29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

GÖZLER TAKSİTLENDİRME VE MAZBATA’DA

Gözler Taksitlendirme ve Mazbata’da

02 Haziran 2014 Pazartesi 15:54

  • Faiz, Borç-Alacak ilişkilerini düzenleyen ve taksitlendirmeyi de içerecek olan yasa bugün Meclisin gündemine taşınıyor. Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesinin eylem kararı sonrasında yeniden ele alınan yasada değişikliklere gidildi.
  • Yasada yapılan değişikliklerde 30 bin Türk Lirasına kadar olan borçların 36 aylık bir süreye yayılması, öngörülüyor. Bunun dışında yasa 30 bin liradan fazla 40 bin liradan az olan borçlar için dört yıl,  40 bin liradan fazla 50 bin liradan az olan borçlar için beş yıl, 50 bin liradan fazla 60 bin liradan azsa altı yıl süre düşünülüyor. 60 bin liradan fazla 70 bin liradan az olan borçlar için yedi yıl 70 bin liradan 80 bin liradan az olan borçlar için 8 yıl ve 80 bin liradan fazla borçlar için 9 yıla kadar süre öngörüyor.

Taner ULUTAŞ

Faiz Borç- Alacak ilişkilerini düzenleyen tüm mevzuata ilişkin değişiklikleri hazırlamak ve görüşmek üzere oluşturulan geçici AD –HOC Komitesinin Pazartesi günü geçmesi beklenen Taksitlendirme Yasasında ön gördüğü bazı uygulamalara tepki gösteren Faiz ve Mazbata Mağdurlarının sunduğu karşıt görüşler AD-HOC Komite tarafından kabul edildi.

Borç ilişkilerinden kaynaklanıp tahsili geciken veya tahsil edilemez hale gelen borçların yapılandırılması yasa önerisinde yer almayan taksitlendirme için ek rapor hazırlayıp Meclisin gündemine taşımaya çalışan AD-HOC Komitenin hazırladığı raporda sıkıştırılmış taksitlendirme dilimlerine itiraz etmişti. Buna göre 10 bin liraya kadar olan borçlar için 1000 Türk Liralık taksitler içermesine ve her borç için ayrı ayrı talep edilen bu taksitlendirmenin çok fazla olduğunu dile getiren Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi ayrıca bu tür borçların bir yıl içerisine sıkıştırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

İşgal eylemi yapılacak

Faiz ve Mazbata Mağdurlarının Cuma günü gerçekleştirdiği son toplantıda önce geçmesi muhtemel olan yasanın arzu edilen dışında geçmesi halinde Pazartesi günü Meclis içerisinde pankartlı eylem gerçekleştirme kararı alındığı açıklanmıştı. Sonrasında da çizilen son yol haritasında Başbakan’ın Meclisteki odasının basılması, Merkez Bankası ile Maliye Bakanlığının kuşatılarak Makam odalarının işgal edilmesi ve bazı bankalara girilerek işgal edilmesi eylemleri kararları da alınmıştı.

Düzenleme yapıldı

Faiz ve Mazbata Mağdurlarının aldığı kararları AD-HOC Komitesine iletmesi sonrasında UBP Milletvekili Ersin Tatar, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ve Komite Başkanı Tufan Erhürman’ın girişimleri ile Faiz Borç- Alacak ilişkilerini düzenleyen tüm mevzuata ilişkin değişiklikleri içerecek olan yasa için hazırlanan Ek Rapor yeniden ele alınarak yeni düzenlemeler yapıldığı öğrenildi.

Taksitlendirmelere yeni şablon

Pazartesi günü toplanacak olan Meclisin gündemine getirilecek olan Yasa Önerisinde 30 bin Türk Lirasına kadar olan borçların 36 aylık bir süreye yayılması, faizin de yıllık %12-13 civarında olması öngörülüyor. Bunun dışında yasa 30 bin liradan fazla 40 bin liradan az olan borçlar için dört yıl,  40 bin liradan fazla 50 bin liradan az olan borçlar için beş yıl, 50 bin liradan fazla 60 bin liradan azsa altı yıl süre düşünülüyor. Daha yüksek orandaki borçlular için 60 bin liradan fazla 70 bin liradan az olan borçlar için yedi yıl 70 bin liradan 80 bin liradan az olan borçlar için 8 yıl ve 80 bin liradan fazla borçlar için 9 yıla kadar süre öngörüyor. Mahkeme tarafından verilmesi ön görülen hükümlü taksitlerin normal taksit dışında tutulması ve hükümlü taksit olarak verilmesi düşünülüyor.

Mazbata ve icra durdurulacak

Faiz Borç- Alacak ilişkilerini düzenleyen tüm mevzuata ilişkin değişiklikleri içerecek olan yasanın 11/1978  - 29/1981 – 37/2006 – 37/2007 sayılı yasalara atıfta bulunan (4) maddede ise Mahkeme tarafından bu madde uyarınca verilen taksitli hüküm, hükmün ve verilmiş olan taksit veya hapislik emirleri ile dosyaların mazbataların icrasını durdurur der.

Borçluya daha fazla imkân tanıyor

Faiz, Borç – alacak ilişkilerini düzenleyen tüm mevzuata ilişkin değişiklikleri içerecek olan Taksitlendirme yasası olarak nitelendirilen yasada borçluya borcunu daha kolay ödemesi yönünde daha fazla imkân tanınıyor. Buna göre taksitli hükme bağlanan borçlu taksitlerini ödemede güçlük çekiyor ve taksitlerinde geri kalmışsa ona yeniden Mahkemeye başvurarak yeniden taksitlendirme isteminde bulunma hakkı tanıyor. Eskiden olduğu gibi mazbata çıkartılarak hemen hapse gönderilme yerine borçlunun bu durum karşısında birkaç kez Mahkemeye başvurma şansı veriyor.

Faiz oranları tam net değil

Faiz ve Mazbata Komitesi Avukatlarından Erol Muhtaroğlu yaptığı açıklamada, yasada olumlu maddeler mevcut. Ancak birkaç müphem noktalar var. Örneğin Taksitlendirme 6 A maddesinin 2 Fıkrasının B bendinde belirtilen Reeskont faiz oranlarında değiniliyor. Ben inceledim, KKTC Merkez Bankasının Reeskont Faiz oranları belirtilmemiş. Peki, bu nasıl saptanacak. Bu maddede faiz oranı Türk Lirasında bir buçuk katından, dövizde de iki katından söz ediliyor.   23.12.2013 yılında faiz 10.25 idi. Bir buçuk katını alırsak 15.375 oranında olur. Türkiye Merkez Bankasının faiz oranı ele alınırsa 1.1.2013 yılında ticari de faiz oranı %13.75 olarak gösteriliyor. Peki, 13.75 faiz oranının bir buçuk katı ne olur diye sorarsanız onu da söyleyelim bu oran 20.75 olur ki bu oran çok fazladır. Bunun da müzakere edilip düzeltilmesi ve açıkça belirtilmesi gerekir dedi.

Eylemler askıya alınacak

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü Kazım And ise yaptığı açıklamada, çok mükemmel diyemeyeceğimiz ama yine de kötünün iyisi bir yasa ortaya çıktı. Bu konuda Sayın Ersin Tatar, Sayın Mehmet Çakıcı ve Komite Başkanı Tufan Erhürman çok çapa sarf etti. Sayın Tufan Erhürman, çok baskıya maruz kaldı. Bu baskılara boyun eğmeyerek ortaya iyi bir yasa çıkarttı. Ben her üç Milletvekiline de teşekkür ederim. Meclisten geçecek olan yasa sonrasında eylemlerimizi askıya alacağız. Geçmemesi halinde Faiz ve Mazbata mağdurları Komitesi olarak ortaya çıkacak olan durumu yeniden tezekkür edeceğiz dedi.

yasa yasa 5 yasa 2

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA