GÜNEY KIBRIS’TAKİ KIBRIS TÜRK MALLARININ İDARESİ KONUSUNDA ÇIKMAZA GİRİLDİ!
Savaştan sonra Rum göçmenlere verilen Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda, Rum kesiminde bazı problemler ortaya çıktığı ifade edildi.

17 Temmuz 2016 Pazar 13:14
Savaştan sonra Rum göçmenlere verilen Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda, Rum kesiminde bazı problemler ortaya çıktığı ifade edildi.
Haftalık Kathimerini gazetesi, bir göçmen hayatını kaybettiği zaman, devletin bu malı muhtemelen geri alarak bunu başka bir göçmene devrettiğini, bunun genellikle aileden biri olmadığını, bunun sonucunda da göçmenin çocukları ve torunlarına haksızlık yapıldığını yazdı.
Rum hükümetinin, Kıbrıs Türk mallarının idaresinin düzenlenmesi konusunda önümüzdeki aylarda bir yasa tasarısı ortaya koymasının söz konusu olduğunu yazan gazete, konunun geçtiğimiz çarşamba günü Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde ele alındığını ifade etti.
Göçmenlere Kıbrıs Türk malları devredilmesi prosedürlerinin sorunlu bir hal aldığını, çünkü yıllar içerisinde birçok aşamada meseleler ortaya çıktığını kaydeden gazete, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma’nın gazeteye açıklamasında, Kıbrıs Türk malları konusunun, büyük bir mesele olduğunu söylediğini iletti.
Meseledeki esas problemin, elinde Kıbrıs Türk malı bulunduran göçmenlerden biri öldüğünde ortaya çıktığını kaydeden gazete, bu durumda devletin, bunu özellikle de genç çiftler olmak üzere başka göçmenlere devretmek için, malı geri alarak Kıbrıs Türk malı konusunda belirli bir prosedür izleyeceğini yazdı.
Geçmişte, Kıbrıs Türk malının, hayatını kaybeden göçmenin çocukları veya torunlarına devredilmesini sürecin bir parçası olduğunu, ancak şu an devletin bu malları başka göçmenlere vermesinin hak sahiplerinde bir adaletsizlik duygusuna yol açtığını yazan gazete, tarım veya hayvancılık amacıyla kullanılan Kıbrıs Türk arazileriyle ilgili de başka sorunların da söz konusu olduğunu ifade etti.
Bunların Kıbrıslı Türklere ait tarlalar olduklarını ve bunların savaştan sonra tarım veya hayvancılıkla uğraşan Rum göçmenlere verildiklerini kaydeden gazete, son yıllarda tarlaların, bu sektörlerde faaliyet göstermek isteyen kayıtlı işsizlere verilmekte olduğunu da belirtti.
Gazete, göçmenin ölümünden sonra, İçişleri Bakanlığı’nın, başkasına devretmek için tarlanın yarısını aldığını ve bunun evler konusunda uygulanan şeyle benzer olduğunu da ifade etti.
Sorunların gündeme geldiği başka bir mal kategorisinin de, ticari binalar olduğunu, Kıbrıs Türk malları üzerine son yıllarda dükkânlar, restoranlar aynı zamanda endüstri ve sanayi tesisleri inşa edildiğini yazan gazete, bu gibi noktaların özellikle şehirlerle alakalı olduğunu kaydetti.
Bu hususta, Baf’ın, göze çarpan bir durum teşkil ettiğini kaydeden gazete, belediyenin kenti, kültür başkenti olacağı 2017 yılına kadar hazırlama çabası içerisinde, yenileme yapılan bölgelerde bulunan dükkân sahipleriyle sözleşmelerine geçici olarak son verdiğini ekledi.
Ayşegül Baybars’tan muhaceret affı çıkışı: Turist olarak gelenleri neden affediyoruz?Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çalışma izninden mağdur ya da öğrenciler bir yere kadar anlaşılabilir ancak turist olarak gelmiş ve bu ülkenin tüm yasalarını sömürmüş birini affetmek nedir? Ayrıca turisti affedince yine turist kalmış oluyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:10KIBRIS
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Hintkeneviri Ele GeçirildiLefkoşa’da “uyuşturucu madde tasarrufu, alma ve verme” suçlarından tutuklanan O.C.N. mahkemeye çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Lefkoşa'da yine mide bulandıran olay: 14 yaşındaki çocuğa...Lefkoşa’da “16 yaşından küçük çocuğa cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklanan M.K. (E-25), mahkeme huzuruna çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Aynı Suçu Tekrarladı, Hapis Cezasından KurtulamadıLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, farklı tarihlerde işlediği uyuşturucu suçlarından yargılanan Muhammed Abullah hakkındaki dava karara bağlandı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:06KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta şap hastalığı bulaşan çiftlik sayısı 110’a yükseldi: Aşılama sürüyorRum Veteriner Dairesi, “Athienu”da (Kiracıköy) iki küçükbaş hayvan çiftliğinde şap hastalığı tespit edildiğini açıkladı, Rum Veteriner Dairesi bulaşan çiftlik sayısının 110’a yükseldiğini ve aşılama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 12:50GÜNEY KIBRIS
Redif Ekinci: Geç kalınmış bir seçime gidiyoruz, güçlü şekilde meclise dönüp hükümete talibizToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Nupelda Karabuğday’ın Ada TV’de hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak hem parti vizyonuna hem de ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta yaz okulu uygulaması bu yıl da sürüyorRum Eğitim Bakanlığı, 39 devlet ilkokulu ve 25 anaokulu ile özel okullarda yaz okulu uygulamasının devam edeceğini açıkladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:08GÜNEY KIBRIS
"Çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak"Bengihan: Ek mesai ödemeleri yapılmadı; çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:54KIBRIS
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta parlemento seçimi... İşte son anket...Güney Kıbrıs’ta seçim öncesi yapılan ankette hiçbir parti yüzde 20’nin üzerine çıkamadı. Öte yandan Güney Kıbrıs'ta halkın kurumlara güveninde ciddi düşüş yaşandığı gözlemlendi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:25GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.