26 Kasım 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa13°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele13°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ, KRİZ ÇÖZÜLEMEDİ...

Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşen hayvancılar tankerlerde, buzluklarda bekletilen 850 ton sütün pazarlanmasında sıkıntının sürdüğünü belirterek, çözüm istediler....

Görüşme olumlu geçti, kriz çözülemedi...

10 Haziran 2016 Cuma 16:14

 Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşen hayvancılar, tankerlerde, buzluklarda bekletilen 850 ton sütün pazarlanmasında sıkıntının sürdüğünü belirterek, çözüm istediler.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları görüşmede ilk sözü alarak, “Tankerler, buzluklar süt dolu. Şu an pazarlanması gereken 850 ton süt var. Günlük pazarlanması gereken süt 400 ton. Bu sektörün 6 ay sonra 1 yıl sonra politika üretilmesini bekleme lüksü yoktur. Her gün canlı bir ürün olan sütü pazarlamak zorundayız ve hayvancı diz çöktü” dedi.sut1.jpg

“Aylardır beklenen ödemeler var ancak bugün en önemli konu süt” ifadesine yer veren Naimoğulları, “Sütteki konu birkaç saat içinde çözülmezse benim de iradem dışında olaylar olacak. Bugün küçükbaş hayvancının bir lenger sütünü almayan bir zihniyet söz konusudur. Hükümetten buna çözüm bulmasını, hızlı karar vermesini ve önümüzdeki dönemde sektör için neler yapılacağını belirlemesini istiyoruz” dedi.

Ülkedeki kararların geç alındığını, çözümlerin geç bulunduğunu belirten Birlik Başkanı, “Bu sektör sabah akşam üretim yapan tek sektördür. Süt, patates değil ki buzdolabına koyalım, arpa değil ki ambara koyalım. İneğin, keçinin, koyunun memesindeki süt beklemez. Havalar ısındı. Ürün bozulmaya başladı. Daha da sıkıntı yaşayacağız” şeklinde konuştu.

Ramazana girildiğini ve bu krizin bayrama kadar devam edeceğini kaydeden Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, aralıktan bu yana Türkiye’de ve diğer pazarlama noktalarında sıkıntılar yaşandığını söyledi.

2010’dan 2016’ya kadar çiğ süt üretiminde büyüme söz olduğunu kaydeden Naimoğulları, buna karşın yüzde 70’lerde olan iç tüketimin 6 yılda yüzde 30’a gerilediğini belirtti.sut2-001.jpg

Naimoğulları, “Sütün yüzde 70’ini ihracat noktasında teşviklendirilip  bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz. 6 yılda ülkedeki oteller mi küçüldü, halk mı azaldı, üniversiteler mi azaldı. Yok. İthalat politikasının gözden geçirilmesi ve doğru analiz yapılması gere” dedi.

Üreticilerden bir dönem süt talep edildiğini, bir dönemde ise sütlerin geri çevrildiğini kaydeden Naimoğulları, “Hayvancılar da iki arada bir derede kaldı” diye konuştu. 

“HELLİMİN TESCİLİNİ DEĞİL, PAZARLAMANIN DURUMU ORTAYA KOYMALIYIZ”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, şunu ekledi:

“Cumhurbaşkanımızdan siyasilere kadar herkes hellimin tescilini konuşuyor. Hellimin tescilini değil, pazarlamanın durumu ortaya koymalıyız. İthalat noktasında düzenlemelere gidilmesi lazım. Ne yazık ki ülkedeki otellere, restoranlara, askeri noktalara üniversitelere yerli ürün pazarlayamıyoruz.”

“SADECE BİR YILDA ÜLKEYE 30 MİLYON DOLARLIK SÜT ÜRÜNÜ GİRİYOR”

Güney’deki gibi yasal düzenlemeler yapılmasını ve yerli ürün kullanılmasının zorunlu hale getirilmesini isteyen Birlik Başkanı, “Yasaklı zihniyetten yana değiliz ama düzenleme yapılması şart. Sadece bir yılda ülkeye 30 milyon dolarlık süt ürünü giriyorsa, yerli ürünler ülkeye yurt dışından blok halinde getiriliyor, burada paketleniyorsa bunların sorgulanması lazım” dedi.

Turizmde ve iç piyasa teşviklerin doğru kullanılması gerektiğini de söyleyen Mustafa Naimoğulları “Teşviki Arap ülkelerine vereceğimize iç piyasaya vereceğiz, bunu organize edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÜLKEDEKİ İMALATÇI PROFİLİ DOĞRU DEĞİL.... GELECEĞİMİZE 3-5 KİŞİ KARAR VEREMEZ”

Üreticinin 2 ay önce özveri göstererek fiyatları Türkiye’deki süt fiyatının da aşağısına çektiğini dile getiren Birlik Başkanı, “Sırf kriz çözülsün diye bunu yaptık ama olmadı. Neden; çünkü ülkedeki imalatçı profili doğru değil. Sektörde bulunan 5 bin 5 kişinin ve bu piyasadan ekmek yiyen 50 bin kişinin geleceğiyle oynayan 10 kişilik bir imalatçı profili var. Geleceğimize biz ve hükümet edenler karar verebilir, 3-5 kişi değil” dedi.

Özellikle sütte yatırım konusunda başvuruların söz konusu olduğunu söyleyen Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları “Bu başvurular hızlı şekilde değerlendirilmeli ve gerekli izinler verilmeli. Ülkedeki iş adamlarında, pazarlama yapan firmalarda küçükbaş hayvan sütünü işleyecek, hayvancıya destek olacak anlayış var” ifadesine yer verdi.
 
ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün, ise hayvancılarla görüşmesinde sütteki sorunu çözmek için Tarım Bakanı Çavuşoğlu ile ciddi gayret sarf ettiklerini dile getirdi, “Biz hükümete geldiğimizde ciddi bir sorunu karşımızda bulduk” dedi.sut3.jpg

Sadece süt değil, hayvancılık ve tarım konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Başbakan, mesailerinin çoğunu bu konuya ayırdıklarını dile getirdi; “İstişareleri yoğunlaştırdık. Eminim ki kısa sürede çözüm bulacağız” ifadesine yer verdi.

Sektörün sorunlarının küçük değil önemli kararlarla aşılabileceğini vurgulayan Özgürgün, “Sektörün önünün açılabilmesi için yaptığınız çalıştay mutlaka değerli sonuçlar çıkarmıştır. Önümüzdeki dönemde kalıcı tedbirleri almak niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Sorunların çözülmesi için her türlü desteğe de hazır olduğunu vurgulayan Başbakan, “Elimizden geldiği kadar kaynak yaratmaya hazırız. Henüz 1 aylık bir hükümet dönemimiz var. Konulara eğilebildiğimiz kadar eğildik, önümüzdeki dönem işbirliğimiz ve çalışmamız olacak. İnşallah hükümetler daha istikrarlı olur. Siyasi istikrar olmadığı sürece sorunlar erteleniyor” diye konuştu.
  
GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ, KRİZ ÇÖZÜLMEDİ....HAYVANCI BEKLEMEDE

Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türk Ajansı Kıbrıs (T.A.K) muhabirinin sorusu üzerine Başbakan'la görüşmelerinin olumlu geçtiğini söyledi.

Krizin şu an itibarıyla henüz çözülmediğini dile getiren Birlik Başkanı, beklemede olduklarını dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA