GAZZE ATEŞKESİ: HAMAS SEKİZ REHİNEYİ, İSRAİL 110 FİLİSTİNLİ MAHPUSU DAHA SERBEST BIRAKIYOR
Gazze'de ateşkes ve rehine takasını içeren anlaşma kapsamında Hamas bugün yedi rehineyi serbest bıraktı. İlerleyen saatlerde bu sayının sekize yükselmesi bekleniyor.

30 Ocak 2025 Perşembe 15:12
İsrail'den yapılan açıklamada, Hamas'ın Kızılhaç'a teslim ettiği rehinlerin İsrailli bir erkek, İsrailli bir kadın ve beş yabancıdan oluştuğu aktarıldı.
Serbest bırakılan İsrailli rehineler, orduda gözlemcilik yaparken rehin alınan 20 yaşındaki Agam Berger ve 80 yaşındaki Gadi Moses. Gün içinde serbest bırakılması beklenen son rehine ise ise 29 yaşındaki Arbel Yehud.
Bu rehinelerin karşılığında 110 Filistinli de İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak.
İsrail'de çalışan tarım işçileri oldukları bildirilen Taylandlı rehinelerin isimleri henüz açıklanmadı.
Onların serbest bırakılması bu anlaşmanın bir parçası değil, Hamas'ın tek taraflı bir hamlesi.
Tayland hükümeti, altı vatandaşının hala Gazze'de rehin tutulduğunu söylüyor.
İsrail'in serbest bırakmaya hazırladığı 110 Filistinli mahkumun ismi de henüz açıklanmadı ancak aralarında en az 30 kadın ve çocuğun bulunduğu düşünülüyor.
Anlaşma gereğince 19 Ocak'tan bu yana İsrail hapishanelerinde tutulan 290 Filistinli mahkum karşılığında yedi İsrailli kadın rehine serbest bırakılmıştı.
Ateşkesin ilk aşamasında Hamas'ın 19 Ocak'ta bıraktığı üç rehine karşılığında İsrail de 90 Filistinli mahpusu serbest bıraktı.
25 Ocak'taki ikinci esir takasında ise Hamas, dört İsrailli kadın askeri serbest bıraktı.
İsrail de karşılığında 200 Filistinli mahpusu serbest bıraktı.
Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak İsrail, Hamas'ın rehin aldığı ve serbest bıraktığı her asker için 50 Filistinli tutukluyu ve her sivil rehine için 30 tutukluyu serbest bırakmayı kabul etmişti.
Altı hafta sürecek ateşkes kapsamında, kademeli olarak Hamas'ın 33 rehineyi serbest bırakması planlanıyordu.
Karşılığında İsrail hapishanelerindeki 737 tutukluyu ve Gazze'deki savaş sırasında gözaltına alınan 1.167 Filistinliyi serbest bırakacak.
Ancak yedi rehinenin serbest bırakılmasının ardından İsrail 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Hamas tarafından serbest bırakılması gereken 26 rehineden sekizinin öldüğünü duyurdu.
Hükümet sözcüsü David Mencer, İsrail'in gece saatlerinde Hamas'tan rehinelerin durumu hakkında bilgi veren bir liste aldığını belirterek, "Hamas'tan gelen liste İsrail'in istihbaratıyla eşleşiyor... Sekiz kişinin Hamas tarafından öldürüldüğünü paylaşabilirim" dedi.
7 Ekim'deki Hamas'ın İsrail'e saldırarak 1.200 civarı kişiyi öldürmesinin ardından İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 47 binden fazla Filistinli öldürüldü.
İsrail, Hamas'ın üç rehineyi 30 Ocak Perşembe günü, üç rehineyi de 1 Şubat Cumartesi günü serbest bırakması konusunda anlaşmaya varılması üzerine 27 Ocak'tan itibaren Gazzelilerin kuzeydeki evlerine dönmesine izin verdi.
Birleşmiş Milletler 27 Ocak Pazartesi sabahı 200.000'den fazla insanın kuzeye doğru hareket ettiğinin gözlemlendiğini açıkladı.
Gazze'deki Hamas yetkilileri 300.000'den fazla yerinden edilmiş Filistinlinin bölgenin kuzeyine geri döndüğünü söyledi.
Serbest bırakılan Filistinli mahpuslar
İsrail 19 Ocak'ta 69 kadınla 21 genci cezaevinden serbest bıraktı. Serbest bırakılan erkeklerin en küçüğünün 15 yaşında olduğu kaydedildi.
İsrail'in bıraktığı 90 mahpusun çoğu, herhangi bir suçlama olmadan tutulan kadınlardı.
İsrail 25 Ocak'taki esir takası kapsamında da 200 Filistinli mahpusu serbest bıraktı.
Filistinli tutuklular derneği tarafından açıklanan 200 kişiden 121'i İsrail hapishanelerinde müebbet hapis cezasına çarptırılmış isimler.
Bu kişilerden 70'inin Mısır üzerinden Katar ve Türkiye dahil diğer ülkelere sınır dışı edildiği kaydedildi.
En uzun süre cezaevinde kalan mahpus 1986'dan bu yana, 39 yıldır cezaevinde.
En genciyse 16 yaşında bir erkek çocuk.
Mahpusların bazıları kısa süredir hapiste tutuluyordu.
Bazılarıysa İsrail'in herhangi bir suçlama olmadan ''idari tutuklama'' adını verdiği tartışmalı bir uygulamayla tuttuğu isimlerdi.
Serbest bırakılan Filistinlilerin aileleriyle kavuşmaları sırasında da sevinç dolu anlar yaşandı.
Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir ilk daha: Titreme hastası beyin pili ameliyatıyla sağlığına kavuştuSağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, istemsiz el, kol, baş ve boyun hareketleri nedeniyle yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulan bir kişinin gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştuğunu belirtti.05 Haziran 2026 Cuma 15:52KIBRIS
Bengihan: Kamu yönetiminde yaşanan ciddi sorunlar çözüm bekliyorKıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF) Başkanı Güven Bengihan, kamu yönetiminde yaşanan sorunların, personel eksikliklerinin ve altyapı yetersizliklerinin çözüm beklediğini söyledi.05 Haziran 2026 Cuma 15:52KIBRIS
Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) yarın yapılacakMilli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı KGS-2, 7 merkezde ve iki oturum şeklinde gerçekleştirilecek.05 Haziran 2026 Cuma 15:48KIBRIS
Dağ Yolu’nun bir kısmı trafiğe kapatılacakGirne Değirmenlik Dağ Yolu’nun Girne Acapulco kavşağıyla Alevkayası ayrımı arasındaki bölümü 31 Ağustos'a kadar otomobil ve motosiklet trafiğine kapatılacak.05 Haziran 2026 Cuma 15:47KIBRIS
Mayıs Ayı Hayat Pahalılığı Yüzde 2.06 Olduİstatistik Kurumu, mayıs ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 2,06 olarak açıkladı.05 Haziran 2026 Cuma 15:45KIBRIS
Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası Resmi Gazete’de yayımlandıCeza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.05 Haziran 2026 Cuma 11:18KIBRIS
Asfaltlama DuyurusuLefkoşa Türk Belediyesi (LTB) asfaltlama çalışmaları 6 Haziran Cumartesi günü Kızılay Bölgesi’nde (SOS Çocuk Köyü çevresi) bulunan Hazar Sokak ve Moda Sokak’ta devam edecek.05 Haziran 2026 Cuma 10:47KIBRIS
Dolardan yeni rekorSerbest piyasada Amerikan Doları 46,07 TL, Euro 53,56 TL, İngiliz Sterlini ise 61,93 TL’den işlem görüyor.05 Haziran 2026 Cuma 10:46KIBRIS
Mağusa'da tarihi Basketbol Final maçıFinal serisinin ilk maçında Larnaka Gençler Birliği, rakibi China Bazaar Adaspor karşısında etkili bir performans ortaya koyarak parkeden 89-41’lik farklı galibiyetle ayrılmıştı.05 Haziran 2026 Cuma 10:42BASKETBOL
Murad Aktuğ, Eğitim Bakanlığı’na müsteşar olarak atandıEğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ görevden alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Aktuğ, Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı.05 Haziran 2026 Cuma 10:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.