25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

HAMAS VE EL FETİH MUTABAKATA VARDI

Hamas ve El Fetih mutabakata vardı

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:23

Senior Hamas leader Khaled Mashal (C) talks during a news conference with Arab League Secretary-General Nabil Al Araby (R), after their meeting at the Arab League headquarterGazze’yi kontrol eden Hamas ile Batı Şeria’yı yöneten El Fetih arasında, geçtiğimiz haziran ayında kurulan uzlaşı hükümetine ilişkin anlaşmazlıklar giderildi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de yürütülen müzakerelerde İsrail ablukasının kaldırılması ve Gazze’nin yeniden imarı gibi konular masaya yatırıldı.

Taraflar 9 maddeden oluşan bir anlaşma üzerinde mutabakata vardı.

El Fetih’in temsilcisi Azzam Ahmet, tarafların Filistin’in uluslararası tüm kuruluşlara üye olması için Mahmud Abbas önderliğinde atılan siyasi adımları desteklediğini belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk da toplantılarda, Gazze’nin yeniden inşası için yapılması planlanan yardım konferansının nasıl yürütüleceği sorusuna yanıt bulduklarını ifade etti. Merzuk bağış yapanların, süreci baştan sona takip edebilmeleri için gerekenin yapılacağını sözlerine ekledi.

Müzakereleri yakından takip eden euronews muhabiri Muhammed Sheikhibrahim izlenimlerini aktarıyor:

“Bu anlaşma bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Nasıl ve ne zaman uygulanacağı merak ediliyor. Bununla birlikte bir de sınır güvenliği, Gazze Şeridi’ndeki silahlar ve emniyet başta gelen önemli meseleler arasında.”

İsrail’in 51 gün süren saldırıları çoğu sivil iki binin üzerinde Filistinlinin hayatını almakla kalmadı, ayrıca Gazze’de korkunç boyutlarda tahribata yol açtı. Filistinli yetkililer bölgenin yeniden yapılandırılması için 7,8 milyar Dolar’a ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, Gazze’nin gayrisafi yurt içi hasılasından iki buçuk kat daha fazla.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA