HANGİ YİYECEĞİ HANGİ SIRAYLA YEMELİSİNİZ? İŞTE YARDIMCI OLABİLECEK 8 ÖNERİ…
Güne kahve ile başlamak iyi mi? Karbonhidrattan önce protein mi yemelisiniz? Yemekten önce veya sonra şarap içmeye ne dersiniz? Amerikalı araştırmacılar, hangi yiyeceğin hangi sıralamayla yenmesi konusunda yeni veriler ortaya koydular.
21 Mayıs 2022 Cumartesi 17:16
ABD’deki Tulane Üniversitesi’nden araştırmacılar, kan şekerini düşürmek ve sağlıklı olmak için yemeklerin ve içeceklerin hangi sırayla ve nasıl yenilip içileceği konusundaki çalışmalarını yayınladılar.
İngiltere merkezli Times’ın haberine göre, yaklaşık 312.400 yetişkin üzerinde yaptıkları çalışmaya, “düzenli ama ılımlı içici” olarak tanımlanan katılımcılar katıldı.
Çalışma boyunca, katılımcıların yaklaşık 8.600’ü tip 2 diyabet geliştirdi, ancak alkolün kan şekerini etkilemesinden dolayı yemekle birlikte şarap içmek yüzde 14 daha düşük risk ile ilişkilendirildi.
Alkol, onu düzenlemek için gerekli hormonlardan biri olan glikoz ve insülin üretiminde yer alan süreçleri kesintiye uğratır, düşük kan şekeri veya baş dönmesine ve yorgunluğa neden olan hipoglisemi riskini artırır. Uzmanlar bu nedenle aç karnına içmekten kaçınmanızı öneriyor.
Peki bunun dışında yiyecekleri ve içecekleri hangi sıralamayla, nasıl tüketmelisiniz? İşte size yardımcı olabilecek 8 öneri…
1. GÜNE KAHVE İLE BAŞLAMAYIN
İngiltere’deki Bath Üniversitesi Beslenme, Egzersiz ve Metabolizma Merkezi bünyesindeki araştırmacılar, sabahları uyanmak için sade kahve içmenin kan şekeri kontrolü üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini ortaya koydu.
2. YEMEKLERDEN ÖNCE YOĞURT YİYİN
ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden gıda bilimciler, yemekten önce yoğurt yiyen aşırı kilolu katılımcıların yemek sonrası kan şekeri artışlarının azaldığını ortaya koydular.
3. ET-BALIKTAN ÖNCE YEŞİL VE TURUNCU SEBZELERİ YİYİN
Japonya’da yapılan bir araştırma, ilk önce sebze yiyen tip 2 diyabetli yetişkinlerin daha iyi kan şekeri kontrolüne sahip olduğunu ortaya koydu.
4. KARBONHİDRATTAN ÖNCE ET TÜKETİN
ABD’deki Weill Cornell Tıp Koleji’nden araştırmacılar, özellikle tip 2 diyabetiniz veya prediyabetiniz varsa, yani kan şekeriniz normalden daha yüksekse karbonhidrat yemek için en kötü zamanın aç karnına olduğunu öne sürüyor.
5. YEMEĞİNİZİ DÜZENLİ OLARAK 30 SANİYE ÇİĞNEYİN
Japonya’daki Waseda Üniversitesi’nden bir ekip, yiyeceklerini 30 saniye çiğneyen kişilerde, sindirim organlarına kan sağlayan arterlerdeki kan akışının da iyileştiğini buldu.
6. YEMEKLE BİRLİKTE SU İÇİN
Yemek yerken su içmenin etkilerini inceleyen az sayıdaki bir araştırma, katı yiyeceklerin mideden taşınma hızı üzerinde etkisi olduğunu gösterdi.
7. YEMEK YERKEN OTURUN, SİNDİRMEK İÇİN AYAĞA KALKIN
ABD’deki Güney Florida Üniversitesi’nden bir psikolog ekibine göre, öğle yemeğinizi koşarken yemek veya ayakta bir sandviç tüketmek, muhtemelen daha hızlı yemek yiyeceğiniz ve yemeğin daha az tadını çıkaracağınız anlamına geliyor.
8. YOĞUN EGZERSİZDEN 3 SAAT ÖNCE YEMEK YİYİN
Diyetisyen ve “The Complete Guide To Sports Nutrition” kitabının yazarı Anita Bean, “Egzersize çok yakın saatlerde yemek yemek, kan akışı sindirim sisteminden kaslarınıza yönlendirildiği için rahatsızlığa ve hazımsızlığa neden olabilir” diyor.
- Putin, Trump ile görüşmeye hazırKremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ABD'de görevi devralmaya hazırlanan Trump ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.10 Ocak 2025 Cuma 18:11AMERİKA
- Grip vakalarındaki artış mevsim normallerindeGrip vakalarındaki artış, mevsimsel normallere uygun düzeylerde devam ediyor. Uzmanlar, risk grubunda yer alan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.10 Ocak 2025 Cuma 17:18GENEL SAĞLIK
- Londra İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehriİngiltere'nin başkenti Londra, düşen doğum oranları ve genç göçmenlerin azalması nedeniyle ülkenin en hızlı yaşlanan şehri haline geldi.10 Ocak 2025 Cuma 16:19İNGİLTERE
- İskele Gençlik Merkezi hayat buluyor6 ayda bitecek10 Ocak 2025 Cuma 15:55İSKELE
- Öztürkler: Egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statüyü savunmaya devam edeceğizCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statü hakkı olduğuna dikkat çekerek, yeni siyaseti savunmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.10 Ocak 2025 Cuma 15:45KIBRIS
- Erhürman: Biz müzakere için müzakere değil, çözüm için müzakere istiyoruzCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik Mart ayında masada konuşulacakların, bundan sonraki yol haritası için önemli olduğuna dikkat çekti.10 Ocak 2025 Cuma 15:33KIBRIS
- Yerli biberde tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandıGıda denetimlerinde yerli yeşil çarli biberde tavsiye dışı, ithal deveci armudu ve sarı elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:32KIBRIS
- Ticaret Odası’ndan harç, fon ve vergilerdeki artışlara tepkiKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), harç, fon ve vergilerde enflasyon oranını aşan artışların yaşamı devlet eliyle pahalılaştırdığını belirterek, bu uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.10 Ocak 2025 Cuma 15:21KIBRIS
- İthal edilecek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son müracaat tarihi 31 OcakTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilecek damızlık değeri yüksek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son başvuru tarihini 31 Ocak olarak açıkladı.10 Ocak 2025 Cuma 15:20KIBRIS
- Yerli biberde tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandıGıda denetimlerinde yerli yeşil çarli biberde tavsiye dışı, ithal deveci armudu ve sarı elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:15KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.