28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

FRANSIZ UÇAKLARI DA IŞİD'İ VURACAK

Fransız uçakları da IŞİD'i vuracak

13 Eylül 2014 Cumartesi 17:04

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Irak ziyaretinde, IŞİD'le mücadele için Irak’a savaş uçaklarıyla destek vermeyi planladıklarını açıkladı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 15 Eylül Pazartesi günü ülkesinde düzenlenmesi beklenen konferansta, Irak'ın birliği, terör örgütü IŞİD'le mücadelede yardım ve destek koordinasyonu konusunun ele alınacağını belirtti.

Resmi temaslar yürütmek üzere Irak'ta bulunan Hollande, mevkidaşı Fuat Masum'la başkent Bağdat'ta bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Hollande, Irak'a destek olmak amacıyla gelecek hafta düzenlenecek toplantıya çok sayıda ülkenin katılacağını ifade etti.

"Paris'te gelecek hafta düzenlenecek konferansın konusu, Irak'ın birliği için destek ve IŞİD örgütüyle mücadelede koordinasyon olacak" diyen Hollande, ülkesinin, siyasi ve güvenlik alanlarında, "ortak düşman" olarak nitelendirdiği IŞİD'le mücadele noktasında Irak'la dayanışma içinde olacağını dile getirdi.

Masum da Paris'te düzenlenmesi beklenen, Irak ve IŞİD'le mücadele konulu uluslararası konferansı işaret ederek, Fransa'nın ülkesine destek olmak için sarf ettiği çabalardan ve rolünden övgüyle söz etti.

Ziyaret süresine ilişkin bilgi verilmeyen Hollande'ın, Bağdat temaslarının ardından Erbil’e geçerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'yle de bir araya geleceği ileri sürüldü.

 

Fransa, IŞİD'le mücadele için savaş uçaklarıyla destek verecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadele için Irak’a savaş uçaklarıyla destek vermeyi planladıklarını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'in eşlik ettiği Hollande, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile başbakanlıktaki ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Hollande, konuşmasında Irak’ı tehdit eden terörün etkisiz hale getirilmesi için bütün uluslararası yolların denenmesi ve destek çabalarının birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Hollande, bu konuda Fransa'nın harekete geçmeye hazır olduğunu ifade etti.

Irak’a yardım eden ilk Avrupa ülkesi olarak, en üst seviyede desteklerini sürdürmek istediklerini dile getiren Hollande, başka devletlerle olabilecek en büyük koalisyonu sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Yeni durumda terör örgütü IŞİD’e karşı Irak’a savaş uçaklarıyla destek vermek istediklerini bildiren Hollande, "Savaş uçaklarıyla Irak'a destek vermeyi düşünüyoruz. Bizim rolümüz bu olacak. Ancak şimdilik detayları veremem" dedi.

Hollande, ülkesinin şimdiye kadar Irak’a 70 ton insani yardımda bulunduğunu, askeri yardımların devam ettiğini, Peşmergeye yeni silahlar gönderdiklerinin bilgisini verdi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de "Terörü sona erdirmek bizim sorumluluğumuzdur. Ancak uluslararası kamuoyunun da destek vermesi lazım. IŞİD, büyük bir terör örgütüdür. IŞİD'e katılımların önlenmesi için komşu ülkelerin ciddi önlemler alması gerekiyor" diye konuştu.

Yabancı ülkelerden IŞİD'e katılan militanların, Suriye üzerinden Irak'a geldiğini ifade eden İbadi, söz konusu geçişlerin engellenmesini istedi.

IŞİD'le baş edebilmeleri için daha fazla hava desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiren İbadi,"Batılı ülkelerin savaş uçaklarıyla yapacağı saldırılar bizim için çok önemlidir. Özellikle Fransa'nın hava operasyonuna ihtiyacımız var. Sayın Hollande, bugün burada bunun sözünü bize verdi" şeklinde konuştu.

İbadi, Suriye'deki koşulların, Irak'ın terör yuvası haline getirdiğini savundu. Paris'te pazartesi düzenlenecek, Irak ve IŞİD'le mücadele konulu uluslararası konferans için Hollande'ye teşekkür eden İbadi, etkinliğe Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin katılacağını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, başkent Bağdat'ta ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ve Parlamento Başkanı Selim Cuburi ile bir araya gelmişti. Hollande, Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil geçerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA