26 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara20°C

GSM ŞİRKETLERİ NEYİ SAKLIYOR?

GSM Şirketleri Neyi Saklıyor?

10 Haziran 2014 Salı 12:27

ANTENLER DEĞİŞTİ: Ülkemizde birçok vatandaşı tedirgin eden ve zaman zaman GSM antenlerinin yerleşim birimlerinin dışına çıkarılmasını talep eden vatandaşlara şimdi ise kamuflajlı antenlerle hizmet veriliyor.

KANSER RİSKİ: GSM antenlerinin kanser riski yarattığı konusunda iddiaların en yoğun şekilde devam ettiği bir dönemde, kamuflajlı antenlerin doğal dokuyu ve manzarayı bozmaması için yaptığı savunuluyor.

VATANDAŞIN HABERİ YOK: Birçok yerleşim yerinde, vatandaşlar bu GSM antenlerinin varlığından bihaber yaşıyor. Çok farklı boyutlarda ve şekillerde olan GSM antenlerinin, suni ağaç, su deposu hatta reklam tabelası şeklinde çalıştırıldığı dikkat çekiyor.

Oshan SABIRLI

Ülkemizde son dönemlerde hızla artış gösteren kanser vakalarının nedenleri ile ilgili farklı iddialar gündeme gelirken, özellikle sürekli artan GSM antenlerinin kanser yaptığı fikri vatandaşları tedirgin ediyor. Ülkenin dört bir yanında GSM şirketlerine karşı yapılan eylemler ve baz istasyonlarının yerleşim birimlerinden kaldırılması için imza kampanyaları gerçekleştirilmesine karşın, bu çalışmalar herhangi bir sonuca ulaşmıyor. Medyanın da konuyla ilgili sessizliği sürüyor.

Halk arasında GSM antenlerinin mantar gibi çoğalmasına tepkiler devam ederken, çevrede kamufle edilmiş bir çok baz istasyonu ile beraber yaşıyoruz ve bu antenleri fark etmiyoruz bile.

“Ne gizleniyor?”

Reklam tabelası, su deposu hatta palmiye ağacı şeklindeki baz istasyonları, toplumun yoğun şekilde yaşadığı, vatandaşların tepki göstermesinden endişe edilen yerlerde göze çarpıyor.

GSM şirketi yetkilileri bu antenlerin kamufle edilme nedenlerinin, doğal doku ve manzarayı engellememek için olduğunu savunurken,  vatandaşların aklına, “kamuflajın bir şeyleri gizlemek için mi?” yapıldığı sorusunu getiriyor.

Önden başka arkadan başka

Baz istasyonlarının önden başka, arkadan başka olması dikkat çekiyor. Genellikle apartmanların damına dikilen bu baz istasyonlarının, kabloları da kamufle edilmiş durumunda. En yaygın olarak, 3-4 tonluk su deposu görünümünde bulunan bu antenlerin, yayın yaptığı yapının şekline uygun olarak, daha az dikkat çekeceği, farklı şekillerde kamufle ediliyor.

Kimi yerlerde oval su deposu şeklinde göze çarpan bu antenlerin, bazı apartmanların damında ise dikdörtgen su deposu şeklinde olması da dikkatlerden kaçmalarını sağlıyor. Ülkemizde, ağaç görünümlü baz istasyonları vatandaşların dikkatinden tamamen kaçarken, özellikle reklam tabelaları baz istasyonlarının kamufle edilmesi için ciddi bir paravan olarak bulunuyor. Birçok reklam tabelasının ön taraftan tamamen reklam amaçlı olduğu, arka taraftan ise GSM antenlerini ve bu anten sistemine bağlı olan sistemleri gizlemekte kullanıldığı anlaşılıyor.

IMG_0171 IMG_0211 IMG_0220 IMG_3089

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA