19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

GLAPSİDES PLAJI’NDA EYLEM!

Biyologlar Derneği, Gazimağusa Glapsides Plajı’nda eylem yaparak, Gazimağusa Belediyesi’nin “Glapsides Plaj Düzenlenmesi Projesi”ni durdurmasını istedi.

Glapsides Plajı’nda eylem!

14 Ağustos 2016 Pazar 10:29

Biyologlar Derneği, Gazimağusa Glapsides Plajı’nda eylem yaparak, Gazimağusa Belediyesi’nin “Glapsides Plaj Düzenlenmesi Projesi”ni durdurmasını istedi.

Dernek, Glapsides Plajı’nda yaptığı eylemde, Gazimağusa Belediyesi’nin koruma altında bulunan Glapsides Sulak Alnı’nın olduğu bölgede “Glapsides Plaj Düzenleme Projesi” kapsamında bölgeye tahribat yaptığını savundu.

“Çevre Koruma Dairesi tarafından gerekli izin verildi” açıklamasını da eleştiren dernek, izin verilse bile doğal alana ve kumsal alana betonlaşma ile tahribat yapılamayacağını kaydetti.

Bunu bir “suç” olarak niteleyen dernek, Çevre Koruma Dairesi’ne de “yaptığı yanlışı düzeltme ve verilen izini iptal etme”, Gazimağusa Belediyesi’ne ise “inat ve ısrardan vazgeçip projeyi durdurma” çağrısında bulundu.

Dernek, eyleme destek veren örgütlere de teşekkür ederek, mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Biyologlar Derneği, doğada yapılan tahribatların sadece Gazimağusa’da değil Girne, Karpaz, Gönyeli, Esentepe ve ülkenin daha birçok noktasında sürdüğünü de ifade ederek, ilgilileri ve yetkili makamları “duyarsızlık ve doğaya karşı umursamaz tutum sergilemekle” suçladı.

Dereyi beton doldurduğunu iddia ettikleri Gönyeli Belediyesi’ne karşı başlatılan hukuki sürecin Gazimağusa’daki projeye karşı da başlatılacağını ifade eden dernek, “Bu ülkenin doğası sahipsiz değildir ve bizler sadece Glapsides’e değil, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz” dedi.

Dernek açıklamasında, Glapsides Sulak Alanı’nın ağaçlar, bitkiler, kum zakkumu ve birçok kuş türü için önemli olduğuna işaret ederek, alanın tüm bu özelliklerinden ötürü Avrupa ülkelerinde koruma altındaki bölgeleri listeleyen NATURA 2000 ağı kapsamında “potansiyel koruma alanı” olarak listelendiğini, ayrıca 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildiğini ve Çevre Yasası uyarınca koruma altına alındığını kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA