20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

“GÖÇMENLERİN” İSKÂN SORUNUNA ÇÖZÜM İÇİN 8 KRİTER

Politis ve diğer gazetelere göre, “yerinden edilmişler” ile dar gelirliler kategorilerinin birleştirildiği bu 8 maddelik yeni taslakta, iskân sıkıntısının, bina katsayısının artırılmasıyla giderilmesi öngörülüyor.

“Göçmenlerin” iskân sorununa çözüm için 8 kriter

16 Ocak 2019 Çarşamba 14:35

Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis, Güney’de “yerinden edilmişler” diye tabir edilenlere ve dar gelirlilere verilecek iskan yardımına dair yeni şartlarla ilgili taslağı, gelecek ay Bakanlar Kurulu’na sunmadan önce milletvekillerinin görüşünü almak üzere dün Rum Meclisine sundu. 
Politis ve diğer gazetelere göre, “yerinden edilmişler” ile dar gelirliler kategorilerinin birleştirildiği bu 8 maddelik yeni taslakta, iskân sıkıntısının, bina katsayısının artırılmasıyla giderilmesi öngörülüyor. 
Petridis, dün Rum Meclisi “Göçmenler” Komitesi’ne taslağın sunumunu yaparken “göçmen kimliği” hamili sayısının artık 300 bin olduğunu, bu sayıya, konut edinmek için devlet yardımına muhtaç dar gelirlilerin de eklenmesi gerektiğini anlattı. 
Petridis, konut/iskân sorununun, işadamlarının büyük yerleşim birimleri inşa etmeye teşvik edilebilmesi için yerel şehircilik planlarındaki bina katsayısını artırmayı öngördüklerini de belirtti. 
Taslakta öngörülen kriterlerin, mali yardımın artırılması, gelir kriterlerinin revize edilmesi, gelir hesaplama yönteminin değiştirilmesi, boşanmış kişilere iskân yardımı yapılması, aile oluşumu, arazi içerisinde inşaat yapılabilir alanın (oranın) artırılması, başvuru onay döneminin genişletilmesi ve konutun 5 yıllık süre dolmadan devredilebilmesi olduğu kaydedildi.
Gazete verilecek iskân yardımının hesaplanmasında kriter kabul edilen bina katsayısı oranının artırılmasıyla, bu yardım için bugüne kadar 200 metrekare olan tavan sınır 250 metrekareye çıkarılacağını, 350 metrekare bina inşa edenler de yüzde 25 yardım almaya hak sahibi olacaklarını yazdı.
Haberde kişilerin, Güney’de kalan Türk malları üzerine ev inşa edenlere veya Türk malı evde oturanlara verilen kira sertifikası ibraz etmeseler de, göçmen konutlarına ek/dönüşüm başvurularının kabul edileceğine dikkat çekildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA