19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ GÖRÜŞÜLDÜ

GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ GÖRÜŞÜLDÜ

03 Haziran 2013 Pazartesi 17:25

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güvensizlik önergesi üzerinde ilk sözü CTP-BG genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu aldı.Yorgancıoğlu UBP hükümetinin ülkeyi yönetme kabiliyetini yitirdiğini savundu.

Yorgancıoğlu, UBP hükümetinin ülkeyi yönetmemesi erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, hükümetin özellikle son günlerde partizanca kararlar aldığını da savunarak bu durumu  eleştirdi.

DP genel Başkanı Serdar Denktaş da, hükümetin uzun süredir ortada olmadığını belirterek, bun anlamada fazla söze gerek yoktur dedi.

Denktaş, “bir an önce buradan kalkmaları gerekiyor. Eğer hızlandırılmış bir süreç olsaydı şu son 2 haftada yapılanların hiçbiri olmayacaktı. Seçime giderayak yapılmaya devam edilenlerin sonlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Serdar Denktaş hükümetin son günlerdeki icatlarını da eleştirdi.

TDP genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, ülkede her alanda çöküş yaşandığını savundu. Çakıcı, KTHY’nin yine göz göre göre UBP hükümetinde batırıldığını, ülkenin 1 hafta elektriksiz kaldığını, Ercan’ın özelleştirildiğini, hayvancı, çiftçi, tüm üreticilerin ayaklandığını anlatarak, “daha ne yaşayacaktık” dedi.

Çakıcı, Demokrat Parti’nin 8 milletvekiliyle ittifaka gitmesini ve CTP’nin erken seçim tarihinde UBP’yle birlikte hareket etmesini eleştirdi. UBP milletvekili grup başkan vekili Turgay Avcı ise, İrsen Küçük ve UBP grubu adına yaptığı konuşmada, DP ile TDP’nin bir yandan hükümeti istemezken diğer yandan erken seçimden kaçmasının çelişki olduğunu belirtti.

Ülkenin en büyük gündeminin erken seçim olduğunu belirten Avcı, halka gitmekten başka çarenin olmadığını kaydederek, bundan kaçan iki muhalefet partisine halkın sandıkta gereken cevabı vereceğini söyledi.

Turgay Avcı, hükümetin düşürülmesinin ardından yaşanacak süreçte Cumhurbaşkanının ilk olarak UBP’ye hükümeti kurma görevi vermesi gerektiğini söyledi. DP Milletvekili Ahmet Kaşif ise, 8 milletvekilinin halkın sesine kulak verdiğini belirtti.

Sokakta her kesimin bağırdığına işaret eden kaşif, “ bu insanların sesine kulak vermeyecekmiydik. Gerekirse halk bizi yargılayacak. Başkası değil. Kimse kimseyi ahlaksızlıkla suçlayamaz. Bunu söyleyen önce aynaya bakacak. Yola çıkarken ödüle de cezaya da hazırdık. Kararı da halk verecek ” dedi.

Ahmet Kaşif, erken seçim tarihi belirlendiğini kimsenin de seçimden kaçmadığını kaydetti. Başbakan İrsen Küçük hükümetin icraatlarında gereken neyse onu yaptığını partizanca davranmadığını ifade etti.

Küçük konuşmasında milletvekili transferi konusuna da değindi. Küçük “Biz 3 aldık, 8 verdik, faiziyle birlikte iade ettim. Memnun olup bana teşekkür edeceğine çıkıp beni eleştiriyorsun. Sana can verdim, kan verdim. Belki barajdan kurtulursun” dedi.

Başbakan Küçük konuşmasında Demokrat parti’yi eleştirince Serdar Denktaş’la arasında tartışma yaşandı. Küçük, hükümetin israf yaptığı yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını örneklerle anlattı.
Kendisi ABD’nde iken hükümeti düşürmek için planlar yapıldığını anlatan Küçük , Hükümetin düşmesi halinde  yaşanacak sürecin nasıl olacağı konusunda hukukçulardan görüş aldığını belirterek bu konuda bilgi verdi.

Başbakan Küçük, konuşmasının devamını yazılı bir metinden yaptı ve Anayasa’nın ilgili maddelerine atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı’nın DP’den bir milletvekiline hükümeti kurma görevi verileceğinin konuşulduğunu kaydeden Küçük, anayasal yetkilerin tarafsızlık ve demokratik hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda kullanılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan İrsen Küçük, hükümeti kurma görevinin yine UBP’ye verilmesi gerektiğini ifade ederek, mecliste temsil edilen partilere önemli bir görev düştüğünü, anayasa ihlal edilmeden halk iradesine dayalı demokratik bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Küçük, Cumhurbaşkanı’nın önce UBP’ye, hükümeti kuramayıp görevi iade ederse de ardından sırayla diğer partilere hükümeti kurma görevi vermesini istediklerini belirtti.

Siyasi partilere “Gelin bu demokratik teamülü yaratma konusunda işbirliği yapalım” çağrısında bulunan Başbakan İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı eğer siyasi yakınlık duyduğu Mecliste 3.-4. konumdaki bir partiye hükümet kurma görevi verirse, anayasanın verdiği tarafsız görev yapma ilkesine aykırı görev yaptığı sonucuna varılacağını kaydetti.

Küçük, “Eğer hükümeti kurma görevini en büyük partiden başlayarak vermezse senaryoyu hazırlayanlardan biridir” ifadesini kullandı. Başbakan Küçük, “Darbelerin her çeşidine karşıyız halk iradesinin çiğnenmesini içeren hiçbir adım kabul edilemez. Yaşadığımız çağda ne darbeyi, ne darbecileri tolere edebiliriz. Kıbrıs Türk halkı asla post modern darbe müdahalelerine göz yumamaz” dedi.
Küçük, Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığının en temel ilke olduğunu vurgulayarak, aksi halde Cumhurbaşkanı’nın sorgulanması gerektiğini belirtti. Başbakan’ın ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş yeniden kürsüye geldi ve teknokrat hükümet kurulmasını önerdi.

Denktaş, “Şu anda mecliste Çoğunluğunuz yok, gelin 4 başkan bir araya gelelim ve teknokrat bir hükümet kuralım. Size güvenmiyoruz. Son haftalarda attığınız adımlar bu devleti batırmaya yöneliktir” dedi.

Denktaş Diyalog yolunun kapatılması halinde 3 partinin işbirliğine gidip Cumhurbaşkanı’na “bizim çoğunluğumuz var diyebileceğini belirtti. Bu konuşmayla güvensizlik önergesi üzerindeki görüşmeler tamamlanmış oldu.

Hükümet üzerindeki güvenoylaması ise 5 Haziran Çarşamba günü yapılacak..

AddThis Social Bookmark Button

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA