29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

FRANSA'DA AŞIRI SAĞ #FREXİT İSTİYOR

Fransa'da aşırı sağcı National Front (Ulusal Cephe), İngiltere'de dün yapılan referandumun ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı alması ile sonuçlanmasını sevinçle karşıladı.

Fransa'da aşırı sağ #Frexit istiyor

24 Haziran 2016 Cuma 15:59

Partinin lideri Marine Le Pen, Fransa'da da ülkenin AB üyeliği için referandum yapılmasını istedi.

Le Pen Twitter sayfasına, "Özgürlüğün zaferi" yazdı ve şu yorumda bulundu:

"Şimdi aynı referandumun Fransa'da ve AB üyesi diğer ülkelerde de yapılması gerekir."

Le Pen'in yardımcısı Florian Philoppot da, Twitter sayfasına, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına atıfla, "Şimdi sıra bizde. #Brexit #Frexit" yazdı.

Göçmen ve AB'nin ortak para birimi Euro karşıtı söylemleriyle de bilinen Ulusal Cephe Fransa'da, İngiliz halkına AB'den ayrılma yönünde oy kullanması çağrısı yapan tek partiydi.

Hollande kabineyi topladı

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İngiltere'deki referandumun sonucunun belli olması sonrası kabineyi olağanüstü toplantıya çağırdı.

Hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, toplantının tek gündeminin "Avrupa'nın geleceği" olduğu belirtildi.

Kabine toplantısı başlarken, Hollande'dan İngiltere'deki referandumun sonucu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın önümüzdeki hafta başında Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor.

Fransa'da önümüzdeki yıl Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.

Le Pen anketlerde önde

Kamuoyu araştırmaları Le Pen'in birinci turda ilk sırada yer alacağını, ikinci turda ise seçimi kaybedeceğini gösteriyor.

Marine Le Pen ise daha önce, Fransa Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ülkesinin AB üyeliği koşullarını değiştirmek için Brüksel'le pazarlığa oturacağını söylemişti.

Fransa'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasından yana olan Le Pen, müzakerelerde sonuç çıkmaması halinde ülkesinin AB üyeliğini referanduma götüreceğini belirtmişti.

İngiltere’nin AB'den ayrılma kararının ardından üye ülkelerdeki aşırı sağ partiler de benzer bir referandum yapılması çağrısı yapmaya başladı.

AB uzmanlarına göre, birliğin önde gelen ülkelerindeki kaygılardan biri de referandumun diğer üyelere de yayılabilecek bir domino etkisi yaratması.

Fransa’dan aşırı sağcı lider Le Pen Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Özgürlük için zafer. Yıllardır söylediğim gibi şimdi aynı referandumu Fransa ve diğer AB ülkelerinde de yapmalıyız” dedi.

Le Pen, 2017 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önde gelen adaylarından biri, ancak anketler cumhurbaşkanlığı için yeterli oyu bulamayacağına işaret ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA