16 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa13°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele13°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara7°C

GAZZE’YE ÖLÜM YAĞIYOR

Gazze’ye Ölüm Yağıyor

13 Temmuz 2014 Pazar 12:47

Ölü sayısı artıyor: İsrail ordusunun Gazze’ye başlattığı hava saldırılarında en az 121 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda 920’den fazla Filistinli de yaralandı.  Gazze'de sağlık yetkilileri, engellilerin bulunduğu bir merkeze yapılan saldırıda 3 engelli çocuk ve 1 hemşirenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bugün de İsrail'in devam eden saldırılarında ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. 

Netenyahu: operasyonlar devam edecek :  İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu, askeri operasyonların durdurulması için uluslararası baskıya direneceklerini söyledi. ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin ve Avrupa liderler ile telefon görüşmesi yatığını açıklayan Netanyahu,"Hiçbir uluslararası baskıya boyun eğemeyeceğiz" dedi. 

Kara operasyonu endişesi: İsrail'in Pazartesi gününden bu yana Gazze'de bin 160 hedefi vurduğu bildirildi.  İsrail ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında düzenlenen operasyonlarda vurulan "bin 160 hedefin" Hamas'a ait noktalar olduğu iddia edildi. Açıklamada, Gazze'den İsrail'e 690 roket atıldığı ifade edildi.

İsrail'in Pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 122'ye, yaralıların ise 924'e yükseldiği bildirildi. Gazze'deki görevi fiilen devam eden eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye beldesine dün düzenlenen saldırıda yaralanan Filistinli genç kız, bugün yaşamını yitirdi. İsrail'in Pazartesi gününden bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda 122 kişi öldü, 924 kişi yaralandı" dedi. Kudra, bazı yaralıların sağlık durumunun "ağır" olduğunu dile getirdi. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda ise,  ölenlerin çoğunluğunun sivil olduğu vurgulanarak, "4'ü İzzettin Kassam Tugayları'ndan, 3'ü Seraya el-Kudüs'ten 7 direniş grubu mensubu hayatını kaybetti. Buna karşı saldırılarda 28 çocuk ve 14 kadın yaşamını yitirdi" denildi.Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. Olayların tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

İsrail 1 ayda bin 4 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran'da Gush Etzion yerleşim biriminde 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasından bu yana İsrail'in, Batı Şeria ve Kudüs başta olmak üzere çok sayıda kentte bin 4 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk başta olmak üzere parlamentodan 12 milletvekili gözaltına alındı. 2011 yılında yapılan 'esir takası anlaşması'yla serbest bırakılan 60 esir tekrar tutuklandı" denildi.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.

Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Duveyk, milletvekilleri ve Hamas üyelerinin de olduğu birçok kişiyi gözaltına almıştı.

Kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Gerginliğin tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Esir takası anlaşması

İsrail yönetimi, Ekim 2011'de Hamas ile "esir takası anlaşması" imzalamıştı. Mısır hükümetinin arabuluculuğunda yapılan anlaşmada, Hamas'ın elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığındaİsrail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli serbest bırakılmıştı. İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonlarıyla Şalit karşılığında serbest bırakılan bin 27 Filistinliden 60'ı yeniden tutuklanmış oldu.

Gazze'de bin 160 hedef vuruldu

İsrail'in Pazartesi gününden bu yana Gazze'de bin 160 hedefi vurduğu bildirildi.  İsrail ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında düzenlenen operasyonlarda vurulan "bin 160 hedefin" Hamas'a ait noktalar olduğu iddia edildi.

Açıklamada, Gazze'den İsrail'e 690 roket atıldığı ifade edildi. Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Pazartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bin 402'si havadan, 330'u karadan, 329'u denizden 2 bin 61 füze attığını açıklamıştı.

İsrail Savunma Bakanı Yalon:  "Uzun sürecek savaş günlerine hazırlık yapıyoruz"

Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sayfasından yayımlanan habere göre, Tel Aviv'deki güvenlik toplantısının ardından açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, "Uzun sürecek savaş günlerine hazırlık yapıyoruz. Atacağımız adımları güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

İsrail'in güneyindeki bölge sakinleri için güvenlik ve sükunet yeniden sağlanana kadar Hamas ve Gazze'deki diğer grupları vurmaya devam edeceklerini ifade eden Yalon, İsrail ordusunun 5 gün boyunca düzenlediği saldırıların, Hamas'a büyük zarar verdiğini öne sürdü. Toplantıda İç İstihbarat Birimi Şabak ile İsrail ordusundan üst düzey yetkililerin de hazır bulunduğu ifade edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA