GRİP VE VE COVİD-19'A AYNI ANDA YAKALANMAK MÜMKÜN MÜ? BU DURUMDA NE YAPILMALI?
Grip ve ve Covid-19'a aynı anda yakalanmak mümkün mü? Bu durumda ne yapılmalı? Aynı anda grip ve koronavirüse yakalandığımızı nasıl anlarız?

13 Eylül 2020 Pazar 21:30
Covid-19 vakalarının, salgının başladığı günden bu yana en yüksek rakamlara yükseldiği şu günlerde herkesin aklında bir soru var. Acaba koronavirüse mi yakalandım yoksa sadece grip mi oldum?
Her iki virüste de benzer belirtiler görülmesi ve bireylerin bünye yapıları gereği farklı tepkiler göstermesi sebebiyle bunun ayrımını yapmak oldukça zor. Ancak şu bir gerçek ki uzmanlar uyarıyor: Grip ve koronavirüse birlikte yakalanmak mümkün ve bu durum bazı hastalarda oldukça tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde aile hekimliği yapan uzman doktor Adrian Burrowes, grip ve Covid-19 virüslerinin insan bünyesini aynı anda etkisi altına aldığı zaman bağışıklık sistemi üzerinde büyük tahribatlara neden olduğunu belirtiyor.
Doktor Burrowes, gribe yakalanılması durumunda vücudun oldukça hassas ve kırılgan olduğunu belirterek, bu durumun koronavirüsün etkisini daha da artırdığını ifade ediyor. Burrowes, "Böyle bir durumda bünyenizin savunma mekanizması çöker. Hem grip hem de Covid-19 virüsleri akciğerlere şiddetli bir şekilde saldırır. Ağır zatürre başlar ve akciğer sıvısında değişimler olur. Bu da, alerjik hastalıklara sebebiyet verir." diye konuştu.
Salgın hastalıklar uzmanı Dr. Seema Yasmin ise her iki virüsün vücuda aynı anda etki etmesi durumunda kan zehirlenmesine yol açtığını, kalp hastalıklarını tetiklediğini ve beyin ile kas dokularında iltihaplanmaya neden olduğunu söylüyor. Kaliforniya Üniversitesi Prof. Dr. Michael Matthay'ın en çok üzerinde durduğu nokta ise şöyle: "Hem grip hem de koronavirüse aynı anda yakalanan bir kişi belki her iki hastalığı da atlatabilir ve fazla semptom göstermez. Ancak uzun vadede özellikle kalp ve akciğer ile ilgili hastalıklara olan bağışıklığı büyük oranda azalır."
Doktor Matthay benzer özellikler göstermesi sebebiyle Covid-19'un grip sezonuna kadar ABD'de yayılmadığını ancak daha sonra vaka sayılarında hızlı bir artış görüldüğünü ifade ediyor.
Grip ve Covid-19'un aynı anda görülmesinin akciğerlerin kana daha az oksijen taşımasına sebebiyet verdiğini ifade eden Matthay, "İki virüsün aynı anda etkisi solunum yollarını feci şekilde tahrip edecektir. Bu, akut solunum yetmezliğine yol açabilir ve bu durum hayati açıdan oldukça tehlikeli." diyor.
Aynı anda grip ve koronavirüse yakalandığımızı nasıl anlarız?
Her iki hastalığın belirtileri birbirine yakın olduğu için bunu en başta söylemek biraz güç. Rhone Island Hastanesi salgın hastalık uzmanlarından Dr. Leonard Mermel konuyla ilgili şöyle diyor:
"Her iki virüs de yüksek ateş, öksürme, nefes kesilmesi, yorgunluk, boğaz ağrısı, vücudun genel olarak ağrıması, burun akması ile tıkanmasına sebebiyet veriyor. Ancak bu belirtilere ek olarak Covid-19'a yakalananlarda kusma, ishal, tat alma ve koku duyusu azalması da görülüyor. Bu belirtiler gençlerde, yaşlılara ve yetişkinlere oranla daha fazla görülüyor."
Araştırmalara göre dünya genelinde koronavirüse yakalananların yaklaşık yarısı çok fazla hastalık belirtisi göstermedi ve salgını hafif semptomlarla atlattı. Bu sebeple uzmanlar grip ya da koronavirüsten şüphelenilmesi durumunda mutlaka test olunması gerektiğini belirtiyor.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.