GUTERRES: “KIBRIS SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMAMASI “GİTTİKÇE SÜRDÜRÜLEMEZ” OLUYOR”
Guterres: “Kıbrıs sorununa çözüm bulunmaması “gittikçe sürdürülemez” oluyor”
11 Temmuz 2020 Cumartesi 14:02
Kıbrıs sorununa çözüm bulunmaması “gittikçe sürdürülemez” oluyor diyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Temmuz 2017'de İsviçre'nin Crans-Montana beldesinde BM aracılı görüşmelerin çöküşünden bu yana “adadaki gerginlikler zaman içinde giderek arttı” dedi.
“Kıbrıs sorununda bir çözüm bulunmamasının giderek sürdürülemez olduğuna inanmaya devam ediyorum. Temmuz 2017'den bu yana müzakere eksikliği, adadaki durumun ya siyasi düzeyde ya da tampon bölgede değişmediği anlamına gelmiyor, ”diyen BM Genel Sekreteri Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerine verilen Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasına yönelik raporunda yukardaki görüşlerini ifade etti.
BM Genel Sekreteri raporunda, Güvenlik Konseyi'nin UNFICYP'in görev süresini 31 Ocak 2021'e kadar altı ay uzatmasını tavsiye ediyor.
Guterres raporunda , “Crans-Montana'daki yoğun görüşmelerden bu yana üç yıl geçti ve müzakereleri sürdürmeyi daha zor hale getirdi” diye vurguladı.
Guterres raporunda, ayrıca Kasım 2019'da Berlin’de adadaki iki toplumun liderleri; Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve Kıbrıs Türk toplumu Lideri Mustafa Akıncı ile yapılan Berlin toplantısının ardından yaptığı “en erken aşamada aşamalı, anlamlı ve sonuç odaklı müzakereler için bir uzlaşma başlangıç noktası olarak hizmet etmek üzere görev tanımımı sürdürmeye devam edeceğiz” yolundaki açıklamasını da hatırlattı.
Guterres, “bu bağlamda, Kıbrıslı Türk lider ve Kıbrıslı Rum lider ve Garantör güçlerle, uygun bir aşamada gayri resmi beş artı BM toplantısı yapma imkânını araştırmayı taahhüt ettim. Bu kez farklı olması gerektiğinin altını çiziyorum ”dedi.
Bununla birlikte, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümün mümkün olduğunu umduğunu belirten Guterres, COVID-19'un küresel ilerlemesinin, maalesef adada ve çevresinde zaten karmaşık olan durumu daha da tırmandırdığını da sözlerine ekledi.
Guterres raporunda, “Tampon bölge içinde ve boyunca, artan gerginlikler, düzensiz göç ve hem adada hem de bölgedeki mültecilerin akışıyla ilgili endişeler, Varoşa’nın olası açılımıyla ilgili sürtüşme, hidrokarbon keşifleri ve giderek artan şekilde deniz sınırı sınırlandırması Kıbrıs sorununun tarafları arasında ilişkileri gerdi” dedi.
“Kıbrıs'ın içinde ve çevresinde bulunan doğal kaynakların, Kıbrıs sorununun daha fazla gecikmeksizin karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme ulaşması için güçlü bir teşvik olması gerektiğini, ilgili tüm tarafları diyaloğu yenilemeye ve bölgesel işbirliği olanaklarını araştırmaya ve gerginliği gidermek için ciddi çaba sarf etmeye çağırıyorum” diye vurgulayan Guterres, raporunda, bölgedeki ve özellikle hidrokarbonlarla ilgili gerilimlerin bu raporlama döneminde bir kez daha elle hissedilebildiğine dikkat çekti.
Bu arada Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesinde yer alan altı yasa dışı sondaj operasyonu gerçekleştirdi. Kıbrıs hükümeti tarafından lisanslanan şirketlerin sondaj operasyonlarını tekrar tekrar engelledi, dahası, Yunanistan ile gerginliği arttıran denizcilik bölgelerinde Libya Ulusal Mutabakat Hükümetiyle mutabakat zaptı imzaladı.
Guterres raporunda, “Kıbrıs'ta ve çevresinde bulunan doğal kaynakların her iki topluma da fayda sağlaması ve tüm tarafların Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulmaları için güçlü bir teşvik oluşturması gerektiğini sürekli vurguladım. Tüm partilerin bu hedefe olan bağlılıklarını ifade ettiklerini göz önünde bulundurarak, daha fazla tırmanmayı önlemek ve gerginlikleri ortadan kaldırmak için ciddi çabalar yapılması çağrımı tekrarlıyorum ”dedi.
Her iki tarafı da adada Koronavirüsü salgınının yayılmasını engelleme çabalarından dolayı öven Guterres, “daha somut iki toplumlu başvuru ve girişimler için fırsatların kaçırıldığını” da belirtti.
“İleride liderleri, geçiş noktalarının tamamen yeniden açılması için kapsamlı bir plan geliştirmeye teşvik ediyorum” diyen Guterres, raporunda, “Kıbrıslıların günlük yaşamlarını iyileştirmek ve kapsamlı bir çözüme elverişli koşullar yaratmak için güçlü bir şekilde teşvik etmeye devam ettiğim güven artırıcı önlemlerin ve toplumlar arasındaki diğer işbirliği biçimlerinin kritik önemine rağmen, teknik komitelerin çalışmaları da dâhil olmak üzere girişimler, Kıbrıs'ta barışçıl bir çözüme varmak için uygulanabilir ve kapsamlı bir müzakere sürecinin yerini alamaz ” ifadesine yer verdi.
Guterres raporunda, “Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs politikası sürdürülürken ve Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki kararları desteklenirken, tanınmaya ilişkin endişeler başlı başına işbirliğinin artırılması için aşılmaz bir engel teşkil etmemelidir” dedi.
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi tarafından 1 Mayıs'ta taraflara yapılan teklife de değinen BM Genel Sekreteri, genel açıklamaların ötesinde, somut adımlar atılabileceğini ümit ifade ederek “tarafların belirtilen askeri temas mekanizmasının kurulmasını inceleme taahhüdünü” memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Guterres “bu konudaki ilerlemenin, tarafların günlük gerginlikleri etkin bir şekilde hafifletmesine ve önemli bir askeri güven artırıcı önlem olacağına ikna oldum. Tarafları bu mekanizmayı oluşturmak için Özel Temsilcim ile birlikte çalışmaya ve böylece Güvenlik Konseyi'nin beklentilerini de karşılamaya çağırıyorum ”diyerek raporuna son verdi.
- Larnaka Şehitleri anıldı... Sadıkoğlu: Kahramanca mücadele ettiler ve direndiler21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası, 1963-1974 yıllarında Larnaka ve Larnaka sancağına bağlı yerleşim birimlerinde, verilen mücadeleler sırasında şehit olan 173 vatan evladının yer aldığı Larnaka Şehitleri’ni anma töreniyle devam etti.23 Aralık 2024 Pazartesi 14:12KIBRIS
- "Bağımlıyım, tedavi görmek istiyorum"Demirhan’da meydana "Kanunsuz Uyuşturucu Madde Tasarrufu" suçundan tutuklanan H.G sabah mahkemeye çıkarıldı. Polis memuru Ozan Kuşak mahkemede olguları aktardı.23 Aralık 2024 Pazartesi 13:37KIBRIS
- Aracından para, uyuşturucu ve hassas terazi çıktıHaspolat'ta meydana gelen kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu suçundan tutuklanan 19 yaşındaki M.U.O yeniden sabah mahkemeye çıkarıldı.23 Aralık 2024 Pazartesi 13:35GÜNEY KIBRIS
- Akansoy: İnsanların yaşam standardına doğrudan göz dikiliyorCTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, ülkede yaşanan sıkıntıların 2025'te de devam edeceğini ifade ederek, "İnsanların yaşam standardına doğrudan göz dikiliyor" dedi.23 Aralık 2024 Pazartesi 13:20KIBRIS
- Aydınlatmalar yanmıyordu... Ölümlü kazada mahkemeden detaylarLefkoşa- Güzelyurt Anayolunun 2-3'üncü kilometreleri arasında Hüseyin Ulu’nun ölümüyle sonuçlanan kazaya neden olan K.D sabah mahkemeye çıkarıldı.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:54KIBRIS
- Sarhoş kafayla adli şubenin camını indirdiLefkoşa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’nde meydana gelen “kasti hasar, sarhoşluk, rahatsızlık, uygunsuz tavır hareket” suçlarından tutuklanan Nijerya uyruklu N.B.E sabah mahkemeye çıkarıldı.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:53KIBRIS
- Alman turist cezaevine gönderildiKanunsuz Uyuşturucu Madde (Hint Keneviri) İthal ve Tasarruf suçlarından tutuklanan alman uyruklu zanlı Cimberly Papenfuss’un sabah yeniden mahkemeye çıkarıldı.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:51KIBRIS
- İstanbul Havalimanı'nda yavru goril yakalandıGümrükler Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda kafes tipi bir yükü takibe aldı. Yapılan incelemede kutuda nesli tükenmek üzere olan "goril yavrusu" olduğu belirlendi.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:43TÜRKİYE
- KKTC’de satılık konut patlaması…KKTC’de satılık konut sayısı bir yılda %53 artarak 24 bin 680’e ulaştı. Girne ve İskele, yoğunlaşan projelerle öne çıkarken, ekonomik sorunlar ve Rum tarafının politikaları piyasayı olumsuz etkiliyor.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:42KIBRIS
- Türk Dünyası’nın haritası çiziliyor!Türk birliği konusunda adımlar atılıyor, anlaşmalar imzalanıyor. Ortak Türk Alfabesi kararından sonra sıra Türk Dünyası’nın ortak haritasına geldi.23 Aralık 2024 Pazartesi 12:38KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.