kötü anlaşma olmaktansa hiç anlaşma olmamasını” vurgulayan yetkili, “nükleer bir İran nükleer Ortadoğu anlamına gelir ve bunun için Ortadoğu nükleer bir İran'ı göze alamaz” dedi.

Suriye ve Irak'taki durumun tüm bölgeyi etkileyen gelişmeler olduğunu ifade eden Büyükelçi, bölgede devletlerin zayıflığı ve ISIS gibi aktörlerin oynadığı büyük rolün bölgedeki diğer devletler üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA