26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

“HAREKETSİZLİK” OMURİLİK KİREÇLENMESİNE SEBEP OLUYOR!

Hareketsiz yaşamın “omurilik kireçlenmesi” gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilgisini veren uzmanlar, bu konuda uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

“Hareketsizlik” omurilik kireçlenmesine sebep oluyor!

26 Ocak 2016 Salı 13:28

Türkiye’de hareketsiz hayata bağlı olarak 50’li yaşlardan sonra her 10 kişiden 5’inde omurilik kireçlenmesi olduğu bildirildi.

Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, vücudu oluşturan bir takım doku ve uzuvların kendilerini yenileyebildiğini söyledi. Kemik dokusunda da yenilenme olduğunu belirten Op. Dr. Kılınçoğlu, yaşa bağlı olarak kemiklerde bazı bozulmaların oluştuğunu bunun başında da omurgadaki kireçlenmenin bulunduğunu kaydetti.

Omurgadaki kireçlenmeyi etkileyen fark etkenlerin olduğunu aktaran Op. Dr. Kılınçoğlu, "Kişinin hayat tarzı çok ehemmiyetlidir. Durağan hayat, spor yapmamak, aktif olmamak eklem ve kemiklerde ağırlaşmaya kapı aralar. Aynı işlemeyen makine gibi paslanır. Kireçlenme dediğimiz şey de budur. Omurganın ve eklemlerin katılaşması. Diğer bir neden vücut yapısı. Kilo çok ehemmiyetli, Şayet kilonuz fazlaysa bu süreç hızlanır. Mesela 70 kiloluk bir insan 80-90 kiloya çıkarsa omurga bunu kaldıramaz. O vakit kendimizi sağlamlaştırmamız gerekir. Omurga bu ağırlığı karşılamak için olmaması şart olan yerlerde kemik alanları oluşturur. Bunlar arttıkça kireçlenme olur. Şayet bu omurga sisteminde ortaya çıkarsa kanal darlığı dediğimiz omuriliğin geçtiği boru gibi sistemin daralması olarak görürüz. Bu evrede omurilikten ayrılan sinirler daralıyor ve hastada sıkıntı çıkarıyor" diye konuştu.

"HAREKETİ ARTTIRMALIYIZ"

Kireçlenmede üçüncü etkenin genetik olduğunu ifade eden Op. Dr. Kılınçoğlu, "Fakat genetik yapı değişmez. Bu elimizde değildir. Değiştirebileceğimiz şeyler üzerinde çalışmamız gerekir. Hayat tarzımızı değiştirip kilomuzu tertip edip günlük aktivitelerimizi artırmalıyız. Sigara içiyorsak bırakmalıyız. Zira dokuların yine kendini oluşturmasını engeller. Sigaradan ne kadar uzak durursak o kadar riziko azalır" dedi.

BELİRTİLERİ

Omurga kireçlenmesinin bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Kılınçoğlu, "Yaşla artmaktadır. Bir takım insanlarda erken ortaya çıkarken, bir takım insanlarda geç ortaya çıkar. Fakat genel olarak vasati 50’li yaşlarda ortaya çıkma başlar. Aslında 20’li yaşlarda oluşmaya başlar ve uzun yıllar devam eder. Ağır ağır oluşur ve 50’li yaşlarda kendisini belli eder. En ehemmiyetli belirtisi Ağrıdır. Günlük etkinlik ve yürüyüşlerde eğilip kalkmalarda ağrılarla kendini belli eder. Bunun yanında omurga kireçlenmesi ve sinirlerdeki sıkışıklık asal problem olduğu için bazı belirtilere bakarız. Boyunda çıkıyorsa bu kollara dağılan ağrılara bakarız. Kollarda ve ellerde uyuşma görülür. Belde ortaya çıkarsa bel ağrısı görülür. Ayaklarda karıncalanma ve kuvvetsizlik görülür. Sırtta da kireçlenme olabilir. Geçmeyen sırt ağrıları görülür" şeklinde konuştu.

"HAREKET EHEMMİYETLİ"

Omurilik kireçlenmesinin önlenmesinde sporun ehemmiyetli olduğunu kaydeden Kılınçoğlu, "Anne baba da hangi yaşlarda görülüyorsa bizde de ortalama o yaşlarda görülür. Fakat kilomuzu azaltır, spor yaparsak bu yaşları öteleyebiliriz. İlaç rehabilitasyonu yapılabiliyor. İlaçların yaptığı yalnızca ağrıları azaltmak ve kireçlenmenin oluşumunu yavaşlatmak. Fakat asla durduramıyoruz. Fizik rehabilitasyon ve kaplıcalar tecrübe edebilir. Fakat çözüme yönelik değildir" ifadelerini kaydetti.

"KİREÇLENMEYE UYGULANAN CERRAHİ TEDAVİDE MUVAFFAKİYET YÜZDE 90"

Hastalığın ağırlaşması vaziyetinde müdahalenin cerrahiye döneceğini belirten Op. Dr. Kılınçoğlu, "Omurilik ve etrafında bir sıkışıklık var. Bunu ancak mekanik tesirle ortadan kaldırabiliriz. Başka bir deyişle cerrahi işlem. Bununla kireçler kazınır ve hareketlerin kolaylaşması sağlanır. Mikro cerrahi her zaman kullanılabilen bir yoldur. Son derece konforludur. Takriben 1-2 santimetrelik bir aralıktan 3 düzey mesafeyi müdahale edebiliyoruz. Bu bel için. Boyunda da 2-3 santimetrelik bir aralıktan 4 seviyeye müdahale edebiliyoruz. Yüzde 90 başarılı yollar ve hastaların hastanede kalış müddetlerini azaltıyor. Maksimum 1-2 gün. Ağrılar çok az oluyor ve 1-2 hafta içinde kişi normale dönebiliyor. Hastalığı çekmek yerine erken müdahale ehemmiyetlidir" dedi.

"50 VE 60 YAŞTAN SONRA TESİRİ ARTIYOR"

Avrupa ülkelerine oranla Türkiye’de kireçlenmenin daha erken yaşta ve şiddetli şekilde ortaya çıktığına vurgu yapan Op. Dr. Kılınçoğlu, "10 kişinin yarısında bu hastalık görülüyor. Başka bir deyişle toplumun yüzde 50’si ile 60’ı arasında bu görülebiliyor. Bunun da tek kaynağı durağan hayat. Biz emekli olduktan sonra her şeyi bırakıyoruz. Oysa emekli olduktan sonra bazı şeyleri yapmak için daha çok vaktimiz oluyor. Ve kilomuza dikkat etmiyoruz" dedi.

"BEL AĞRILARININ EN FAZLA YÜZDE 10’UNA OPERASYON GEREKİR"

Toplumda sık görülen bel ağrılarına da değinen Op. Dr. Kılınçoğlu, "Sokakta 10 kişiye ileri tetkik yapsak bel ve boyunla alakalı problem çıkar. Fakat muayenehane olarak bu hastalık yoktur. Her kireçlenme ve ağrı olanları operasyon yapmıyoruz. Vasati olarak bel ağrılarının yüzde 20’si fıtık veya kireçlenme kaynaklıdır. Bunlarında yüzde 5 veya yüzde 10’u operasyon gerektirir. Başka bir deyişle oranlarsak belki yüzde 1 veya 2’sine operasyon gerekiyor. Dolayısıyla tabi ki her hasta operasyon olmamalı. Fakat olması şart olan de operasyondan kaçmamalı. Hastalar ekseriyetle operasyon olduktan sonra bütün sıkıntılarının bittiğini ve bir daha yakalanmayacaklarını düşünüyorlar. Oysa bu omurgada dinamik bir süreç var. Kireçlenme sürecine müdahale ediyoruz geriye sarıyoruz fakat süreç devam ediyor. Dolayısıyla şayet kiloya dikkat etmezsek hayat tarzımızı değiştirmezsek süreç tekrar başlar" ifadelerini kullandı.

Kılınçoğlu, bel ağrısı için uygulanan çekme ve kupa yollarının ise kişiyi sakat bırakabileceği noktasında ikazda bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA