G7 ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA NAVALNIY'IN ZEHİRLENMESİNE İLİŞKİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI
G7 ülkeleri dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesine ilişkin kınama mesajı yayımlayarak, Rusya yönetimine suikast girişiminin arkasındaki faillerin bulunması çağrısında bulundu.

09 Eylül 2020 Çarşamba 12:50
ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, Navalnıy’ın zehirlenmesine dair ortak bir yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, Almanya yönetiminin Alman tıp uzmanlarının ulaştığı klinik ve toksikolojik bulgular hakkında G7 ülkelerine bilgi verdiği ve buna göre Navalny'ın Rusya tarafından geliştirilen "Novichok" klasmanındaki kimyasal bir zehirle zehirlendiği kaydedilerek, "G7 bakanları olarak Navalnıy’a yönelik suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.
Navalnıy'ın şu an Almanya'daki bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi altında ve durumun kritik olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kimyasal silahların herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir koşulda herhangi bir kişi tarafından kullanılması kabul edilemez ve bu tür silahları kullanmak uluslararası normlara aykırıdır. Biz, G7 dışişleri bakanları olarak, Rusya'yı bu korkunç saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda acilen şeffaf bir soruşturma başlatmaya ve Rusya'nın Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini göz önünde bulundurarak failleri adalete teslim etmeye çağırıyoruz."
Ayrıca Navalnıy'a yapılan saldırının Rusya'daki demokrasi ve siyasi zenginliğe vurulmuş diğer bir darbe olduğu belirtilen açıklamada, Rus yönetiminden ülkedeki sivil ve siyasi hakları garanti altına alması istendi.
Açıklamada, "Rusya'nın, Navalnıy'ın zehirlenmesi konusunda uluslararası çağrılara nasıl yanıt vereceğini yakından izlemeye devam edeceğiz. Rusya'da demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına inanan Rus halkına desteğimizde son derece kararlıyız." ifadelerine yer verildi.
RUS MUHALİFE YÖNELİK SALDIRI
Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.
Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalny, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.
Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalnıy, 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'ın politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman, DTB Tesislerini ziyaret ettiCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Girne’de Doğan Türk Birliği’nin (DTB) tesislerini ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundu.13 Mayıs 2025 Salı 12:43FUTBOL
Üzerine kayıtlı çok sayıda Kıbrıs Türk malı bulunan devlet memuru yargılanmayacakKıbrıs Türk Malları Vasiliği çalışanı, kendi ve ailesi adına kayıtlı geniş arazi ve Kıbrıs Türk evleriyle ilgili şikayetlere rağmen yargılanmayacak. Hukuk Dairesi, aleyhindeki bulgulara rağmen şahsın yargılanmaması yönünde görüş verdi.13 Mayıs 2025 Salı 12:43GÜNEY KIBRIS
Dünya Barış Üniversitesi Ünilig’e yükseldiÜniversite Basketbol Yükselme Ligi final maçı 12 Mayıs pazartesi günü Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu'nda oynandı.13 Mayıs 2025 Salı 12:41BASKETBOL
Mahkumlar topluma kazandırılacak!Mahkumların topluma kazandırılmasını amaçlayan işbirliği protokolü, cezaevindeki eğitim fırsatları ve üretim süreçlerine istihdam olanakları eklemeyi hedefliyor.13 Mayıs 2025 Salı 12:28KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta 59 dilencilik vakasıGüney Kıbrıs’ta son üç yılda 59 dilencilik vakasının tespit edildiği, bu vakalardan bazılarına konu olan kişilerin insan ticaretine karıştıklarının belirlendiği bildirildi.13 Mayıs 2025 Salı 11:59GÜNEY KIBRIS
Metehan'da 34 kilo havyar ile 10 kilo somon balığı ele geçirildi!Metehan Geçiş Kapısı’nda 34 kilo havyar ile 10 kilo somon balığı ele geçirildi.13 Mayıs 2025 Salı 11:58KIBRIS
Memur-Sen: Acilen nüfus sayımı yapılmalıMemur-Sen, kontrolsüz nüfus artışının kamu hizmetlerini olumsuz etkilediğini belirterek, acil nüfus sayımı ve ortak çözüm çağrısı yaptı.13 Mayıs 2025 Salı 11:22KIBRIS
Erdoğan: KKTC'ye olan sarsılmaz desteğimizi tekrar teyit ettikCumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 3 Mayıs’taki KKTC ziyaretini hatırlatarak, “Anavatan ve garantör olarak Kıbrıs Türk halkına ve KKTC’ye desteğimizi yineledik” dedi.13 Mayıs 2025 Salı 10:52KIBRIS
Tatar, "Terörsüz Türkiye" sürecinin barışın yeniden hâkim kılınmasına öncülük etmesini dilediCumhurbaşkanı Tatar, "Terörsüz Türkiye" sürecinin barışın yeniden hâkim kılınmasına öncülük etmesini diledi13 Mayıs 2025 Salı 10:51KIBRIS
Geleceğin Diplomatları Küresel Sorunları NEUMUN’da Ele AldıYakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs’ta uluslararası katılımla düzenlenen ilk kapsamlı Model Birleşmiş Milletler (NEUMUN) Konferansı’na ev sahipliği yaptı.13 Mayıs 2025 Salı 10:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs