27 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

GÜNEY KAMULAŞTIRMA İÇİN UYGUN TÜZÜK ARAYIŞINDA

Güney kamulaştırma için uygun tüzük arayışında

31 Mart 2014 Pazartesi 11:12

Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Harris Georgiades temel konutların kamulaştırılması konusunun “uygun tüzükle” ele alınması gerektiğine işaret ederek Merkez Bankası ve bakanlığın bu yönde çalışmalar sürdürdüğünü söyledi.

AKEL tarafından düzenlenen Kıbrıs bankacılık sektörüyle ilgili atölye çalışmasında konuşan Georgiades, tüzüğün, bankaların kapasitelerini borçlanmaları karşılayacakları şekilde geliştirmesi gerektiğini ve aynı zamanda geçici mali sıkıntılar yaşayan borçluları da koruması gerektiğini kaydetti.

Georgiades,  “Bu yönde Merkez Bankası ve tüm ilgili taraflarla birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu.

Bankacılık sektörünün yeniden güven kazanmaya başladığına da işaret eden Rum Bakan, yılın başında uygulanan kısıtlayıcı önlemlerin de kalkmaya başladığını belirterek, “Bankacılık sektörü sorunun bir parçası olmaktan çıkıp, çözümün unsuru haline gelmelidir.” Diye konuştu.

“Önceden gereken şey katı ve etkin bir denetimdir” diyen bakan, şu ana kadar yeni yasa ve tüzüklerin yürürlüğe girdiğine işaret etti.

Georgiades, 2012’de başlayan daralmanın hala sürdüğünü ve işsizlik oranlarının son derece yüksek olduğuna da işaret ederek, “ancak üç yıl boyunca ardı ardına puanı düşürülen Kıbrıs derecelendirme şirketlerinden ilk olumlu yükseltmeyi aldı” dedi.

Ancak delegeler bu özerkliğin şeklini ve nasıl başarılacağını ucu açık bıraktı.

Öte yandan Ukrayna'nın önde gelen siyasilerinden boksör Vitali Kliçko 25 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildiğini duyurdu ve çikolata milyarderi işadamı Petro Poroşenko'ya destek vereceğini açıkladı.

Eski Başbakan Yulia Timoşenko da cumhurbaşkanlığı yarışına gireceğini açıklamıştı.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, devlet televizyonu Rossiya 1'e yaptığı açıklamada "Kesinlikle Ukrayna'nın sınırlarını aşmak gibi bir niyetimiz, bunda bir çıkarımız da yok" diye konuştu.

Lavrov ayrıca "ülkesinin Ukrayna'daki Rus nüfusun haklarının korunması için tüm siyasi, diplomatik ve yasal araçları kullanmaya hazır olduğunu" vurguladı.

Lavrov'un bu açıklamalarının yayımlanmasından sonra Rus Dışişleri Bakanı'nın mevkidaşı John Kerry'yle bir telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı.

Rus yetkililer görüşmenin Kerry'nin talebiyle yapıldığını söyledi.

Daha önce de Rusya lideri Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasında Kırım'daki krizin ele alındığı bir telefon görüşmesi yapıldı.

Obama Putin görüşmesi ABD'li yetkililere göre görüşme Putin'in aramasıyla gerçekleşti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Obama, Putin'e ABD'nin gerginliğin düşürülmesi amacıyla diplomatik yöntemleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Obama bunun ancak Rusya'nın askerlerini çekmesi ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal edecek adımlardan kaçınmasıyla mümkün olabileceğini açıkça söyledi" denildi.

İki liderin dışişleri bakanlarının gelecekte atılacak adımları görüşmeleri konusunda da uzlaştığı vurgulandı.

Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin katkısıyla hazırlanan Amerikan önerisi, Rus kökenlilerin haklarının korunması için Kırım'a uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini ve Rus askerlerinin üslerine dönmesini öngörüyor.

Kremlin, görüşmede Putin'in Obama'nın dikkatini Kiev ve Ukrayna'nın diğer bölgelerindeki "aşırılık yanlılarının devam eden saldırılarına" çektiğini söyledi.

ABD ve müttefikleri Kırım'ın ilhakına tepki olarak Putin'in yakın çevresine ambargo koymuş ve Rus ekonomisini hedef alan önlemler alma tehdidinde bulunmuştu.

Moskova bölgede yapılan referandumun ardından Kırım'ı ilhak etmişti.

Ukrayna ve Batı oylamayı "yasadışı" ilan etmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA