26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

GKK DEVREDEN ÇIKACAK!

GKK devreden çıkacak!

28 Nisan 2014 Pazartesi 10:31

Polisin sivile bağlanmasını öngören ‘Polis Örgütü Kuruluş ve Görevleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’ konusunda, Öneri’yi hazırlayan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, Detay’a önemli açıklamalarda bulundu.

Erhürman, “Polis GKK’ya bağlıdır, denilen yerlerde yasa, ‘Başbakanlığa bağlıdır’ şeklinde değiştiriliyor. İlgili Yasa ile polis özerk bir yapıyla sivile bağlanıyor. Güvenlik Kuvvetleri devreden çıkarılıyor. GKK’nın karar alma yetkilerinin bulunduğu durumlarda, Polis özerk olarak kendi içindeki kurullarla karar verecek” dedi.

 

Rana SARRO

Polisin sivile bağlanması adına, ‘Polis Örgütü Kuruluş ve Görevleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Çarşamba günü Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor. Görüşlerinin alınması için Meclis’te temsil edilen siyasi partilere de iletilen bu yasa önerisini hazırlayan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, tasarıyı Detay’a değerlendirdi.

Polisin sivile bağlanması adına ilk adımı atan CTP-BG’nin, diğer partilerden milletvekillerinin de imzasına açarak Meclis’e sunmaya hazırlandığı Yasa Önerisi ile ilgili Erhürman, 17 maddelik Yasa Önerisi’nin kıstasları ve içeriği hakkında bilgiler verdi.

Erhürman’ın Yasa Önerisi ile ilgili verdiği bilgilere göre; ‘Polis Güvenlik Kuvvetleri’ne bağlıdır’ denilen yerlerde, yasa önerisi ‘Başbakanlığa bağlıdır’ şeklinde değiştiriliyor.

GKK devreden çıkacak

GKK’nın karar alma yetkilerinin bulunduğu durumlarda, polis özerk olarak kendi içindeki kurullarla karar verecek.  Önerisi sunulacak olan yasa ile Güvenlik Kuvvetleri devreden çıkarılacak. İlgili Yasa ile polis özerk bir yapıyla sivile bağlanacak. Bu yasa önerisinin; İtfaiye, Sivil Hizmet Görevlisi, Çevik Birlik ve Özel Harekât Polisi ile ilgili özel bir değişiklik getirmeyeceği de belirtildi.

Polis Başbakanlığa bağlanacak

Polisin Sivil Otoriteye Bağlanması Yasası ile; Polisin Başbakanlığa bağlanacağını belirten Erhürman, “Şu anda da biliyorsunuz, Polis Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da, Başbakanlığa bağlıdır. Dolayısıyla GKK’nı aradan çıkarıp, doğrudan Başbakanlığa bağlı olan bir sistem öngörülmektedir. Yani sistemi aslında çok fazla değiştirmiyoruz” dedi.

 

“GKK yerine Başbakanlık”

Yasanın, Güvenlik Kuvvetleri’ni aradan çıkararak, onun yerine ‘Polis, GKK’na bağlıdır denilen yerlerde, Başbakanlığa bağlıdır’ olarak değiştirileceğini de açıklayan Erhürman, “Yasa ile hiçbir kıstas değişmiyor. Değişen tek şey, yasanın içerisinde ‘GKK’ geçen yerlerin önemli bir kısmı ‘Başbakanlık’ diye değiştiriliyor” dedi.

 

“Özerk bir yapı!”

Tufan Erhürman, yasanın bazı yerlerinde GKK’nın karar alma yetkileri olduğunu, o maddelerin de; ‘özerk olarak kendi içlerindeki kurullarla polisin karar vermesi’ şeklinde düzenlendiğini anlattı. Erhürman, bu yasanın tamamen polisin özerk olması üzerine hazırlanmış bir yasa olduğunu da vurguladı. Polisin kendi iç yönetimi açısından özerk bir yapının öngörüldüğünü söyleyen Erhürman, Yasa Önerisi’nin genel gerekçesinde; polisin özerk olması gerektiğinin de zaten çok ayrıntılı olarak anlatıldığını belirtti ve “Polisi siyasileştirmenin kime ne faydası olur?” diye sordu.

 “Atamalarda Başbakanlığın yetkisi yok”

Polisin kendi içinde atamalarına karar veren kurullar vs gibi, bunların özerk olarak düzenlendiğini söyleyen Erhürman, atamaların içerisinde Başbakanlığın yetkisinin olmayacağına da dikkati çekti.

 

“Polis emir-komutasını üstlenecek”

Polisin sivil otoriteye bağlanması sürecinde, bir geçiş dönemi olup olmayacağı sorusuna karşılık da Erhürman; “Yasa Önerisi’nde bir geçiş dönemi öngörülmedi. Zaten şu anda GKK’yla olan bağ da emir- komuta bağıdır. O emir- komuta bağı yerine, polis kendi içinde özerk olarak emir-komutasını üstlenecek ve Başbakan’ın da, sorumluluk taşıdığı konularda yetkileri olacak” diye konuştu.

 

“Başbakanlık emir verecek, polis yapacak değil”

Polisin sivile bağlılığının, siyasi otoriteden emir alma gibi bir bağlılık olmayacağını vurgulayan Erhürman, “Siyasi sorumluluğu taşıyan birine bağlılık şeklinde olacak. Başbakanlık emir verecek de, polis öyle yapacak gibi bir bağlılık kesinlikle değildir” dedi.

 

“Geçici 10’uncu Madde’nin kaldırılmasına gerek yok”

Polisin sivile bağlanması yasa önerisinde, Anayasa’nın Geçici 10’uncu Maddesi’nin kaldırılmasına gerek duyulmayacağını da belirten Erhürman, bunu şöyle açıkladı:

“Anayasa’nın Geçici 10’uncu maddesi ile ilgili olarak yıllardır dile getirilen sıkıntı polisin sivile bağlanması ile ilgilidir. Tamam işte, Polisin sivile bağlanması ile ilgili bir yasa önerisi hazırladık. Yani bu yasa önerisi geçer de, polis sivile bağlanırsa; çözüm bulunmadan önce Türk askerinin adadan çıkmasını herhalde, herhangi birimiz öngörmediğimize göre, Geçici 10’uncu maddeyi kaldırmaya niye gerek duyulacak? Anayasa’nın Geçici 10’uncu Maddesi; ‘Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum gerektirdiği sürece, bu Anayasa yürürlüğe girmeden önce, dış ve iç güvenliğin sağlanmasında hangi usuller ve hükümler uygulanıyorsa, yine o hükümler ve usuller uygulanacak’ diyen bir maddedir. ‘İç güvenlik ve dış savunma’ öngörür. İç güvenlikten anladığımız; Polistir. Savunmadan anladığımız da; askerdir. ‘Bu Anayasa yürürlüğe girmeden önceki usullerle devam edilecek’ dendiğine göre, ‘polis askere bağlıydı, iç güvenlik o usulle devam edecek. Asker de, buradaki Türkiye askerinin varlığı ile devam edecek’ demektir.”

“O dönemde tüm partilerden destek geldi”

“Meclis, ‘Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum artık polisin askere bağlı olmasını gerektirmiyor’ diye karar alırsa, bu geçici 10’uncu Madde kaldırılmadan da polis sivile bağlanabilir dedik. Ve o dönemde Meclis’teki tüm siyasi partilerden de destek geldi. Böyle bir uzlaşma olduğu için durup Geçici 10’uncu maddenin kaldırılması için tartışmaya gerek olmadığını düşündük. Dolayısıyla yasa önerisiyle polisin sivile bağlanmasının doğru olacağı düşüncesindeyiz. Polisi de sivile bağlarken, özerk bir yapı ile bağlayalım noktasındayız.”

 

“Tekrardan gözden geçirilebilir”

Yasa önerisinde; Anayasa’nın Geçici 10’uncu Maddesi’nin değiştirilmesi ve polisin özerkliği konusundaki eleştiriler üzerine ise Erhürman, şunları ekledi:

“Bu yasa önerisi, iki-üç ay önce tüm siyasi partilere dağıtıldı. Yani şimdi ortaya çıkmış değil. Ve hiçbir siyasi partiden, ‘şu veya bu madde özerkliğe aykırıdır’ diye bir eleştiri gelmedi. Çünkü biz gerçekten özerkliği sağlayan bir öneri hazırladık. Çarşamba günü ilan edildiğinde görülecektir. Buna rağmen bu bir öneridir ve öneri tüm partilerin imzasına açılmıştır. Bu öneri daha komiteye gelecek. Özerkliği daha da güvence altına alacak değişiklikler yapılması gerektiği söylenirse de, tekrardan görüşmeye hazırız. Siyasi partilerden herhangi bir öneri ve birlikte öneri verilmesi konusunda bir girişim olmadığı için, biz bu öneriyi imzaya açalım noktasına geldik. Amacımız Meclisimizdeki tüm siyasi partilerin Anayasa’nın 1. maddesinde yer alan ‘demokratik devlet’ ilkesinin bir gereği olan polisin sivile bağlanması önerisinde birlikte hareket etmelerinin sağlanmasıdır. Dilerim tüm siyasal partilerden milletvekilleri öneriyi imzalarlar ve bu sivilleşme ve demokratikleşme hamlesini hep birlikte yapmış oluruz”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA