26 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele21°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara20°C

GÖZALTINDA “İNTİHAR”

Gözaltında “intihar”

05 Temmuz 2014 Cumartesi 12:08

Cinayete kurban giden Polis Müfettişi Mehmet Bayraktar’ın cinayet zanlısı, Bayraktar’ın kayınpederi 70 yaşındaki Mehmet Vechi, polis gözetimi altındayken intihar etti.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamada, intiharla ilgili olarak yapılan açıklamada “04.07.2014 tarihinde, saat 09.20’de Müfettiş Mehmet BAYRAKTAR’ın cinayeti ile ilgili olarak zanlı durumunda Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunan Mehmet VECHİ (E-70), Türkiye’den gelen DNA sonuçlarına göre, Ona ait olduğu tespit edilen elbiselerin kendisine gösterilmesi amacıyla üçüncü katta bulunan Cürümleri Önleme Şubesine giderken, lavabo ihtiyacı olduğunu söyleyerek iki polis huzurunda bulunduğu halde polisin karnına dirsek atarak kendisini üçüncü kattan merdiven boşluğuna bırakmak suretiyle intihar ederek yaşamını yitirmiştir. Mesele Başsavcılık tarafından soruşturulmaya başlanmıştır” dendi.

70 yaşındaki hasta zanlı sağlıklı polisleri alt etti!

İntihar haberinin duyulması toplumda büyük tepki yarattı. 70 yaşında ve prostat kanseri olan Vechi’nin, kendinden genç, sağlıklı ve eğitimli polisleri polisin deyimiyle “etkisiz” hale getirebilmesi tartışma konusu oldu.

Vechi’nin durumundaki bir kişinin polisleri dirsek darbesiyle devreden çıkarıp, büyük bir çeviklikle merdiven korkuluklarının üzerinden de atlayarak hayatına son vermesi kafalarda soru işareti yarattı.

Otopsi yapıldı

Polis Basın Subaylığı Mehmet Vechi’ye otopsi yapıldığı açıklandı. Polis Basın Bülteni’ne göre, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde 13.25-15.15 saatleri arasında Dr. İdris Deniz tarafından yapılan otopside, Vechi’nin ölüm sebebi “yüksekten düşme sonucu oluşan çok parçalı kafa kemikleri kırığı ve beyin kanaması” olarak belirlendi.

Kızından çarpıcı iddia: babama işkence yapıldı

Öte yandan Mehmet Vechi’nin kızı Aycın Vechi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, babasına işkence yapıldığını ileri sürerek, bu konuda Meclis Hukuk Komitesi’ne dilekçe verdiğini açıkladı. Aycın Vechi Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, “Suçluluğu hiçbir şekilde ispatlanmamış ve alınan ilk DNA sonuçları ve silahının temizliği belgelenmiş olan babamı Lefkoşa Polis Müdürlüğünde kaybettik! Babama işkence yapıldığına dair dun bilgi almış ve meclis hukuk komitesine dun bir dilekçe yapmıştım! Ama komite işbası yapamadan bugün babamı kaybettik. Unutulmaması gereken bir şey var! Silah ortada yok ve bu adam her türlü baskıya rağmen bu sucu islemedim diyorsa ve bağımsız mahkemeler tarafından verilen bir hüküm yoksa bu kişi henüz suçlu değildir! Tarifi imkânsız acımızı paylaşıp cenazemize katılmak isteyen dostlarımız. Yarın öğle namazından sonra Sazlıköy'de annemin yanında babamı defnedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Baraka: PGM Yöneticileri Derhal Görevden Alınsın

Öte yandan Baraka Kültür Merkezi adına açıklama yapan Merter Refikoğlu, Vechi’nin intiharından Polis Genel Müdürlüğü ve yöneticilerinin sorumlu olduğunu kaydetti, Refikoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sabah saatlerinde güne bir ‘intihar’ haberiyle başladık. Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü’nde göz altında tutulan ve Bayraktar cinayetiyle ilgili olarak şüpheli olan Mehmet Vechi, binanın üçüncü katından atlayarak intihar ettiği haberi geldi.

Tutuklu veya göz altında bulunan bir kişinin can güvenliğinden öncelikle devlet ve polis sorumludur. Fakat bugün yaşanan olayda göz altında olan birinin ‘intiharından’ PGM’nin ve yöneticilerinin sorumlu olduğu göze batmaktadır.

Toplumsal muhalefet olaylarında eylemcilere karşı ‘görevlerini’ eksiksiz yerine getiren Polis teşkilatı, göz altında tuttuğu bir zanlının can güvenliğini sağlayamamaktadır.

Derhal geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılmalı, ‘intihar’ ettiği haberi verilen Mehmet Vechi’nin otopsisi titiz bir şekilde yapılıp tüm bilgilerin eksiksiz kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.

PGM’nin bugün halka hesap vermesi ve soruşturma tamamlanana kadar da PGM yöneticilerinin başta Polis Genel Müdürü olmak üzere görevlerinden alınması gerekmektedir. Karşımızda göz altında tuttuğu bir yurttaşın can güvenliğini sağlayamayan bir Polis teşkilatı vardır. Bu bugünkü olayda net bir şekilde görülmektedir. Polis teşkilatında sık sık dayak ve işkence olayları gündem geldiği bugünlerde gerek zanlı ile ilgili gerekse de polis teşkilatıyla ilgili olarak geniş çaplı bir soruşturma başlatılmalıdır. Devleti ve PGM’yi ciddi bir sınav beklemektedir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA