17 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C

HANGİSİ DOĞRUYU SÖYLÜYOR?

Hangisi doğruyu söylüyor?

05 Eylül 2014 Cuma 14:11

Cumhurbaşkanı mı, bakan mı?

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu önceki gün yaptığı açıklamada, organ nakilleriyle ilgili Başsavcılık ve Interpol raporlarını gördüğünü ve ülkede organ mafyası olmadığı önünde sonuç çıktığını söyledi

Sağlık bakanı Ahmet Gülle ise dün yaptığı açıklamada Başsavcılık’tan kendilerine, henüz Türkiye’den ve Ukrayna’dan gerekli bilgilerin ve Interpol araştırmalarının gelmediğinin bildirildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, YDÜ’de organ nakli yapılması konusuyla ilgili araştırma yapmasını istedikleri  Başsavcılık’tan kendilerine, henüz Türkiye’den ve Ukrayna’dan gerekli bilgilerin ve Interpol  araştırmalarının gelmediğinin  bildirildiğini söyledi.

Güle, polisin yaptığı araştırma sonrasında ortaya çıkan bazı verilerden sonra   konunun daha derinlemesine araştırılmasıyla ilgili Başsavcılık’ın girişimde bulunduğunun da kendilerine iletildiğini kaydetti.

Gülle Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında konuyla ilgili bilgiler verdi.

Bu konunun  bitmiş tamamlanmış olmasının söz konusu olmadığını  kaydeden Gülle, “Süreç devam etmektedir ve ben bu konuyla ilgili bilgilendirme yapmak istedim, daha da önemlisi bizim kurumların çatışmasını değil, iş birliği yapmasını istiyoruz. Kamu-özel tüm sağlık kurumları hepimizin kurumları Dünyadaki kurallar, uygulamalar sağlık alanındaki özellikle belli konulardaki hassasiyetler nettir. Tabipler Birliği de bu konudaki hassasiyetini  ciddi anlamda ortaya koymuştur, bir etik kurul oluşturduklarını ilan etmişlerdir” diye konuştu.

Hazırlanmış olan hücre doku ve organ nakli yasanın  konuyu derinlemesine ele alan bir yasa olduğunu ifade eden Gülle, yasa hayata geçtiği zaman tüm bu ihtiyaçlara cevap veren, her türlü sıkıntıyı aşabilecek düzenlemeleri içerdiğini de dile getirdi.

Yasa ve konuyla alakalı konuların uzun süredir ülkenin gündeminde olduğunu kaydeden Gülle, bu konuyla ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla basın toplantısı düzenlediğini söyledi.

Bir süre önce Kıbrıs Türk Tabipler Birliği tarafından organ nakli konusunda bazı şüpheli konuların olduğunun bildirilmesi üzerine başlatılan bir süreç olduğunu belirten Gülle, sürecin başında yaşananları hatırlattı ve sonuçta konunun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmek üzere Başsavcılık’a bildirildiğini kaydetti.

Hareket noktalarının bütün dünyada özellikle organ nakliyle ilgili yapılan deklarasyonlar, bu konulardaki hassasiyetler olduğunu belirten Gülle, KKTC’de uzun yıllar boyunca süren ve  teknik konularda bilgi kişilerin katılımıyla hazırlanmış olan hücre doku ve organ nakliyle ilgili konuları düzenleyen bir yasa olduğunu hatırlattı. Gülle, meclisten geçen yasanın birkaç maddenin tekrar görüşülmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı’ndan geri gönderildiğini söyledi ve yasanın yeniden meclisin gündeminde olduğunu kaydetti.

“TÜM TARAFLARDAN YASANIN BİR AN ÖNCE ÇIKMASINA KATKI TALEP ETTİK”

Gülle, tüm taraflardan bu yasanın bir an önce çıkmasına katkı koyulmasını ve yasaya göre uygulamaların hayata geçmesini talep ettiklerinin de altını çizdi.

Konunun çözümlenmesindeki doğru adımın iş birliği yapılması, doğru vizyonun birlikte belirlenmesi ve sonuçta bu süreçlerin yasadaki düzenlemelerle birlikte hayata geçirilmesi olduğunu dile getiren Gülle, bu konudaki hassasiyetlerini Tabipler Birliği’nin konuyu kendilerine aktarmasından itibaren dile getirdiklerini söyledi. Gülle, yeni bir vizyonla yeni adımlar atılmaya çalışılırken doğru şekilde hareket etmenin  ve birlikte adım atılmasının doğru olan olduğunu söyledi. Gülle Pazartesi günü YDÜ Başhekimini bakanlığa davet ettiğini ve bu konuda gerekli düzenlemenin yapıldığını, iş birliği yapılmasının ve doğru hareket edilmesinin gerektiğini kendisine söylediğini kaydetti.

Gülle, eski yasanın günün koşullarına göre herhangi bir düzenlemeye elverişli olmadığını ve yeni bir yasa hazırlandığını belirterek, bu yasanın  hayata geçmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Konuya taraf olanları çatışan taraflar olarak görmediklerini kaydeden Gülle, devletin  düzenleyici olduğunu, tüm kurumların hizmet etme dürtüleriyle bir araya gelmesi ve yasalara, kurallara, etik değerlere uyularak hareket edilmesi yönünde tavırları olduğunu ifade etti.

Güle, tutumlarının net olduğunu, sürecin doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini de vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA