27 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele15°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara2°C

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

Hamileliğin en belirgin belirtilerinden bir tanesi de mide bulantısıdır.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

04 Temmuz 2022 Pazartesi 13:26

Kimi anne adaylarında şiddetli bir şekilde söz konusu olan mide bulantısı, kimi anne adaylarını ise gebelik süreci boyunca zorlamayabilir. Fakat "Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar, ne iyi gelir?" sorusu herkes tarafından araştırılır. Tıptaki adı "Hiperemezis Graviarum", insanlar arasında da hamilelikte mide bulantıları ve kusmalar olarak bilinir. Hamilelikte aşırı mide bulantısı ve ardından gelen kusmalar bazen dayanılmaz olabiliyor. Hamile olan kadınlar doğal olarak da mide bulantısı için kesin çözüm arıyorlar. “Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?” merak edilen sorunun yanıtlarını aktaracağız…

Hamileliğin olmazsa olmazı mide bulantısıdır. Her 10 anne adayının 9'u mide bulantısı çekmektedir. Hamileliğin doğal etkisi olarak görülen bu olay için çözüm önerilerini derledik. Mide bulantısının nasıl başladığını, ne zaman geçeceğini ve iyi gelen yiyecekleri yazımızda hazırladık. Hamilelikte mide bulantısı neden olur, ne zaman başlar? Doktor kontrolünde evde uygulanması mümkün doğal ve bitkisel yöntemler var mı? İşte gebelik sürecinin en can sıkıcı sorunlarından bir tanesi olan mide bulantısına ilişkin çoğu anne adayı tarafından merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik.

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NE ZAMAN BAŞLAR?

Hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusma genel olarak ilk üç aylık periyotta yoğun olarak görülmektedir. Zaman olarak ise sabahları daha çok görüldüğü ortaya çıkmıştır. Hamileliğin 4. Ayından sonra yavaş yavaş azaldığı fark edilir. Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer? Sorusunun yanıtı ise 5. Aydan sonra kaybolduğu gözlemlenmiştir.

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

Hamileliğe bağlı olarak kadın hormonlarının değiştiklerini biliyoruz. Bazen yükselen bu hormonlar aşırı reaksiyona girerek duygusal etkenleri de beraberinde getiriyor. Hamilelik sürecinde de bu etkenlerin mide bulantısı ve kusma gibi olaylara etki ettiği düşünülmektedir. Tıpta adı Hiperemezis Graviarum olsa da hamilelikte mide bulantısının nedeni kesin olarak bilinmemekte.

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler genel olarak bu bölümde değineceğiz. Hamilelik döneminin en zorlu süreçlerinden biri olan mide bulantısı hem anne için hem bebek için tehlikeli durum oluşturabiliyor. İstatistiklere göre 100 anneden 10'nunda mide bulantısı şikâyeti olduğu gözlemlenmiştir. Bu etkenler yaş, yaşam ortamı, kişilik durumları ve kültürel etkenlerde etki edebiliyor. İşte basit yöntemlerle evde çözüm üretebileceğiz yöntemler:

  • Bol bol dinlenmek
  • Sinir, stres gibi etkenlerden uzak durmak
  • Anne adayı canının istediğini yemeli, istemediği şeyi zorla yememeli
  • Sıvı tüketimine dikkat etmeli, öğün araları sıvı almalı
  • Uyanınca hemen ayağa kalkmayıp kraker tarzı yiyeceklerle hafif atıştırmalık yapmaları daha sonra kalkmalıdır
  • Parfüm tarzı koku veren şeylerden uzak durmak
  • Beyaz leblebi, ekmek gibi öğünler atıştırılabilir

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) AŞIRI KUSMA DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Anne adaylarını hafif, orta ve şiddetli mide bulantısı olarak üç gruba ayırabiliriz. İlk iki gruba dahil olan anne adayları yukarıdaki önlemlerle tedavi sürecine gidebilir. Fakat hamilelikte aşırı mide bulantısı sorunu yaşayanlar uzman bir doktora başvurmalıdır. Özellikle kusma yüzünden kilo kaybı yaşayanlar, psikolojisi bozulanlar için yataklı tedavi uygulanmaktadır. Böyle durumlarda hastanelerde serum, B vitamini ve şeker tedavisi uygulanmaktadır. Tedavilerde anne adayı kısa sürede kendine geldiği gözlemlenmiştir.

MİDE BULANTISINA İYİ GELEN İLAÇLAR VAR MI?

Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen ilaçlar antiemetik ilaçlar olarak adlandırılmakta. Hamilelik döneminde ilaç kullanılması önerilmemektedir. Uzman doktor tavsiyesi ile ilaç kullanmanız önerilir.

Mide bulantısı ve kusma gibi durumlardan sonra ağız bakımına da önem verilmelidir. Diş ve diş etleri hem gebelik döneminde çekilme görüldüğü için hem de kusmadan sonra zarar gördüğü için; ağzın çalkalanması ve diş fırçalamaya önem verilmesi gerekir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA