GÖZ SAĞLIĞI İÇİN A VİTAMİNİ
Gaye TAŞKENTLİ
19 Mayıs 2016 Perşembe 13:41
A vitamini, yağda eriyen vitaminlerden biridir. Vücudumuzda %90’ı karaciğerde depolanmış halde bulunur.
A Vitamininin Yararları Nelerdir?
- Karanlıkta görme için A vitamini önemlidir. Ayrıca göz hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Çocuklarda büyüme ve gelişme için gereklidir.
- Hamilelik döneminde embriyonun gelişiminde (gözler, kulaklar, beyin, omurga, kemik vs.) önemli rol oynar.
- Kemik dokusunun, dişlerin ve üreme sisteminin gelişimine yardımcıdır.
- Deri ve organları saran epitel dokunun yapımı, gelişimi ve korunmasında görev alır.
- Tırnak ve saçlardaki keratin yapımı için gereklidir.
- Antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaşır.
- Kanser (meme, ovaryum, serviks, mide, akciğer vs.) ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.
A vitaminin bitkisel kaynakları sarı, turuncu, yeşil sebze ve meyvelerdir. Bunlar arasında havuç, kayısı, kavun,şeftali, hurma,portakal, mandalina,greyfurt, brokoli,kabak, lahana,yeşil biber, ayrelli, ıspanak, pazı, roka, marul,maydanoz ve semizotuyer alır. Hayvansal kaynakları ise karaciğer, balık, yumurta, süt ve ürünleridir.
Kurutma ile sebze ve meyvelerdeki A vitamini %25-30 kayba uğrar. Güneşte kurutmaya oranla gölgede kurutmada vitamin kaybı daha azdır.
A vitamininin vücutta emilimi için yağa ve safra asitlerine ihtiyaç vardır. Safra kesesi yetersizlikleri, bağırsak parazitlerinin varlığı,yağ sindirimi ve emilimi bozukluklarıA vitamininin emilimini zorlaştırır. Ayrıca çinko mineralinin yetersizliğinde A vitamininin karaciğerden salınımı ve kullanımı azalır.
Günlük A vitamini ihtiyacı 0-12 aylık bebeklerde 375 mcg, 1-3 yaş grubu çocuklarda 400 mcg, 7-10 yaş grubu çocuklarda 700 mcg, 11-14 yaş grubu çocuklarda 800 mcg, 15-18 yaş grubu çocuklarda 1000 mcgretinoldür. Gereksinim yetişkin kadınlar için 800 mcg, erkekler için 1000 mcg’dir.
Siroz gibi karaciğer hastalıklarında yada yetersiz beslenme sonucu, A vitamini eksikliği görülebilmektedir.A vitamini eksikliğinde öncelikle vücuttakidepolar kullanıldığı için herhangi belirti görülmemektedir. Depolar tükendikten sonra ise gece körlüğü, böbreklerde bozukluk, enfeksiyon hastalıkları, deri kuruluğu, iştah kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler gözlenmektedir.
A vitamininin fazla miktarda alınması durumunda deride sararma ve turunculaşma, karaciğerde büyüme, eklemlerde ağrı, saç dökülmesi, iştah kaybı, baş ağrısı, ishal,sinir sisteminde hasar ve doğumsal bozukluklar görülebilir.
Yeterli ve dengeli beslenerek A vitamini gereksinimini karşılayabiliriz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.