GÜNEY KIBRIS’TAKİ İŞLERİNE GİTMEK İÇİN DÜN RUM KESİMİNE GEÇEN KIBRISLI TÜRKLERLE İLGİLİ HABERLER RUM BASININDA
Güney Kıbrıs’taki İşlerine Gitmek İçin Dün Rum Kesimine Geçen Kıbrıslı Türklerle İlgili Haberler Rum Basınında

10 Haziran 2020 Çarşamba 11:29
Güney Kıbrıs’taki işlerine gitmek için dün Rum kesimine geçen bir grup Kıbrıslı Türk’le ilgili haberler bugünkü Rum gazetelerine de haber oldu.
Fileleftheros gazetesi “Yalnızca 14 Kıbrıslı Türk Geçti- İşgal Rejiminden Sınır Kapıları Konusunda İşbirliği Yapma İsteği Yok- Dipkarpaz’dan da 5 Kişi Geçti” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Güney Kıbrıs’taki işlerine gitmek için dün sınır kapılarından yalnızca 14 Kıbrıslı Türk’ün geçtiğini yazdı.
Başlangıçta Güney Kıbrıs’a 30-35 kişinin geçeceğini ifade ettiğini, bu kişilerin başvuruda bulunduğunu ve Rum Yönetimi’nin protokolünde öngörüldüğü üzere test yaptırdığını kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığı’nın elindeki verilere göre dün yalnızca 14 Kıbrıslı Türk’ün sınır kapılarından geçiş yaptığını kaydetti.
14 kişiden 8’inin Güney’de çalışan kişiler, 6’sının da tıbbi nedenlerle Güney’e geçtiklerini yazan gazete, ilk Kıbrıslı Türklerin, Metehan ve Beyarmudu/Akyar kapılarından geçtiklerini belirtti.
Bazı durumlarda, Kıbrıslı Türk çalışanlarını almak için işverenlerin de sınır kapısına gittiği belirtildi.
Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sınır kapılarıyla ilgili gelişmeleri takip ettiğini ve bu gelişmelere bağlı olarak kararlarını alacağını dile getirdi.
Bu konuya duyarsız kalmayacaklarını savunan Kusios, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in konuyla ilgilendiğini, gelişmeleri takip ettiğini ve bunlara bağlı olarak kararlarını alacağını yineledi.
DİPKARPAZ’DAN 5 SON SINIF ÖĞRENCİSİ DE GÜNEY’E GEÇTİ
Dipkarpaz’dan 5 son sınıf öğrencisinin de Güney Kıbrıs’ta dün başlayan sınavlara katılmak için Rum kesimine geçtiğini yazan gazete, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, 5 öğrenciden 4’ünün birkaç gün önce Güney Kıbrıs’a geçebilmesi için tüm düzenlemelerin yapıldığını söylediğini iletti.
Öğrencilere koronavirüs testi yapıldığını ve Rum kesimindeki akrabalarının yanında kaldıklarını yazan gazete, bir öğrencinin daha sınavlara katılmak için hali hazırda Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu belirtti.
Fotiu açıklamasında ayrıca, ofisinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sınır kapılarından belirli kategorilerdeki vatandaşların geçişine ilişkin anlaşmaya uyulduğu takdirde, KKTC’de yaşamını sürdüren ve bir taraftan diğerine geçiş yapmak isteyen Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin geçişlerine kolaylık sağlamaya hazır olduklarını da söyledi.
Fotiu, insani düzeyde ele alınmakta olan münferit durumlar bulunduğunu da sözlerine ekledi.
İKİ TOPLUMLU SAĞLIK KOMİTESİ TOPLANTISI
Gazetede yer alan başka bir haberde ise, İki Toplumlu Sağlık Komitesi Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Leonidas Filaktu’nun, iki toplumlu sağlık komitesinin yeni bir telekonferans yapmasını talep ettiği ancak Kıbrıs Türk tarafının buna karşılık vermediği iddia edildi.
Habere göre, Filaktu, Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, geçtiğimiz Cuma günü ilgili talebi BM’ye bildirerek Kıbrıs Türk tarafına ilettiğini ancak Kıbrıs Türk tarafından, yeni bir telekonferansın ne zaman yapılacağının belirlenmesi için şu ana kadar buna herhangi bir yanıt verilmediğini ileri sürdü.
Kıbrıs Türk tarafının koronavirüsüyle ilgili epidemiyolojik raporu henüz Kıbrıs Rum tarafına göndermediğini de iddia eden Filaktu, Rum kesiminin, iki toplumlu sağlık komitesinin 1 Haziran’da gerçekleştirdiği telekonferansın öncesinde, Rum tarafındaki durumla ilgili epidemiyolojik raporu Kıbrıs Türk tarafına gönderdiğini anımsattı.
Filaktu, iki toplumlu sağlık komitesinin Kıbrıslı Türk Eş Başkanıyla, vatandaşların sağlık konularıyla ilgili taleplerinin karşılanması için sürekli iletişim içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Alithia gazetesi ise “Dün Yalnızca 8 Kıbrıslı Türk Çalışan Geçti” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’a dün sekiz Kıbrıslı Türk çalışan yanı sıra 8 kişinin (Kıbrıslı Türkler ve Kuzey’de yaşayan Rum ve Maronitler) de sağlık sebepleriyle geçiş yaptığını ve bu kişilerin daha sonra Kuzey Kıbrıs’a döndüklerini yazdı.
Politis gazetesi de “Akıncı Hükümete Kızgın” başlıklı haberinde dün sekiz Kıbrıslı Türk çalışanın Güney’e geçtiğini yazdı.
5 Kıbrıslı Türk kanser hastasının tedavi için, Kuzey’de yaşamını sürdüren 2 Kıbrıslı Rum’un da tıbbı nedenlerden ötürü Güney’e geçtiklerini ve daha sonra evlerine döndüklerini yazan gazete, pandemi yüzünden Rum kesiminde bulunan Kıbrıslı Türklerin de Güney’den Kuzey’e geçiş yaptıklarını belirtti.
Gazete geçişlerin çoğunun Metehan sınır kapısından gerçekleştiğini ekledi.
Haravgi gazetesi de “Kıbrıslı Türkler Sınır Kapılarından Yastıkları ve Mutfak Aletleriyle Geçtiler- Geri Dönmeyecekler Çünkü 14 Gün Karantinaya Girecekler- Akıncı: Hükümet Siyasi İnadı Tercih Ediyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde dün Güney Kıbrıs’a,6’sı çalışan, ikisi de tedavi amaçlı olarak 8 kişinin geçiş yaptığını yazdı.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.