GÜNDE 17 DAKİKA CEP TELEFONU KULLANMAK, KANSER RİSKİNİ YÜZDE 60 ARTIRIYOR
ABD’li bilim insanları, 10 yıl boyunca günde 17 dakika kadar kısa bir süre cep telefonu kullanmanın kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60'a kadar artırdığını buldu.
12 Temmuz 2021 Pazartesi 22:30
ABD’li bilim insanları, 10 yıl boyunca günde 17 dakika kadar kısa bir süre cep telefonu kullanmanın kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60'a kadar artırdığını buldu. Araştırmacılar, mobil sinyallerden gelen radyasyonun 'hücresel mekanizmalara müdahale ettiğini' ve aşırı durumlarda DNA hasarına, tümörlere ve hatta hücre ölümüne neden olan stres proteinlerinin oluşmasına neden olabileceğini söyledi.
ABD’de yer alan California Berkeley Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünya çapında cep telefonu kullanımı ve sağlık üzerine etkileri hakkında yapılan 46 farklı çalışmayı inceledi. Sonuçlarda, 10 yıllık bir süre içinde bin saat veya günde yaklaşık 17 dakika cep telefonu kullanmanın kanserli tümör geliştirme riskini yüzde 60 artırdığı görüldü.
CEP TELEFONU KULLANIMI ARTIYOR
International Journal of Environmental Research and Public Health adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışmanın yazarları, cep telefonu kullanımı ve sağlık hakkında geniş bir resim elde etmek için ABD, İsveç, İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda'da yürütülen daha önceki çalışmaları inceledi.
2011 yılında en az bir cihaza sahip evlerin oranı yüzde 87 iken, 2020'de bu oranın yüzde 95'in üzerine çıktığı görüldü.
"ARAMALAR İÇİN SABİT HAT KULLANILMALI"
Çalışmanın baş yazarı Joel Moskowitz, insanların cep telefonlarında geçirdikleri zamanı en aza indirmeleri, onları vücutlarından uzak tutmaları ve mümkünse aramalar için sabit hat kullanmaları gerektiğini söyledi.
"CEP TELEFONU ENDÜSTRİSİ ARAŞTIRMALARI ENGELLİYOR"
Bununla birlikte Moskowitz, cep telefonu kullanımı ile kanser arasındaki bağlantıyı inceleyen çalışmaların tartışmalı olduğunu, çünkü bunun 'son derece hassas bir siyasi konu' olduğunu söyledi.
Zararlarını duyurmanın güçlü cep telefonu endüstrisi için önemli ekonomik sonuçları olduğunu belirten bilim insanı, şirketlerin konuyla ilgili bir dizi çalışmayı da finanse ettiğini söyledi.
Berkeley ekibi araştırmayı Güney Kore Ulusal Kanser Merkezi ve Seul Ulusal Üniversitesi ile yürüttü. Moskowitz, "Cep telefonu kullanımı bir dizi halk sağlığı sorununun altını çiziyor ve ne yazık ki bilim camiasında çok az ilgi gördü" dedi.
Cancer Research UK'nin CEO'su Michelle Mitchell, incelemenin cep telefonlarının sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin önceki araştırmaların bulgularına baktığını söyledi. Sonuçların karışık olduğunu belirten Mitchell, kullanılan bazı çalışmalarda bazı önemli sınırlamalar olduğunu sözlerine ekledi:
“Örneğin bazıları hayvanlarda yapılırken, diğerleri zaten kanser olan insanları karşılaştırdı ve zaman içinde insanları takip etmek yerine geçmiş cep telefonu kullanımını hatırlamalarını istedi.
Uzun vadeli etkileriyle ilgili araştırmalar hala devam ediyor. Ancak genel olarak en iyi bilimsel kanıtlar, cep telefonu kullanmanın kanser riskini artırmadığını gösteriyor."
Bir Halk Sağlığı İngiltere sözcüsü de Mitchell’e destek verdi:
“Elektromanyetik alanlara maruz kalmanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair ikna edici bir kanıt yoktur, ancak maruz kalmaların önerilen kılavuz seviyelerin altında olması şartıyla.”
DNA HASARINA NEDEN OLUYOR
Moskowitz ise kanser ve cep telefonları arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösteren çalışmaların çoğunun cep telefonu endüstrisi tarafından tamamen veya kısmen finanse edildiğini söyledi:
“Olaya daha geniş bir açıdan bakarsanız. Bağlantıya dair bariz kanıtlar olduğunu görürsünüz. Bu bağlantıyı destekleyen birçok uzman, kablosuz cihazların modülasyonunun radyasyon enerjisini 'biyolojik olarak daha aktif' hale getirdiğini söylüyor.
Ardından bu durum, hücresel mekanizmalarımıza müdahale ediyor. Örneğin kalsiyum kanallarını açar ve kalsiyumun hücreye ve hücre içindeki mitokondriye akmasına izin verir, doğal hücresel süreçlerimize müdahale eder ve stres proteinlerinin ve DNA hasarına neden olan serbest radikallerin oluşumuna yol açar.”
ABD HÜKÜMETİ 1990'LARDA BU TÜR ARAŞTIRMALARI FİNANSE ETMEYİ BIRAKTI
Moskowitz, sözlerine şöyle devam etti:
"Radyo frekansı radyasyona maruz kalmanın sağlık riskleri hakkında daha fazla araştırma yapılmamasının büyük bir nedeni, ABD hükümetinin 1990'larda bu araştırmayı finanse etmeyi bırakmasıdır.”
- Döviz güne nasıl başladı?Sterlin 44,10, dolar 34,75 euro ise 36,65 TL’den işlem görüyor29 Kasım 2024 Cuma 10:34KIBRIS
- Hava sıcaklığı 19-22 derece dolaylarında seyrediyorMeteorolojiye göre, ileriki günlerde yağış olmayacak, hava sıcaklığı ise 19-22 derece dolaylarında seyrediyor.29 Kasım 2024 Cuma 10:14HAVA DURUMU
- Tabipleri Birliği’nden Sağlık Bakanı’na kritik önerilerKTTB, modern ve erişilebilir bir sağlık sistemi kurulması için Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’e, altyapıdan sağlık çalışanlarının koşullarına kadar geniş bir yelpazede öneriler sundu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:32KIBRIS
- Silah ve canlı mermilerle yakalandıGirne’de gerçekleştirilen operasyonda iki silah ele geçirilirken, M.C.S tutuklandı. Zanlı sabah Girne’de mahkemeye çıkarıldı.28 Kasım 2024 Perşembe 18:30KIBRIS
- Erhürman: Kıbrıs Türk halkının dünyayla buluşmasının yolu, Kıbrıs sorununun çözümünden geçerCTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının dünyayla buluşmasının yolunun Kıbrıs sorununun çözümünden geçtiğine işaret etti.28 Kasım 2024 Perşembe 18:27KIBRIS SORUNU
- Milli Eğitim Bakanlığı ile DAÜ bütçesi komiteden geçtiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 16 Milyar 700 Milyon 959 bin TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile 6 Milyar 572 Milyon 217 bin TL’lik Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.28 Kasım 2024 Perşembe 18:18KIBRIS
- Lefkoşa'da Girne Caddesi, bu gece ve yarın gece trafiğe kapatılacakLefkoşa Türk Belediyesi, Girne Caddesi’ndeki yol bakım-onarım çalışması kapsamında bu gece ve yarın gece trafiğe kapalı olacağını duyurdu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:07KIBRIS
- Harmancı: Bizim kapıya ihtiyacımız var. Bu ihtiyacın başka kapıların esiri haline gelmemesi gerekiyorLefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs’ta diplomatik temasların önemine vurgu yaptı. Haftada bir Güney Lefkoşa Başkanı ile görüşerek iletişimi sürdüren Harmancı, geçiş kapıları taleplerini masaya yatıracaklarını belirtti.28 Kasım 2024 Perşembe 16:12KIBRIS
- Erhan Arıklı: Hükümetin yürüyüp yürüyemeyeceği UBP'ye bağlıErhan Arıklı: Hükümetin sağlıklı yürüyüp yürüyemeyeceği UBP'ye bağlı28 Kasım 2024 Perşembe 15:46KIBRIS
- Harmancı: Meclis’in eski binası yerine ‘Kent Müzesi’ yapalımBaşkan Harmancı, meclisin Arşiv veya Kent Müzesi olarak değerlendirilebileceğini belirterek, kent müzesinin gerekliliğini vurguladı.28 Kasım 2024 Perşembe 15:45KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.