27 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

GÜNEY'DE SEÇİM

Güney'de Seçim

17 Şubat 2013 Pazar 18:10

1361099878[1]Güney Kıbrıs’ta Rumlar yeni başkanını seçmek için oy kullandı. Rum Yönetimi'nde, kritik öneme sahip başkanlık seçimi için oy verme işlemi Pazar sabahında saat 07.00'de başladı.

Seçimle ilgili olarak toplam 545 bin 180 kayıtlı seçmenin 1.139 sandıkta oy kullanacağı ifade edilmişti. Seçimlerde, oy verme işlemi saat 12.00'de verilen bir saatlik aranın ardından saat 18.00'de tamamlandı.

Oy sayımına sandıkların kapanmasının hemen ardından başlandı. GKRY'nin 7. başkanının belirleneceği seçimlerde, 7'si bağımsız 11 aday yarıştı.

Yapilan "baskanlik" seçimlerinde adaylar oylarini kullandi.

Seçim öncesi anketlerde öne çikan ilk üç isimden biri olan sagci muhafazakarlarin ve liberallerin olusturdugu Demokratik Seferberlik Partisi (DISI) adayi Nikos Anastasiadis, Limasol’da oyunu kullandiktan sonra gazetecilere yaptigi açiklamada, seçimin önemine dikkati çekerek, "seçimlerin, Kibris'in hayatta kalma seçimi oldugunu" söyledi.

GKRY'nin, daha önce hiç yasamadigi ekonomik kriz içerisinde bulundugunu ifade ederek, bu nedenle vatandaslarinin kritik bir karar verme durumunda bulundugunu belirten Anastasiadis, sunlari kaydetti:

"Bu seçimler, ekonomik sorunlari, her Kibris vatandasini ilgilendiren sorunlari ve süphesiz büyük milli sorunumuzu ulusal kurtulus hükümetinin üstlenip üstlenmeyecegini belirleyecek. Hedefimiz devleti çagdaslastirmak, vatandasin siyasetçilere güvenini saglamak ve her seyin üzerinde de vatanimizin daha önce hiç yasamadigi kosullara neden olan ekonomik krizle basa çikabilmek için güçlerimizi birlestirmek. Bugünkü seçim, ne bir partinin, ne de herhangi bir politikacinin, vatanimizin hayatta kalabilme seçimidir."

Bagimsiz aday Yorgos Lillikas da oyunu kallandigi Strovolos'da yaptigi açiklamada, vatandaslarin oylariyla ülkenin içerisinde bulundugu ekonomik krizin ve Kibris sorununun gelecegini belirleyecegini söyledi.

"Vatandaslar, bugün oylariyla geriye dönüp dönmeyecegimize, geçmisteki uygulamalarin, bizleri ekonomik krize götüren, kendilerini hayal kirikligina ugratan uygulamalarin yeniden geri gelip gelmeyecegine karar verecek"

Lakatamia'da oyunu kullanan AKEL (Komünist Parti) adayi Stavros Malas, seçimle GKRY'nin tarihinde belki de en önemli baslik açildigini ifade ederek, vatadaslara bu yeni süreçte yer alma çagrisinda bulundu.

Aday olmayan Rum lideri Dimitris Hristofyas da Egkomi'de oyunu kullandi ve burada gazetecilere açiklamalarda bulundu.

GKRY'nin içerisinde bulundugu krizin, tarihindeki en büyük kriz olmadigini ifade eden Hristofyas, "Bu en büyük kriz degil. Birileri maalesef bunu unutmak istiyor" dedi. Hristofyas, her sabah Besparmak Daglari'na günaydin derken eskiyi hatirladigini belirterek, "Sandik basina her gittigimde, Besparmak Daglari'na selam vererek, elimi kalbime koyuyorum ve direnis, demokrasi ve ilerlemeye oy kullaniyorum. Bugün de bu sekilde oy kullandim" dedi.

Vatandaslarin da kendisi gibi düsünerek, buna göre oy kullanmalari gerektigini savunan Hristofyas, "Ben kendi açimdan bu topraklar hakkini alincaya kadar mücadeleye devam edecegim" diye konustu.

Hristofyas, yeni lidere, BM'nin belirledigi temeller üzerinde devam etmesini önererek, aksi halde izlenecek yeni çizginin GKRY için bumerang etkisi yapacagini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA