28 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

GÜNEY KIBRIS’TAKİ İŞLERİNE GİTMEK İÇİN DÜN RUM KESİMİNE GEÇEN KIBRISLI TÜRKLERLE İLGİLİ HABERLER RUM BASININDA

Güney Kıbrıs’taki İşlerine Gitmek İçin Dün Rum Kesimine Geçen Kıbrıslı Türklerle İlgili Haberler Rum Basınında

Güney Kıbrıs’taki İşlerine Gitmek İçin Dün Rum Kesimine Geçen Kıbrıslı Türklerle İlgili Haberler Rum Basınında

10 Haziran 2020 Çarşamba 11:29

 Güney Kıbrıs’taki işlerine gitmek için dün Rum kesimine geçen bir grup Kıbrıslı Türk’le ilgili haberler bugünkü Rum gazetelerine de haber oldu.
Fileleftheros gazetesi “Yalnızca 14 Kıbrıslı Türk Geçti- İşgal Rejiminden Sınır Kapıları Konusunda İşbirliği Yapma İsteği Yok- Dipkarpaz’dan da 5 Kişi Geçti” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Güney Kıbrıs’taki işlerine gitmek için dün sınır kapılarından yalnızca 14 Kıbrıslı Türk’ün geçtiğini yazdı.
Başlangıçta Güney Kıbrıs’a 30-35 kişinin geçeceğini ifade ettiğini, bu kişilerin başvuruda bulunduğunu ve Rum Yönetimi’nin protokolünde öngörüldüğü üzere test yaptırdığını kaydeden gazete, Rum İçişleri Bakanlığı’nın elindeki verilere göre dün yalnızca 14 Kıbrıslı Türk’ün sınır kapılarından geçiş yaptığını kaydetti.
14 kişiden 8’inin Güney’de çalışan kişiler, 6’sının da tıbbi nedenlerle Güney’e geçtiklerini yazan gazete, ilk Kıbrıslı Türklerin, Metehan ve Beyarmudu/Akyar kapılarından geçtiklerini belirtti.
Bazı durumlarda, Kıbrıslı Türk çalışanlarını almak için işverenlerin de sınır kapısına gittiği belirtildi.
Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sınır kapılarıyla ilgili gelişmeleri takip ettiğini ve bu gelişmelere bağlı olarak kararlarını alacağını dile getirdi.
Bu konuya duyarsız kalmayacaklarını savunan Kusios, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in konuyla ilgilendiğini, gelişmeleri takip ettiğini ve bunlara bağlı olarak kararlarını alacağını yineledi.
DİPKARPAZ’DAN 5 SON SINIF ÖĞRENCİSİ DE GÜNEY’E GEÇTİ
Dipkarpaz’dan 5 son sınıf öğrencisinin de Güney Kıbrıs’ta dün başlayan sınavlara katılmak için Rum kesimine geçtiğini yazan gazete, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, 5 öğrenciden 4’ünün birkaç gün önce Güney Kıbrıs’a geçebilmesi için tüm düzenlemelerin yapıldığını söylediğini iletti.
Öğrencilere koronavirüs testi yapıldığını ve Rum kesimindeki akrabalarının yanında kaldıklarını yazan gazete, bir öğrencinin daha sınavlara katılmak için hali hazırda Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu belirtti.
Fotiu açıklamasında ayrıca, ofisinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sınır kapılarından belirli kategorilerdeki vatandaşların geçişine ilişkin anlaşmaya uyulduğu takdirde, KKTC’de yaşamını sürdüren ve bir taraftan diğerine geçiş yapmak isteyen Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin geçişlerine kolaylık sağlamaya hazır olduklarını da söyledi.
Fotiu, insani düzeyde ele alınmakta olan münferit durumlar bulunduğunu da sözlerine ekledi.
İKİ TOPLUMLU SAĞLIK KOMİTESİ TOPLANTISI
Gazetede yer alan başka bir haberde ise, İki Toplumlu Sağlık Komitesi Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Leonidas Filaktu’nun, iki toplumlu sağlık komitesinin yeni bir telekonferans yapmasını talep ettiği ancak Kıbrıs Türk tarafının buna karşılık vermediği iddia edildi.
Habere göre, Filaktu, Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, geçtiğimiz Cuma günü ilgili talebi BM’ye bildirerek Kıbrıs Türk tarafına ilettiğini ancak Kıbrıs Türk tarafından, yeni bir telekonferansın ne zaman yapılacağının belirlenmesi için şu ana kadar buna herhangi bir yanıt verilmediğini ileri sürdü.
Kıbrıs Türk tarafının koronavirüsüyle ilgili epidemiyolojik raporu henüz Kıbrıs Rum tarafına göndermediğini de iddia eden Filaktu, Rum kesiminin, iki toplumlu sağlık komitesinin 1 Haziran’da gerçekleştirdiği telekonferansın öncesinde, Rum tarafındaki durumla ilgili epidemiyolojik raporu Kıbrıs Türk tarafına gönderdiğini anımsattı.
Filaktu, iki toplumlu sağlık komitesinin Kıbrıslı Türk Eş Başkanıyla, vatandaşların sağlık konularıyla ilgili taleplerinin karşılanması için sürekli iletişim içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Alithia gazetesi ise “Dün Yalnızca 8 Kıbrıslı Türk Çalışan Geçti” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’a dün sekiz Kıbrıslı Türk çalışan yanı sıra 8 kişinin (Kıbrıslı Türkler ve Kuzey’de yaşayan Rum ve Maronitler)  de sağlık sebepleriyle geçiş yaptığını ve bu kişilerin daha sonra Kuzey Kıbrıs’a döndüklerini yazdı.
Politis gazetesi de “Akıncı Hükümete Kızgın” başlıklı haberinde dün sekiz Kıbrıslı Türk çalışanın Güney’e geçtiğini yazdı.
5 Kıbrıslı Türk kanser hastasının tedavi için, Kuzey’de yaşamını sürdüren 2 Kıbrıslı Rum’un da tıbbı nedenlerden ötürü Güney’e geçtiklerini ve daha sonra evlerine döndüklerini yazan gazete, pandemi yüzünden Rum kesiminde bulunan Kıbrıslı Türklerin de Güney’den Kuzey’e geçiş yaptıklarını belirtti.
Gazete geçişlerin çoğunun Metehan sınır kapısından gerçekleştiğini ekledi.
Haravgi gazetesi de “Kıbrıslı Türkler Sınır Kapılarından Yastıkları ve Mutfak Aletleriyle Geçtiler- Geri Dönmeyecekler Çünkü 14 Gün Karantinaya Girecekler- Akıncı: Hükümet Siyasi İnadı Tercih Ediyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde dün Güney Kıbrıs’a,6’sı çalışan, ikisi de tedavi amaçlı olarak 8 kişinin geçiş yaptığını yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA