24 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa36°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt34°C
  • İskele36°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara28°C

GİAD: “KAMUDA İKİNCİ İŞ YASAĞI ETKİN ŞEKİLDE UYGULANSIN”

Kamu sektöründeki verimsizlik gün geçtikçe artmakta ve ülke ekonomisine olumsuz etkisi, önüne geçilemeyecek bir boyut kazanmaktadır.

GİAD: “Kamuda ikinci iş yasağı etkin şekilde uygulansın”

13 Haziran 2016 Pazartesi 12:38

Denetimsizlikten dolayı oluşan verimsiz ortamın ivedilikle iyileştirilmesi gerektiği inancındayız. Bu bağlamda özellikle kamuda ikinci iş yapan memurların bir tanesinin de olsa tespit edilip gerekli cezai müeyyidelerin uygulanıyor olması memnuniyet yaratmıştır. Kamuda ikinci iş yapan memurların tespit edilmesi konusunda yeterli denetlemeyi gerçekleştirmeyen hükumet, bu konuda çok ciddi adımlar atmalı ve özellikle bakanlık özelinden gelen iç denetleme mekanizmasını geliştirerek bu tespitlerin gerçekleşmesini hızlandırmalıdır.

Kamuda ikinci is yapılması sadece kamu sektöründe verimsizliğe yol açmakla kalmayıp, ülke ekonomisi için de büyük bir sorun teşkil etmektedir. İkinci iş yapanlar kayıt dışı ekonominin artmasına ciddi bir katkı yapmakta ve zaten çok zor şartlarda ayakta duran özel sektöre önemli bir tehdit oluşturmaktadırlar. İkinci iş yapan kamu çalışanları genelde kamu kaynaklarını kullanıp, hem zaman hem de performans kaybına sebebiyet vermektedir. Ayrıca işsizlik oranının bu denli yüksek olduğu ülkemizde işsiz kalmış gençlerin de iş bulma olanakları bu sayede azalmaktadır. Dolayısıyla aslında ikinci iş yapılması özel sektöre ciddi bir haksız rekabet oluştururken, aynı zamanda ikinci iş yapmayan kamu çalışanlarının üzerine de yük bindirmektedir. Unutulmamalıdır ki ikinci iş yapılmasından dolayı kayıt altına alınamayan ekonomide, günün sonunda yüksek oranda vergi kaybı oluşmakta ve toplanamayan verginin sorumluluğu özel sektöre ve neticede halka yüklenmektedir.

cemal-gulercan..jpg

Tam da bu noktada Kamu Hizmeti Komisyonu’na (KHK)taşınan ve kamuda ikinci iş yapan kamu görevlisi için verilen kararı desteklediğimizi ve adaletli olunması maksadıyla ikinci iş yapan diğer kamu görevlilerinin de aynı muameleye tabi tutulmasını beklediğimizi belirtmek isteriz.  İkinci iş yapan veya herhangi bir disiplinsizlik sergileyen kamu çalışanlarının ilgili bakanlık yetkilileri, müdürleri, amirleri, diğer kamu çalışanları veya vatandaş bildirimleri yoluyla denetlenmesinin ve yargılanmak üzere KHK’na taşınmasının kamudaki verimsiz ortamı ciddi şekilde iyileştireceği inancındayız.

Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği (GİAD) olarak diğer kamu kurumlarını ve devletin tüm organlarını gerekli denetimleri yapmaya, şikâyetleri dikkate almaya, söz konusu olaylara müdahil memurların işledikleri disiplin suçlarına göre yasanın uygun gördüğü cezaların uygulanması için harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca GİAD olarak ülke ekonomisini kalkındırmak, iyileştirip geliştirmek için atılacak her adımda destek vermeye hazır olduğumuzu belirtiriz.

Cemal GÜLERCAN

GİAD Başkanı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA