28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

GAME OF THRONES TÜRK İŞİ SAVAŞ TAKTİĞİ KULLANDI

Dünyanın en çok seyredilen dizisi Game Of Thrones 6. sezonun 9. bölümünde çok sert bir savaş sahnesine sahne oldu. Bu savaş sahnesi akıllara "Hilal Takdiği" denilen savaş stratejisini getirdi.

Game of Thrones Türk işi savaş taktiği kullandı

21 Haziran 2016 Salı 10:24

Game of Thrones'un 6'ncı sezonunun 9'uncu bölümü Battle of Bastards yayınlandı. Yeni bölümde yaşanan ölüm ile sosyal medya tabiri caizse sallandı. Son bölümde yaşanan savaş sahnesi dizinin en kanlı bölümü olarak tarihe geçti.  Ramsey Bolton'un ordusu ile savaşan Jon Snow'un ordusu bu kez savaş taktiği olarak Türk Savaş takdiği diye nitelendirilen ve literatüre "Hilal Taktiği, Kurt Kapanı veya Turan Taktiği" olarak geçen savaş yöntemnini anımsattı.

 

NEDİR BU TAKTİK?

Hilal Taktiği,Kurt Kapanı veya Turan Taktiği düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan bir askeri taktik. Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılırdı. Bu taktik meydan savaşlarında etkiliydi ve iki aşamalı olarak uygulanırdı:

Sahte ricat
Pusu

Ordu, savaş anında merkez, sağ ve sol olmak üzere üç kısma ayrılırdı. Merkez kuvvetleri düşmana saldırır, bir süre sonra saldıran bu kuvvetler, kaçar gibi geri çekilirdi. Bunu yaparken de at üzerinde ok atmak suretiyle savaşa devam ederlerdi. Böylece geri çekilen askerlerin peşinden gelen düşman, ordunun sağ ve sol kısmı tarafından pusu kurulan yere çekilir, çember içine alınarak imha edilirdi.

Ordu, temelde üçe ayrılır ve merkeze en seçme kuvvetler toplanır. Sağ ve sol cenah merkezden tamamen ayrılmamakla birlikte araya mesafe koyar. Merkezdeki kuvvetler hızlı bir vur kaçla (genelde mızraklı ya da atlı kuvvetler ile) düşmanın merkez safını yarar ve düşmanın sağ ve sol kanatlarının ordunun bölünmemesi adına merkeze kaymasını sağlar. Detay Kıbrıs Gazetesi. Bunun üzerine araya mesafe konulan sağ ve sol cenahtaki askerler düşmanın kanatlarında bırakılan boşluklara doğru hızlı hücum ederek düşmanı ordunun oluşturduğu hilalin tam ortasına alır.

game-of-thronesda-savas-takdigi.jpg

Vur kaç yapmış olan merkez kuvvet de, sağ ve sol cenahın kuşatmasıyla birlikte, kaçmayı bırakıp merkezdeki yerini alarak düşman ordusunu tam bir ablukaya alır. Yapılması oldukça zor olmakla birlikte kesin sonuç vermesiyle bilinen ve Türk ordularının uyguladığı, az kuvvetlerle yüksek sayılı düşmanların yenilebileceği bir taktiktir. Bu savaş stratejisini tarihte en iyi şekilde uygulamış komutanlar (Malazgirt Meydan Muharebesi'nde) Alp Arslan ve (Mohaç Meydan Muharebesi'nde) Kanuni Sultan Süleyman'dır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA