28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

GÜZELYURT BATIYOR

Güzelyurt batıyor

11 Eylül 2014 Perşembe 14:02

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Güzelyurt ilçesinin sıkıntılarını görüşmek ve sorunların çözümü üzerinde tartışmak için bugün, yeni bir kitlesel toplantı gerçekleştiriyor.

Güzelyurt’un sorunları ile ilgili Detay’a konuşan Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Güzelyurt bölgesini ve esnafını olumsuz etkileyen ve yok oluşa sürükleyen sorunları sıraladı, Güzelyurtluların ciddi sorunlarla boğuştuğuna dikkati çekti.

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Güzelyurt ilçesinin sıkıntılarını görüşmek ve sorunların çözümü üzerinde tartışmak için bugün, yeni bir kitlesel toplantı gerçekleştiriyor.

KTEZO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Güzelyurt Eski Belediye Pazarı’nda saat 20.00’de yapılacak toplantıya, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da katılacak.

Toplantıda, bölgenin ekonomik sorunları bağlamında üniversite – kent ilişkisi, toplu taşımacılık, kredilendirme ve tarımsal politikalar tartışılacak. Toplantıya, bölge esnaf ve zanaatkârları yanında üreticiler de katılacak.

Güzelyurt’un sorunları ile ilgili Detay’a konuşan Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, narenciyenin dalında kalmasının ve pazarlanamamasının Güzelyurt’un en büyük sorunlarından olduğunu işaret etti. Hürrem Tulga, Güzelyurt bölgesini ve esnafını olumsuz etkileyen ve yok oluşa sürükleyen sorunları sıraladı.

[caption id="attachment_31155" align="alignleft" width="154"]Hürrem Tulga Hürrem Tulga[/caption]

GÜZELYURTLU CİDDİ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Ekonominin bel kemiği olan narenciyenin dalında kalmasının, Güzelyurt’un en büyük gelir kaybını oluşturduğuna dikkat çeken Tulga, bölgenin ekonomisini ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir diğer sorunun da göç olduğunu vurguladı.

Çalışan herkesin ağırlıklı olarak Lefkoşa’ya ve Girne’ye göç ettiğine dikkati çeken Hürrem Tulga, “Bu da zaten sorunlu olan bölgeyi daha da sorunlu hale getiriyor” dedi.

Bir diğer sorunun da, Kıbrıs sorunundan kaynaklanan belirsizlik olduğunu işaret eden Tulga, “Bu da yatırım oranını büyük ölçüde bozuyor” diye konuştu.

Hürrem Tulga, bölgedeki üniversitelerin ise kentten kopuk olduğunun altını çizerek, “üniversiteler kentle birlikte var olabilecek bir şeydir. Bu sorunun çözülmesi lazım” dedi.

“ÇOK VAHİM BİR DURUMDUR”

Ülkenin en önemli lokomotifi olan narenciyenin merkezi Güzelyurt’ta, ürün dalında kalırken bir yandan da meyve suyu, hatta limonun yurtdışından ithal edilmesinin yanlışlığına dikkati çeken Tulga, “Bu akıl alır bir şey değildir. Ülkenin üretimi narenciye, patates, süt, hellim, peynir üretimine dayanırken, bu ürünlerin dahi yerli üretime sunulamaması çok vahim bir durumdur” dedi.

Vergi ve sigorta yatırımlarının da kazanç sağlamayan esnafın belini büktüğünü belirten Tulga, “İş ortamı olmadığından dolayı, sigortaların ve vergilerin ödenmesinde bölgede büyük sorunlar var. Esnaf kazanmazken, kazanmayana ödettirilmek istenen vergi her halükarda fazladır. Asgari ücret, 1560 TL üstü vergilendirilmiştir. Vergi dairesi, iş yerini çevirebilmen için mutlaka 1560’ın üzerinde kazancın olması lazım deniyor. Peki, bu paraya kim nasıl yaşar onun düşünülmesi lazım” diye konuştu.

 

“KİTLESEL BİR TOPLANTI YAPILACAK”

“Bu 3’üncü toplantıdır. Önce aramızda toplandık, sorunları tespit ettik ve kurucu bir örgütlenme grubu oluşturuldu. Tespit edilen sorunlar çerçevesinde de toplantılarımız devam ediyor. 2’nci toplantı Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanlığı ile gerçekleştirildi. Vergi ve sigorta konuları ağırlıklı olarak görüşüldü. Şimdi de kitlesel bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantıda da ağırlıklı olarak ekonomik sorunlar konuşulacak. Bölgedeki üniversiteler ile kent arasındaki ilişki, toplu ulaşım, krediler sorunu ve tarımsal politikalar tartışılacak.”

“ACİLEN POLİTİKA ÜRETİLMELİ”

Güzelyurt’un tüm bu sorunlarının tartışılıp bir politika üretilmesi gerekliliğini vurgulayan Tulga, “Toplu ulaşım sorunu çözülerek kentle üniversitenin birleştirilmesi, gençlerin gidebileceği ortamları yaratmak gerekiyor. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı’nın önemli bir rolü var” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA