22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

GAÜ- ASAM DA TEHLİKEYE DİKKATÇEKTİ

GAÜ- ASAM da tehlikeye dikkatçekti

31 Ağustos 2015 Pazartesi 09:40

Ülkemizde ilk kez Gazeteniz Detay’ın gündeme getirdiği ve dikkat çektiği Aslan Balığı endişesi devam ediyor. Detay’ın haftalar öncesinden uyarmasına karşın devlet ve hükümet yetkililerinin bu balık türü ile ilgili seskinliği sürüyor. Aslan balıkları ile ilgili bu kez GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi de denizlerimizdeki tehlikeye dikkat çekti. GAÜ’den yapılan açıklamada “Kıyılarımız tehlike altında” ifadesine yer verildi ve alınması gereken önlemler kamuoyu ile buluşturuldu.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sualtı Araştırma Merkezi, Kıbrıs kıyılarında görülen ve “Aslan Balığı” olarak bilinen zehirli deniz balıklarıyla ilgili uyarıda bulunarak, ekosistemi bozacak bu canlıların hızlı bir biçimde avlanarak ortadan kaldırılması gerektiğini açıkladı.

GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nin kıyılarda yaptığı araştırmalar ve neler yapılması gerektiği konusundaki açıklamasında şöyle denildi:

res3

ZEHİRLİ CANLI GRUBU

Aslan balıkları olarak bilinen zehirli deniz canlıları grubundan Pterois genusunda 9 tür bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri Pterois Radiata, Pterois Volitans ve Pterois Miles. 4 Ağustos 2015 tarihinde ilk defa kıyılarımızda görülen Aslan balığı, Pterois Miles’dir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. Renkli görüntüleriyle ilgi çekici olan aslan balıkları, üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması halinde birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebildiği gibi ölüme de neden olabilir.

SICAK SULARA YAYILDILAR

Aslen Indo-Pasifik sularında yoğun popülasyonları bulunan aslan balıkları günümüzde bir çok sıcak suya yayılmış durumdadır. Bu yayılımın neticesinde yerleştikleri ortama taşıdıkları bazı ekolojik problemlerden ötürü de son dönemlerde istilacı tür olarak görülmektedir. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.

SAYILARI GİTTİKÇE ARTIYOR

Küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı deniz suyu sıcaklığının artması sonucu ekonomik yönden değersiz, çoğunluğu zararlı işgalci tür olarak nitelendirilen balık türü sayısı 70’e yaklaşmış bulunmaktadır.

Öldürücü etkileri olabilen bu türler bulundukları yerde diğer canlılarla rekabete girerek onların yerini almakta ve böylece besin zincirlerinin değişmesine, yeni hastalıkların taşınmasına ve özellikle endemik türlerin azalmasına neden olabilmektedirler.

AKDENİZ TEHLİKE ALTINDA

Hint Okyanusu kökenli aslan balığı, Kızıldeniz üzerinden Doğu Akdeniz’e gelmiş ve ilk olarak İsrail ile Lübnan kıyılarında görülmüştür. Türkiye kıyılarında ise Nisan ayında İskenderun’da, ardından Kekova’da görülmüştür. Son olarak, Mağusa’da ve Girne’de de Sahile çok uzak olmayan ve sportif dalış limitlerinde tüplü dalgıçlar tarafından gözlemlenmesi bu balığın ekosisteme zarar verebileceğinin ve insan sağlığının da tehlikede olduğunun bir göstergesidir.

AVLANARAK ORTADAN KALDIRILMALI

Ekosisteme zarar vermeden bu balıkların avlanıp ortadan kaldırılması için teşvikler oluşturulması gerektiğini açıklayan Yük. Müh. Bihter Asena Yanar, şu anda yayılım aşamasında olan ve Kıbrıs kıyıları için büyük tehlike oluşturan Aslan balıkları konusunda adım atılmazsa birkaç yıl sonra çok geç olabileceği.

3ad2051b_1

DETAY HAFTALAR ÖNCESİNDEN UYARDI

Gazeteniz Detay 4 Ağustos ve 26 Ağustos, 2015 tarihinde “Mağusa Sahillerinde Tehlike” ve “Tehlike büyüyor, Öldürmek şart” başlığı ile Hint Okyanusu kökenli zehirli bir balık türü olan aslan balığının (Pterois miles) Kıbrıs sahillerinde görülmeye başlamasına dikkat çekmişti. Haberlerde tüplü dalıcılar tarafından sık sık görülmeye başlanan bu balık türü ile ilgili bilim insanlarının endişeleri de okuyuculara aktarılmıştı.

Haberde çok zehirli bir balık türü olan aslan balığının tıpkı balon balığı gibi ekosisteme zarar vereceği ve popülasyonunun artması ile bir çok deniz canlısının sonuna getirebileceğine vurgu yapılmıştı. Haberde Doğu Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı ve Biyologlar Derneği Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek bu balık hakkında Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulunmuş ve bu balıkların önemli bir tehlike yarattığına vurgu yapılmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA