26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

“GİRNE’DE PROJELER TAM GAZ SÜRÜYOR”

“Girne’de projeler tam gaz sürüyor”

15 Mayıs 2014 Perşembe 16:29

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Kenti’nde yöneticiliğin çok zor olduğuna dikkat çekti. Aygın, kanalizasyondan buz patenine, Karakız Plajı’ndan Rekreasyon Alanı ve Çevre Düzenleme Projesi’nden Çarşamba Pazarı’na, Çatalköy bisiklet yollarından, ekolojik hizmet binasına kadar çalışmalarını Detay’a aktardı.

Birinci bölümünü dün yayınladığımız Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ile Detay ekibinin röportajının 2. Bölümünde, Aygın’ın projelerini öğrendik. Sümer Aygın, hem tamamlanma aşamasında olan, hem süren hem gelecek dönem için öngörülerini aktardı.

 DETAY: Halkın Belediyeden beklentisi nedir? Halk sizden ne istiyor?

Sümer Agın (SA): Girne Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın beklentileri çıtayı yükseltti. İnsanlar diğer bölgelerde yapılan yatırımla ile tatmin olmuyor. Siz kaldırım veya asfalt yaptığınız zaman insanlar bunu yatırım olarak kabul etmiyor. Girne bölgesinde suların her gün akması insanlar tarafından yadsınmıyor. Bu farklı bir ilgi görmüyor. Vatandaş buna alıştı. O yüzden halkın heyecanını ve ilgisini çekebilecek Sosyal hayatını zenginleştirecek yatırımlar yapmak lazım onları yapmaya başladık.

D: Vatandaş değişimi fark ediyor mu?

SA: Geçtiğimiz günlerde, belediye binasında bir arkadaş ziyarete geldi. Aşağıda çay içtiğini söyledi. Eski halini hatırlayıp hatırlamadığını sordum. Bu proje bitti ve durdu. Kanıksandı artık. Şimdi o insanlara sen bu projeyi yaptığınızı anlatamıyorsunuz. Eski halini hayal ettiremiyorsunuz. Toplum sürekli geliştiği için ve çok hızlı değişken bir nüfus olduğu için sürekli yatırım, sürekli yenilik yapmanız gerekiyor ki, insanların faaliyetlerinizi yakalaması gerek.  1994’te Girne’yi bilenler, 20 yıl sonra kente geldikleri zaman, kentin çok farklılaştığını söylüyorlar.

D: Girne’de yöneticilik yapmak zor mudur?

SA: Kentti 1994’te 8 bin nüfus ile devraldık. Bugün nüfus 60 bindir. Resmi nüfus ise 33 bin 600’dür. Şehirde yaşayan insan nüfusu 60 bin civarındadır. Çok ilginçtir KKTC nüfuslu insan sayısı, 15-16 bin civarındadır. Vatandaşı olmayan insan barındıran çok farklı, çok hızlı büyüyen bir kentimiz var. Bu nüfusun 8 binden 60 bine çıktığını gördük. 9-10 bin civarında bir seçmen nüfusu var.  Böyle bir kentte yöneticilik yapmak çok zordur. İnanılmaz zordur.

D: Projelerinizde çocuklar için ne gibi çalışmalarınız var?

SA: Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir okul ziyaretinde çocuklara en çok ne istediklerini sordum. Çocuklar ise oyun alanları isteğini vurguladı. Sizin için buz pateni yapmak istiyorum diye söylediğimde, bir anda sevinç gösterisi yaptılar. Çocuklara alkışlayın bakalım ne kadar ses çıkacak, eğer alkışlarsanız bu buz pateni olacak dedim. Alkışlar ta buradan, Belediye binasından duyulmuş. Çok kısa bir süre sonra buz pateni devrede olacak.

Biz buz patenini kültür merkezinin içine koyduk. Çocuklara buz hizmetlerin birçoğunu bedava vereceğiz. Biz burayı cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Binanın donanımı bitti bir tek zemini kaldı. O da kısa zaman sonra tamamlanacak.

D: Hedeflediğiniz diğer projeleriniz neler var ve bunların maliyetleri nelerdir?

SA: Çarşamba pazarı, 1 milyon 600 bin küsur liraya mal olan bir projemizdir. Pazarın inşası devam ediyor. Bu proje, eski yerine yapılacak, ama tamamen modern bir Pazar yeri yapacağız. Şu anda hizmet binası ve kültür merkezi yapılıyor, 1’inci etabına 5.5 milyon TL harcanıyor. Bu projenin tamamı 15 milyon TL tutarındadır. Bu bina bir ilk olacak, ekolojik bir bina şeklinde vatandaşlarla buluşacak. Belirtmeliyim bu bina gibi bir başka ekolojik bina Güney Kıbrıs’ta da bulunmuyor. ,

Bir diğer projemiz kale arkası projesi. Projenin ilk etabı olan Girne Kale arkasındaki kıyı sahilinde yer alan bölgeyle ilgili ‘Karakız Plajı Rekreasyon Alanı ve Çevre Düzenleme Projesi” konusunda ihale yaptık ama bazı sorunlar yaşadık. Müteahhit kaynaklı yaşanan sorun ile gecikme meydana geldi. Bununla ilgili, yeniden ihaleye çıkacağız. Proje; Girne Kale arkasında yürüyüş alanları, eğlence mekanları, plaj, rıhtım ve oto parkı yapımlarını kapsayacak. 6 Ayda bitmesi gereken iş, 2.5 yılda bitemedi ve yeniden ihale edilmesi kararlaştırıldı.

Ciddi anlamda bir kanalizasyon projesi devam ettiriyoruz. 1 milyon 200 bin TL’lik bir kanalizasyon ihalesi bağlandı. Yaklaşık 20 bin ton asfalt ihalesi şu anda devam ediyor. Projelerden bir diğeri ise, Girne Çatalköy sınırına kadar iki taraflı yaya ve bisiklet yolu. Buradada başarılı bir proje yapacağız. Henüz plan ve projesi tam hazır olmadığı için ihalesini yetiştiremedik. Bu projemizin de parası hazırdır.

Yapığımız projeler kapsamında tarihsel buluntulara da rastladık. Kanalizasyon kazıları sırasında çıkan bu buluntularda yine şehre kazandırılacak. Yeniden projeler hazırlayarak projenin yönünü değiştiriyoruz. Girne Kordonboyu Caddesi’nde yapımı süren yol ve kanalizasyon çalışmaları esnasında Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik mezar bulundu. 4 iskeletin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait çeşitli ebatlarda testi, küp ve kaplardan oluşan tarihi eserler gün ışığına çıkarıldı. Eski eserlerle orayı ışıklandıracağız, bu buluntular için bir dehliz yapacağız ve bunu turizme açacağız. Tüm masrafı biz yapacağız.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA