20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ SU ARITMA TESİSİ AB STANDARTLARINDA

Gazimağusa Belediyesi Su Arıtma Tesisi AB standartlarında

28 Nisan 2014 Pazartesi 10:49

 Çevre Mühendisleri Odası’ndan bir grup çevre mühendisi 2011 yılında faaliyete giren Gazimağusa Belediyesi’ne ait Kanalizasyon Atık Su Arıtma Tesisi’ni gezerek incelemede bulundu. Şebekeden gelen atık suyun arıtıldıktan sonra temiz suya dönüşme sürecini gözlemleyen çevre mühendisleri, tesisin hem fiziki hem de çalışma prensibi olarak AB standartlarında olduğunu söylediler. 2011 yılı sonunda aşama aşama kanalizasyona bağlanan bölgelere hizmet vermeye başlayan tesis halen günlük yaklaşık 2 bin 800 metreküp su arıtıyor. Tesis, tam kapasite devreye girmesiyle 8 bin ton arıtma kapasitesiyle 62 bin nüfusu kapsayacak.

Su ve Kanalizasyondan Sorumlu Müdür  Muavini Naci Taşeli’nin çevre mühendislerini bilgilendirdiği konuşmasında Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türkler için ayırdığı 259 Milyon Euro’luk kaynak çerçevesinde Karakol, Sakarya, DAÜ çevresi, Baykal, Dumlupınar ve Çanakkale bölgelerinde  hayata geçtiğini ve 45 km kanalizasyon hattı ve 46 km su hattı döşendiğini söyledi. Taşeli, ilk etap Kanalizasyon şebekesi ve İçme Suyu Şebeke Yenileme Projesi’nin 10.7 milyon Euro, Atık Su Arıtma Tesisi ise 7.5 Milyon Euro maliyeti olduğunu ifade etti.

Taşeli, kanalizasyon hatlarının 45 kilometresinin AB yardımlarıyla yapıldığını, beldiyenin öz kaynakları ve TC  yardımlarıyla devam eden projenin 62 kilometreye ulaştığını ve 7500 hanenin sisteme bağlandığını, bunun da hane bazında Gazimağusa’nın yüzde 40’ına denk geldiğini söyledi. Taşeli, atık su arıtma tesisinden çıkan suyun tarıma elverişli bir su olduğunu, kendilerinin birinci tersihelerinin bu suyun tarımda kullanılması olduğunu ancak o imkan olmadığı için suyun Çanakkale Göleti’ne verildiğini ifade etti. Taşeli, tesisin 25 yıl sonrası düşünülerek tasarlandığını ve 62 bin nüfusa hizmet verebileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, çevre mühendisleri odası olarak başlatılan teknik gezilerin ilkinin yapıldığını söyledi. Ülkedeki arıtma tesisi eksikliğine değinen Bektaş, arıtma tesislerinin artırılması gerektiğine işaret etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA