“GLAFKOS” HEDEFİYLE İLGİLİ İLK TESPİTLER İYİ VE TİCARİ BİR YATAK OLDUĞU YÖNÜNDE
Tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 10’uncu parselde yer alan “Glafkos” hedefinin, iyi ve ticari bir yatak olduğuna dair bilgiler bulunduğu haber verildi.

22 Şubat 2019 Cuma 10:50
Tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 10’uncu parselde yer alan “Glafkos” hedefinin, iyi ve ticari bir yatak olduğuna dair bilgiler bulunduğu haber verildi.
Fileleftheros gazetesi “İyi ve Ticari Bir Yatak- Glafkos’tan Elde Edilen İlk Güvenli Bilgiler Kıbrıs’la İlgili Önemli Gelişmelere İşaret Ediyor” başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, “Glafkos” hedefinde yapılan sondajdan bugüne kadar elde edilen bilgilerin, güvenilir bir şekilde, iyi ve şüphesiz ticari bir yatak keşfedildiği yönünde olduğunu, öte yandan yatağın, bugüne kadar sözde Rum MEB’inde bulunan en iyi yatak olduğu görüntüsünü oluşturan özelliklere sahip olduğunu yazdı.
Yatağın şimdiye kadarki özelliklerinin, “Kıbrıs”, “MEB’de atılacak bir sonraki adımlar” ve geniş bölgedeki hidrokarbonlarla ilgili önemli gelişmelerle birlikte, dört gidişata yönelik olumlu etkilere sahip olduğunu kaydeden gazete, yatağın iyi ve ticari bir yatak olduğuna dair ilk özelliğin “Kıbrıs” ekonomisi açısından hem ekonomik kazanç, hem de katma değere işaret ettiğini belirtti.
Yapılan keşfin, ExxonMobil ve Qatar Petroleum şirketlerinin, yatağın işletilmesi ve daha ileri araştırmalar için 20 yıl daha “Kıbrıs” ve “Kıbrıs MEB’inde” kalışını, ilgisini ve doğrudan çıkarını sağlamasının ise ikinci önemli gelişme olduğuna işaret edilen haberde, “Glafkos” hedefinin iyi de bir arka plan meydana getirdiği, dolayısıyla olası küçük veya büyük keşiflerle, “Kıbrıs’ta” bir LNG terminali meydana getirilmesine dair gereksinimin karşılanabileceğini öne sürdü.
“Glafkos” hedefindeki ticari anlamda işletilebilir miktarlarla birlikte, bu hedefle bağlantılı olarak, bir sonraki aşamada, aynı bölgedeki çok daha küçük yatakların da büyük yatırımlar olmadan değerlendirilmesine olanak verildiğini kaydeden gazete, “Glafkos” hedefinde bir yatak tespit edilmesinin, bölgedeki yatak aramalarında yeni bir sayfa açtığına da işaret etti.
Bunun Mısır’da tespit edilen “Zohr” tipinde bir jeolojik yapı olduğunu, fakat farklı olduğunu kaydeden gazete, “Zohr” yatağıyla bağlantılı olarak, bunun deniz tabanının altında oldukça az bir derinlikte yer alan jeolojik bir oluşumdan ibaret olduğuna dikkati çekti.
Keşfin, “Zohr’dan” daha az derinlikte bulunan oluşumlardaki yataklarla ilgili oranları artırdığını kaydeden gazete, bunun hidrokarbon şirketlerinin haritalarında yer alan, aynı özelliklere sahip hedeflerin önceliğini artırdığını, aynı zamanda jeolojik yapıları “Eratosthenis” deniz altı dağından etkilenmiş olan bölgelere olan ilgiyi de artırdığına vurgu yaptı.
“Elindeki bilgilere” göre, Rum Enerji Bakanlığı ile ExxonMobil-Qatar Petroleum tarafından önümüzdeki hafta içerisinde konuyla ilgili eş zamanlı resmi açıklama yapılmasının beklendiğini de haber veren gazete, hedefteki bulguların değerlendirilmesinin tamamlanması, aynı zamanda bir sonraki eylemlerin belirlenmesi için bilgi toplanmasının önümüzdeki hafta tamamlanmasının beklendiğini de ekledi.
İncirli: Gelecek nesillere gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışıyoruzCTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Lurucina Panayırı’nda kültür, dayanışma ve yeni geçiş kapılarının önemine vurgu yaptı; adil ve sürdürülebilir barış için kapıların açılmasının ortak talep olduğunu belirtti.03 Mayıs 2026 Pazar 21:30KIBRIS
Kariyer Günü’nde Büyük Buluşma!Dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alan Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü 2026”, öğrencilerle iş dünyasını bir araya getirerek kariyer yolculuklarına rehberlik etti.03 Mayıs 2026 Pazar 18:03YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.Erdal Abidin için acil AB pozitif trombosit kana ihtiyaç vardır.03 Mayıs 2026 Pazar 18:02KIBRIS
ARUCAD Dünya Dans Günü’nü “Bodies Speak / Ideas Move” Programıyla KutladıARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölümü öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik, atölye çalışmaları, açık sahne performansları ve akşam gösterimleriyle yoğun bir katılıma sahne oldu.03 Mayıs 2026 Pazar 18:00ARUCAD
Kayıp Şahıslar Komitesine 1 milyon euro ödeyecekRum Yönetimi’nin, kayıpların kimlik tespitine yönelik testlerin yapılabilmesi amacıyla 1 milyon euro değerindeki ödeneği onayladığı belirtildi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:58KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak…Gündemde 5 yasa tasarısı var03 Mayıs 2026 Pazar 17:56KIBRIS
Gazimağusa’da 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybettiGazimağusa’da 3 yaşındaki Ayaz Kılbaş, ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.03 Mayıs 2026 Pazar 17:55KIBRIS
Erhürman, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu kabul ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti03 Mayıs 2026 Pazar 17:54KIBRIS
Merit Otellerinin geleneksel 23 Nisan şenlik ve eğlenceleri Merit Park Hotel’de yapıldıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından Merit Park Hotel’de düzenlenen Merit Otelleri İlkokullar 23 Nisan Oyunları ve Eğlencesi, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilerek çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.03 Mayıs 2026 Pazar 17:51KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta 2 şap vakası dahaRum basınında yer alan bilgilere göre Athineu'da iki çiftlikte şap hastalığı tespit edildi. Buna göre şap hastalığı görülen çiftlik sayısı 110’a ulaştı. Öte yandan nadir türlerin akıbetine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.02 Mayıs 2026 Cumartesi 18:37GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.