28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

FRANSA'DA METRO ÇALIŞANLARI DA GREVE KATILDI

Fransa'da hükümetin çalışma yasasında yapmaya çalıştığı değişikliklere karşı başlatılan grevler giderek büyüyerek devam ediyor. Bu sabahtan itibaren Paris metrosu çalışanları da iş bırakma eylemlerine başladı.

Fransa'da metro çalışanları da greve katıldı

02 Haziran 2016 Perşembe 09:49

 

Çalışma saatlerinin uzatılmasını öngören ve şirketlere işten çıkarmalar konusunda daha fazla yetki tanıyan düzenlemelere karşı iki haftadır devam eden grev eylemlerine banliyö trenlerinde çalışanlar ve liman işçileri de katılıyor.

Geçen hafta rafineri, nükleer santral ve demiryolu çalışanlarının başlattığı eylemler de devam ediyor. Özellikle rafinerilerdeki üretimin azalması sonucu, Fransa'daki benzin istasyonlarında yakıt sıkıntısı baş göstermiş ve istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmaya başlamıştı.

Benzin sıkıntısı nedeniyle işe toplu taşımayla gitmeye çalışan Parisliler, bu kez metro greviyle karşı karşıya kaldı.

Paris metrosunda hizmetin tamamen durmayacağı, trenlerin normalden daha seyrek de olsa çalışmaya devam edeceği belirtildi.

 

Air France da greve gidiyor

Çalışma yasası paketine karşı yürütülen iş bırakma eylemlerinden bağımsız olarak bugün Fransa'daki hava trafiğinde de grevler yüzünden aksama bekleniyor.

Air France pilotları, ücretler ve izin günleri konusundaki taleplerinin karşılanmadığını söyleyerek bugünden itibaren greve gideceklerini açıklamışlardı.

160526235605_france_protests_624x485_afp_nocredit.jpg

Sarkozy: Parlamento yolu kapanırsa tartışma sokağa iner

Hükümetin parlamentoda tartışmaya açmadan yasalaştırmaya çalıştığı çalışma yasası paketine karşı bugün yeni sokak gösterilerinin de düzenlenmesi bekleniyor.

Çalışma yasasının bu ay içerisinde Fransa Senatosu'na gelmesi bekleniyor.

Düzenlemeyi savunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zaman zaman polis ve göstericiler arasında çatışmalara sahne olan protestolara ve grevlere rağmen geri adım atmayacağını söylüyor.

Ancak muhalefetteki muhafazakar Cumhuriyetçiler partisinin lideri, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Hollande'ın çalışma yasası paketini parlamentoya getirmeyerek tartışma için siyasi zemini kapatmakla suçladı ve "Başından beri süreci çok kötü idare etti" dedi.

Valeurs Actuelles dergisine bir röportaj veren Sarkozy, "Eğer siz fikirlerin parlamentoda tartışılmasına izin vermezseniz, sokak harekete geçer" dedi.

 

Ülkenin en büyük sendikalarından Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) öncülüğünde düzenlenen grevlere halk desteği ise hâlâ devam ediyor.

Journal du Dimanche gazetesinin yaptırdığı son anket, Fransız halkının yüzde 46'sının iş bırakma eylemlerini yerinde bulduğunu ve desteklediğini gösterdi.

Fransa çalışma yasası reformu neleri kapsıyor?

  • Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.
  • Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.
  • Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.
  • İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.

bbc

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA