HABERLEŞME KONUSUNDA "FORMÜL BULUNDU" İDDİASI
Politis gazetesi dünkü manşet haberinde, Kıbrıs’ta cep telefonu bağlantısı konusunda formül bulunduğunu iddia etti.

28 Ekim 2018 Pazar 16:20
Politis gazetesi bugünkü manşet haberinde, Kıbrıs’ta cep telefonu bağlantısı konusunda formül bulunduğunu iddia etti.
Gazete “Haberleşme Formülü Bulundu- Avrupa Mührüyle İki Toplumlu Telefon Görüşmesi” başlıklarıyla yayımladığı manşet haberinde, önerinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından liderlere sunulduğunu ve görüşmeleri sırasında liderlere bu konuda bir ilk görüşme yapma fırsatı verildiğini öne sürdü.
Tartışılan şeyin, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların cep telefonlarının Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’taki antenleri kullanmaları için bir düzenleme yapılması olduğunu ileri süren gazete, şimdiye kadarki problemin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne kayıtlı olmayan şirketlerin çalışmasıyla, bir emsal meydana getirilmemesi” gereğinden kaynaklandığı belirtildi.
İç sayfalarda “Avrupa Mührüyle İki Toplumlu Roaming- Lüksemburg Üzerinden Sinyal Almamız İçin Formül Avrupa Müktesebatına Uyuyor” başlığıyla aktarılan haberde, tüm Kıbrıslıların cep telefonlarının Kıbrıs’ın tamamında çalışmasının mümkün hale gelmesi için önerilen formülün, AB normlarına uygun olduğu öne sürüldü.
Güven Yaratıcı Önlemin (GYÖ) uygulanmasına dair “bilmeceye” çözüm sunacak formülün, tam olarak yeni olmadığını da kaydeden gazete, bunun, hem Kuzey Kıbrıs, hem de Güney Kıbrıs’taki şirketlerin bağlı olduğu Lüksemburg’daki telekomünikasyon ağının kullanılmasıyla alakalı olduğunu yazdı.
Önerinin BM tarafından liderlere sunulduğunu ve görüşmelerinde liderlere bununla ilgili bir ilk görüşme yapma fırsatı verildiğini yineleyen gazete, gösterilen çabanın, önerinin ilk kez ele alınması sırasında tespit edilen yasal engellerin aşılıp aşılmayacağı ve bunun AB düzeyinde kabul edilip edilmeyeceğine dair endişelerin yatıştırılması olduğunu belirtti.
Rum Meclisi tarafından bir düzenleme yapılmasının ihtimal dışında bırakılmadığını yazan gazete, Rum kesimindeki iki büyük partinin buna rıza göstermesi durumunda, bunun teorik olarak mümkün olduğunu ifade etti.
Gazete, “Kıbrıs Türk ve Rum tarafından kaynakların, yanlış anlama olmaması için, telekomünikasyon şebekeleri arasında doğrudan bağlantı kurulmasının ele alınmadığını açıklığa kavuşturmak istediklerini” yazdı. Yani, Kıbrıs’ın uluslararası kodunun (ki çözümden sonra da +357 kalacak) veya Kıbrıs şebekeleriyle Türk şebekeleri arasındaki arama ücretlerinin kaldırılmasının bu aşamada hiç ele alınmadığı belirtildi.
Gazete, tartışılan şeyin, kapsama alanı olmayan noktalarda da sinyal alınabilmesi için, Kıbrıslı Rumların cep telefonlarının Kuzey Kıbrıs’taki antenleri, Kıbrıslı Türklerin cep telefonlarının da Güney Kıbrıs’taki antenleri kullanabilmesine ilişkin bir düzenleme yapılması olduğunu izah etti.
Gazete, Lüksemburg’daki GSM merkezinin, telekomünikasyon şirketlerine, müşterilerinin telefonlarını yurt dışındaki ülkelerde, bu ülkelerde faaliyet gösteren başka şirketler üzerinden kullanabilmeleri için sağlanan bir hizmet olduğunu da ifade etti.
Bu arama ücretlerinin farklı bir mesele olduğunu da yazan gazete, AB dışındaki roamingin çoğu durumda aşırı pahalı olduğunu, AB içerisinde ise roaming’le ilgili ek ücretlerin kaldırıldığını belirtti.
Kıbrıs Türk tarafının (bu) önerisinin, ekonomi ve ticaretle ilgili iki toplumlu teknik komite çerçevesindeki istişarelerde masaya yatırıldığı ve bu görüşmelere iki tarafın ticaret odaları ile Kıbrıs’ta faaliyet göstermekte olan beş şirketin de katıldığı ileri sürüldü. Gazete, Kıbrıs Türk tarafının başlangıçta Rum Telekomünikasyon Dairesi (CYTA) ile Kuzey Kıbrıs’ta buna denk gelen kurum arasında bir anlaşma imzalanmasını önerdiğini iddia etti.
Bunun ise açık sebeplerden ötürü gerçekleşemeyeceğini kaydeden gazete, üç aylık istişarelerin ardından Lüksemburg’daki GSM merkezi üzerinden bağlantı kurulması formülü üzerinde karara varıldığını ve bunun olması için gereken şeyin ise, Kıbrıs’ta faaliyet gösteren 5 şirkete hizmet sağlayan şirkete sadece direktif verilmesi olduğuna işaret etti.
Gazete, önerinin Kıbrıs Rum kesiminin atıfta bulunduğu yasal engellere takıldığını vurguladı.
Öte yandan “Prime Tel” isimli Rum şirketin, hali hazırda Kuzey Kıbrıs’ta da sinyal alma olanağı sağladığını, çünkü Rum şirketinin Türk şirketleriyle anlaşması olan bir Avrupa şirketiyle anlaşması olduğunu kaydeden gazete, dolayısıyla Rum şirketin Türk veya Kıbrıs Türk bir şirketle herhangi bir doğrudan anlaşması olmadığına işaret etti.
Yapılan istişareler sırasında, Rum tarafının, Rum şirketlerin doğrudan Türk şirketleriyle anlaşma yapması gibi başka çözümler önerdiğini de ifade eden gazete, ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” kayıtlı şirketleri tanımayan Türkiye’deki ilgili kurumun bununla hem fikir olmadığını ifade etti.
Gazete, Kıbrıslı Rumların son önerinin “double IMSI” kartları sağlanması olduğunu ve bunun Kıbrıs Türk şirketlerinin itirazlarına takıldığını iddialarına ekledi.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.