25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa21°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

GİRNE BELEDİYESİ’NDE PERSONEL KRİZİ

Girne Belediyesi’nde  Personel Krizi

22 Ağustos 2014 Cuma 14:50

Girne Belediyesi’nin eski başkanı Sümer Aygın tarafından seçimin hemen öncesinde işçi kadrosuna yerleştirilen 113 işçinin 52 tanesinin personel fazlası olması belediyede huzursuzluğa neden oldu. Yeni başkan Nidai Güngördü personel çıkarmak istemediğini kaydederken, Sayıştay raporunun ise personel fazlasına işaret ettiğini vurguladı.

Oshan SABIRLI

 Girne Belediyesi’nde, seçim öncesinde yapılan istihdam sayısının yasadışı olduğu Sayıştay tarafından tespit edilirken, 52 fazla personelin durumu belediyede tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Belediye Personel Yasası’na göre, belediye işçi kadrosunda 260 personel çalıştırabilirken, Girne Belediyesi’nde 312 personeli bulunuyor. Sayıştay Raporu ile tespit edilen 52 personel fazlasının akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.

EN BÜYÜK SORUN PERSONEL SAYISI

Belediye’de hiçbir kadro açılmadan gerek şirketteki bazı personelin, gerekse dışarıdan bazı insanların belediye kadrolarına dâhil edildiğini, 113 kişi de kadrolanarak, toplam personel sayısının 312’ye çıktığını belirten Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, mali olarak en büyük olumsuzluğun personel fazlası olduğunu kaydetti.

Güngördü, seçim yasaklarının başlayacağı 1 Mayıs tarihinden 15 gün önce, 16 Nisan tarihinde Belediye’ye 113 personelinin kadrolandığını belirterek, “esas sorun budur ve bunun çok iyi anlaşılması, anlatılması lazım” dedi.

113 KİŞİDEN 52’Sİ FAZLA

Belediye’de hiçbir kadro açılmadan, gerek belediyenin kendi şirketine, gerekse dışarıdan bazı insanların belediye kadrolarına dâhil edildiğini, 113 kişinin de kadrolanarak, toplam personel sayısının 312’ye çıktığını belirten Güngördü, Girne Belediyesi’nde 52 personel fazlası olduğunun Sayıştaylık tarafından da tespit edildiğini kaydetti.

Sümer Aygın’ın, seçimi kazanmak amacıyla, seçim yasaklarından 15 gün önce 113 kişiyi bir günde kadroya aldığını söyleyen Güngördü, “Neticede kamu kuruluşlarını denetleyen bir makam olan Sayıştaylık, 52 fazla işçi var diyor. Bu bizi üzen bir hadisedir. Eski Belediye Başkanı ne bunları kandırdığını zannetsin, ne de bu çocukların ailelerini kandırdığını, aldattığını zannetsin. Çok siyasi etik dışı bir davranış olduğuna inanırım” dedi.

 ‘NİDAİ GELDİ VE BU 52 KİŞİYİ ATMAK İÇİN FORMÜL ARAR’ girne1

Güngördü, “2007 yılında geçen Personel Yasası’na göre, belediyelerde işçi ve memur ayrımı yapıldı ve nüfus esası vardır. Girne Belediyesi’nin nüfusu 30 Bin ise, (33 bindir ama Yasa kusuratlar dikkate alınmaz der) belediye işçi kadrosunda 260 personel çalıştırabilir. Hâlbuki Girne Belediyesi’nde 312 personel var. 52 personel fazlası olduğunu, 14 Temmuz günü Sayıştaylık tespit etti. Ben bu mektubu Sayıştaylık’tan alınca, hiçkimseyi aramadan ilk önce sendikayı aradım. ‘Bu konuda hep birlikte bir şey yapalım. Bu personelin atılmasını istemiyorum’ dedim. Hâlbuki dışarıda tam tersi söylendi. ‘Nidai geldi ve bu 52 kişiyi atmak için formül arar’ dendi. Bunu tamamen reddediyorum. Sayıştay Başkanı, Başsavcılık ve İçişleri Bakanı ile 2-3 kez görüştüm. İçişleri Bakanı bu konuya duyarlılık gösterdi, kendisine teşekkür ederim. Ancak Sayıştay Raporu’nda hala önümüzde 52 fazla işçi durmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın görüşü farklıdır. Dolayısıyla bunlar benim için önemli konular ve benim büyük bir zamanımı almaktadır” dedi.

BELEDİYE PERSONELİ İKİYE BÖLDÜRÜLDÜ

Belediye personelinde nitelik açısından hiçbir sıkıntı olmadığını belirten Güngördü, “seçim zamanı personel çok politize edildi, insanlar kamplaştırıldı ve ötekileştirildi. Sümer Aygın’a oy verecek olanlar ve vermek istemeyenler diye, buradaki siyasi makam tarafından belediye personeli ikiye böldürüldü. Ama insanların tümü benim için çok değerlidir, memur ve işçiler işlerine vakıf insanlardır. Burada eksik olan moral, motivasyon ve insanların verimliliklerinin artırılması için hizmetiçi eğitimlerin yıllardır yapılmamış olmasıdır” diye konuştu.

nidai (1)“PERSONEL ÇIKARMAK İSTEMİYORUM”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngörü, Sayıştay raporlarına da yansıyan ve 52 personelin fazla olduğunun tesbit edilmesine karşın bu fazla personel ile ilgili ne yapacağını bilmediğini kaydetti. Güngördü hiçbir personeli işten çıkarmadığını, bu yanlışlığın özellikle yeni alınan 113 kişi arasında huzursuzluk yarattığını kaydeden Güngördü, eski başkanın belediyeye bıraktığı bir çok sorun gibi bu sorun ile de mücadele edeceğini kaydetti. Güngördü, kendisinin de bir belediye çalışanı olarak yıllarca Girne Belediyesi’ne hizmet verdiğini kaydederken bu çalışanların durumun çok iyi anladığını ve en az şekilde mağduriyet yaşanacak şekilde sorunu çözmek istediğini vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA