19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

HAREKETSİZ YAŞAMDAN UZAK DURUN

Hareketsiz Yaşamdan Uzak Durun

06 Temmuz 2013 Cumartesi 12:50

tumblr_ln1lzmuYLE1qaz0tgo1_500[1]Emeklilik döneminde sağlıklı ve hareket edebilen bir bedene sahip olmak için; yaşam kalitesini yükseltmek ve gençlik döneminde sağlığa yatırım yapmak gerekiyor.

İleri yaş hastalığı olarak bilinen ancak genç yaşlarda da görülebilen eklem kireçlenmesi, yaşlılık döneminde hastaların hayat konforunu olumsuz etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hastalığın oluşumunda genetik yatkınlık etkili olsa da; hareketsiz yaşam, fazla kilo ve sigara kullanımının da tetikleyici etkisi bulunuyor.

GENETİK FAKTÖRLER VE YAŞAM TARZI KİREÇLENME NEDENİ

Yaşlanmayla birlikte gelen hücresel kayıplar eklem kireçlenmesine yol açarak, eklemlerin bir takım görevleri yerine getirmesine engel olmaktadır.  Eklem içi sıvının azalması olarak tarif edilebilen eklem kireçlenmesi, yaş faktörünün yanı sıra; öncelikli olarak genetik yapı, hareketsiz yaşam, aşırı kilo ve sigara kullanımı gibi nedenlerde ortaya çıkmaktadır.

KİREÇLENME ŞEKİL BOZUKLUKLARINA YOL AÇAR

Kireçlenmeye yol açan eklem içi sıvının azalması omurgada ortaya çıktığında buradaki küçük eklemlerin yavaş yavaş fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Omurganın esnekliğini kaybetmesi ile birlikte kemikler kalınlaşır. Sonuç olarak sinirlerde sıkışıklık, esnekliğin azalmasına bağlı olarak ağrıyla birlikte gelen hareket kısıtlılığı, kamburluklar, bel çukurunda artma, öne ve yana eğrilikler gibi şekil bozuklukları görülebilir.

OMURGADA KAYMA YA DA OMURGA KANALINDA DARLIĞA NEDEN OLUR

Kireçlenme başka hastalıkların da önemli nedenlerinden biridir. Omurgadaki bir kireçlenme, kalça ve dizlere binen yükün artmasına neden olur. Belde bir kireçlenme varsa bu kez boyun ve sırttaki kireçlenmeler artar. Belde bir ya da iki omurda kireçlenme başlamışsa, diğer üç omura binen yük artar. Bu durum nedeniyle, omurların dayanıklılığının azalmasıyla kayma ya da omurga kanalında darlık oluşabilir.

YUMRUK YENMİŞ HİSSİ YARATAN AĞRILAR HİSSEDEBİLİR

Omurga kireçlenmesi veya daralması tanısı muayene, ağrı karakterinin tanımlanmasıyla ve radyolojik incelemelerle konulur. 3 aydan fazla süren ve geçmeyen ağrılar, eklemlerde bir sorunun varlığının göstergesidir. Hastada ağrı geniş bir alana yayılır ve yumruk yenmiş gibi bir his yaratır. Ağrıyı iç organlarda hissetmek de mümkündür. Ağrı aralıklarla gidip gelebilir. Tanı konulurken tüm omurga sistemi gözden geçirilmelidir.

KİREÇLENME VARSA YAŞAM TARZI DEĞİŞTİRİLMELİ

Kireçlenmenin ömür boyu süren bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle hastanın öncelikle yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi büyük önem taşımaktadır. Fazla kilo verilmeli, sigara bırakılmalı, kişi yaşına ve zevkine uygun bir spor yapmalıdır. Özellikle yüzme kireçlenme hastaları için çok faydalıdır.

MİKRO CERRAHİ YÖNTEMİYLE TEDAVİ

Yaşam alışkanlığı değişikliklerine ve diğer tedavilere cevap vermeyen hastaların eğer yaşam kalitesi ciddi olarak düşmüşse cerrahi seçeneklerden yararlanılmalıdır. Kapalı ameliyat olarak da bilinen mikro cerrahi yöntemiyle oluşan fazla kireçler alınarak hasta rahatlatılır. Ortalama 1.5-2 saat süren mikro cerrahi ameliyatının tamamı 2 cm’lik cilt kesisi ve özel ameliyat mikroskobu ile yapılır. Hasta, 1 gün hastanede kaldıktan sonra ağrılarından kurtulmuş olarak evine gönderilir. Operasyonun 2’inci haftasında da iş yaşamına geri dönebilir. .

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA