23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C

GÜNEY’DE DOMUZ GRİBİNDEN İLK ÖLÜM

Halk arasında Domuz Gribi olarak bilinen H!N! virsüsünden Kıbrıs’ın kuzeyinde ölümlerin gerçekleşmesi sonrasında Kıbrıs’ın güneyinde de ilk ölüm gerçekleşti. Domuz gribi nedeniyle 51 yaşındaki bir Kıbrıslı Rum’un yaşamını kaybetmesi Kıbrıslı Rumları da en

Güney’de domuz gribinden ilk ölüm

05 Şubat 2016 Cuma 10:32

Güney Kıbrıs’ta, dün, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünden kaynaklanan yılın ilk ölümünün gerçekleştiği haber verildi. Rum haber kaynaklarına göre yapılan açıklamada, domuz gribi nedeniyle hayatını kaybeden 51 yaşındaki kadının kronik rahatsızlıklarının olduğu belirtildi.Güney Kıbrıs’ta bu kış döneminde 19 domuz gribi vakası saptandığı; bunlardan 13’ü taburcu edilirken, 5’inin kontrol altında olduğu kaydedildi.

Meksika’da ortaya çıkan ve hızla yayılan domuz gribi insanlığın korkulu rüyası haline geldi üstelik bu hastalığın domuz gribi, kuş gribi ve sık sık rastladığımız soğuk algınlığıyla oluşan grip virüslerinin birleşimi olduğu söylentileri korkuyu ikiye katlıyor. Kuş gribinden farklı olarak bu grip insandan insana da bulaşabiliyor.

Domuz gribi aslında normal bir solunum yolu hastalığı. Domuzlar da insanlar gibi grip hastalığına yakalanıyor. Hastalık bulaşıcı, ancak ölüm vakalarına ender rastlanıyor. Hastalığın bulaşma şekli ise solunum. Domuz gribi sanıldığının aksine yiyecek yoluyla bulaşmıyor yani virüse sahip bir domuzun eti hastalığa neden olmuyor.

DOMUZ GRİBİNİ BU KADAR TEHLİKELİ YAPAN NE ?

Bu grip türü diğer grip virüsleri gibi sürekli değişme özelliğine sahip yani virüs domuzlardan başka canlılara bulaşıyor, bulaştığı canlının genlerinde etkileşim gerçekleşiyor ve ortaya farklı bir virüs daha çıkıyor bu yüzden herhangi bir aşısı bulunmuyor ancak normal grip ilaçlarının hastalığın tedavisinde etkili olduğu söyleniyor.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Domuz gribi diğer grip türleri gibi ilk olarak yüksek ateş ve halsizlik ile başlıyor. Daha sonra şiddetli öksürük, eklem ağrıları, boğaz ağrıları, iştahsızlık, üşüme gibi belirtiler görülüyor bunların dışında kusmaya ve ishale neden olabiliyor.

Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alırken domuz gribinde ise ölümcül seyreden vakalar daha çok 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI ?

Hastalıktan korunmanın en önemli yolu hijyen, özellikle ellerin temizliği büyük önem arz ediyor. Öyleki hastalığa yakalanmış biriyle tokalaşmak bile virüsün bulaşması için yeterli.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA