29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

GÜNGÖRDÜ: “BİNE YAKIN ZEYTİN FİDANI DİKTİK”

Girne Belediyesi’nin düzenlediği Zeytin Festivali , bu yıl 5-9 Ekim tarihleri arasında yapılıyor.17. Zeytin Festivali’yle ilgili olarak, bugün Girne Belediyesi Sanat Galerisi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Güngördü: “Bine yakın zeytin fidanı diktik”

02 Ekim 2018 Salı 13:55

Girne Belediyesi’nin düzenlediği Zeytin Festivali , bu yıl 5-9 Ekim tarihleri arasında yapılıyor.17. Zeytin Festivali’yle ilgili olarak, bugün Girne Belediyesi Sanat Galerisi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Zeytin Festivali’nin 17’ncisini düzenlemekten büyük bir çoşku v emutluluk duyduklarını belirterek, festivalin 5 Ekim Cuma günü kortej yürüyüşüyle başlayacağını belirtti.
Festivali, 17 yıl önce, Zeytin ağaçlarının korunması,popülasyonunun arttırılması, zeytin meyvesi ve zeytinyağının geliştirilmesi, potansiyelinin arttırılması, zeytin ve zeytinyağının önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiklerini söyleyen Güngördü, festivalle,belediye, üretici , tüketici ve vatandaşlarda önemli bir bilinç yaratıldığını söyledi.
Güngördü, Kıbrıs ve Akdeniz kültürüyle birebir örtüşen bu festivalin, kültürel , tarımsal , ekonomik, kültürel ve sanatsal boyutuyla, dikkate alınması gereken en önemli festivallerden biri olduğunu vurguladı.
Adını Templos şövalyelerinden alan ve 74 öncesinde de Türkler’in yaşadığı bir yer olan Zeytinlik’e büyük önem verdiklerini dile getiren Güngördü, bu köyde önemli düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

Bu yılki festivale Türkiye, Almanya ve Romanya’dan bazı belediyelerin katılacağını dile getiren Güngördü, festivalin, uluslararası boyutta bir şölene dönüşeceğini kaydetti.

Güngördü basın toplantısında, festival programı hakkında da bilgi verdi.Festivalin tarımsal boyutunda, zeytin ağaçları zeytin ve yan ürünleri konusunda çeşitli eğitim ve seminerlerin yer alacağını dile getiren Güngördü, bunun yanında, Zeytinlik köy evinde, Zeytinli ve Zeytinyağlılar Yemek yarışması yapılacağını da dile getirdi.

Festivalin kültür sanat boyutunun he geçen yıl biraz daha ivme kazandığını da söyleyen Güngördü, zaytinlikle özdeşleşen şair yazar merhum Ali Nesim’in şiir dinletisi ve söyleşiyle anılacağını, Türkiye ve KKTC’den sanatçıların katılacağı şair ve yazarlar buluşması, çeşitli halk dansları, modern dans gösterileri ve konserlerin yer alacağını kaydetti.

Festivalin sportif etkinlikleri kapsamında, teniz ve billardo turnuvaları yapılacağını , 7 Ekim Pazar günü Zeytinlik parkında resim satranç, seramik yüz boyama ve eğlenceli oyunlardan oluşan çocuk ve gençlik etkinliklerinin yer alacağını dile getiren Güngördü, zeytinlik bölgesinde zeytin ağacı popülasyonunu arttırmak amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da zeytin fidanı dikileceğini ifade etti.

Festival kapsamında, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde Uluslararası Zeytin karikatürleri yarışması düzenlediklerini vurgulayan Güngördü, bu yıl 70 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının 900 eserle katıldığı bu yarışmanın uluslararası karikatür camiasında önemli bir yer edindiğini vurguladı.
Karikatür yarışması ödül töreninin de festival içinde yer alacağını anımsatan Güngördü, yarışmanın KKTC ve Girne’nin uluslararası tanıtımına önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

Yarışmada yer alan eserleri albümlerde topladıklarını anımsatan Güngördü, 2017 albümünün de kısa bir süre sonra tamamlanacağını ifade etti.
17’inci Zeytin Festvialinşn, 9 ekim Salı akşamı Türkiyenin önemli sanatçılarından Bülent Ortaçgil’in konseriyle tamamlanacağını belirterek festivalin gerçekleşmesine kaktı koyan herkese teşekkür eden Güngördü, festivalin, coşkulu kaliteli insanı kucaklayan barış dolu bir etkinlik olarak gerçekleşmesini diledi.

Festival, 5 ekim Cuma günü , Girne Ramadan Cemil meydanıve Kordonbyu arasında gerçekleşecek kortej yürüyüşü ve ardından köy meydanında yer alacak açılış töreniyle başlayacak.

Birçok kültürel, sportif sanatsal etkinlik konser yarışmaya ev sahipliği yapacak festival, 9 ekim Salı akamı 21.00 bülent ortaçgil konseriyle tamamlanacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA