28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

“HALKIN ANLAŞMA İNANCINI SARSABİLİR”

“Halkın anlaşma inancını sarsabilir”

11 Nisan 2014 Cuma 16:36

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerde sıkıntı olduğunu belirten açıklamalardan rahatsız oldu

 “Halkın anlaşma inancını sarsabilir”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, her iki halkın çözüm anlayışı içerisinde olduğunu ancak Kıbrıs Rum tarafının zamana oynadığını; bunun da halkların anlaşma inancını sarsabileceği uyarısında bulundu.

Eroğlu bugün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının yakınlaşma sağlanan tüm konuları hiçe saymak istediğini bunun da “zamana oynama” şeklinde değerlendirilebileceğini kaydetti.

Nikos Anastasiades’in Kıbrıs Rum Yönetimi başkanı seçilmeden önce Birleşmiş Milletler parametreleri dikkate alınarak varılan yakınlaşmalar ve uzlaşılara işaret eden Eroğlu, “Bunları yok sayarak müzakerelere sıfırdan başlamak uzun zaman kaybı demektir. Halbuki her iki halk da Kıbrıs’ta bir anlaşma olması anlayışı içerisinde, özellikle Kıbrıs Türk halkı kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancına sahip. Bu gibi zamana oynama oyunlarıyla halkların anlaşmaya olan inancı sarsılabilir. Bir anlaşma umudu umutsuzluğa dönüşebilir” dedi.

 “Anastasiadis, 77 sayfalık dosyayı yok sayma gayretinde”

Kıbrıs Türk tarafının bunu dikkate alarak geçmişte varılan yakınlaşmaları göz ardı etmeden müzakerelerin devam etmesi arayışı içerisinde olduğunu belirten Eroğlu, Mirleşmiş Milletler Genel Sekreteri eski Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in hazırladığı 77 sayfalık yakınlaşmalar dosyasına işaret ederek “Anastasiades, Downer’in hazırladığı bu yakınlaşmaları yok sayma gayreti içerisinde” dedi.

Söz konusu belgede BM parametrelerine uyumlu yakınlaşmaların da bulunduğunu kaydeden Eroğlu, “Bunları yok sayamayız” dedi.

“Büyük emekle ortaya çıkan sonuçlar”

Her iki tarafların yakınlaşma sağlanamayan konularda köprü kurucu öneriler de sunduğunu kaydeden Eroğlu, “Bunlar büyük bir emekle ortaya çıkan sonuçlardır. Bunları yok saymak zamanı boşa harcamak olur” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin, tarama sürecinin süratle tamamlanması, önerilerin yazılı olarak masaya konması akabinde al-ver sürecine geçilmesi, ardından dörtlü zirveyi de yapıp referandum tarihi belirlemek olduğunu kaydetti.

Ancak Nikos Anastasiades’in Brüksel’de nihai bir antlaşma için 2015 sonunu işaret ettiğini kaydeden Eroğlu, “Bu bize göre yanlıştır, her iki halkın antlaşma yönündeki umudunu kırmak inancını kırmak bence yanlış davranış olur” dedi.

Birleşmiş Milletler temsilcilerinin Kıbrıs Rum tarafının tutumunu nasıl karşıladığı sorusuna ise Eroğlu, BM temsilcilerinin müzakerelerde sadece gözlemci olarak yer almadığını, BM Genel Sekreteri’ne verilecek rapor için de not aldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri ile son durum değerlendirmesi için bir araya gelmeyi önerdiğini ancak Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in buna da sıcak bakmadığını kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA