26 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa14°C
  • Girne14°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele14°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara2°C

GEBELİKTE REFLÜDEN KORUNMANIN YOLLARI

Beslenme ve Diyet Uzmanı Semra Pehlivan, gebelikte sık yaşanan reflü sorununa karşı dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Gebelikte reflüden korunmanın yolları

05 Ağustos 2016 Cuma 21:50

Gebelik döneminde en can sıkıcı sorunlardan biri de reflü… Göğüs kemiğinin arkasında yanma ve acı hissi şeklinde görülen reflü şikayetinden uzak durmak için bazı gıdalarda uzak durulması gerekiyor.

REFLÜYE KARŞI NASIL BESLENMELİ?

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Semra Pehlivan, “Reflüsü olan gebelerde göğüs kemiğinin arkasında yanma ve acı hissi oluşuyor. Bununla birlikte asitli mide sıvısının yemek borusundan yukarıya doğru çıkması sonucu boğaza yakın bölgelerde de bu his görülebiliyor. Günlük alınması gereken enerjinin 6-8 öğüne bölünmesi önem taşıyor. Az az ve sık sık yemek, mideye bir anda yüklenmenin önüne geçerek şikayetleri azaltıyor. Karın içi basıncının artmaması için de sıvı alımının öğün aralarında yapılması gerekiyor. Mide asit salgısını artıran besinlerden uzak durulması gerekir. Acı baharat, gazlı içecek, alkol, domates, soğan, koyu çay, kahve, çikolata, sirke ve turunçgil türlerini tüketmek şikayetleri artırıyor. Bunun yanı sıra gıdaların çok sıcak ve çok soğuk olmaması önem taşıyor” dedi.

BUNLARI YEMEYİN!

Pehlivan, “Gıdaların sindirimine yardımcı olmak için yemeğin küçük lokmalar halinde ve en az 10 kez çiğnenerek tüketilmesi gerekiyor. Yağların sindirimi daha uzun sürüyor, bu da yağlı besinlerin midede kalma sürelerini uzatıyor. Sindirimin uzaması mide asit salgısının artmasına sebep olarak reflü oluşumunu tetiklediği için az yağlı olanların tercih edilmesi önem taşıyor. Tereyağı, margarin, kuyruk yağının yanı sıra yağ içeren kaymak, krema, mayonez, hardal, kaşar peyniri, tulum peyniri, sakatat, sosis, sucuk, salam tüketiminin kısıtlanması gerekiyor. Gebelik döneminde oluşan reflüyü azaltmak için kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller, turunçgiller, kavun, karpuz, mısır gibi gaz yapıcı besinlerden uzak durulması gerekiyor” diye konuştu.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA