“FRANSA, FİLOSUYLA MARİ’DE”
Fransa ve Güney Kıbrıs savunma işbirliği çerçevesinde, Fransa’nın, filosuyla birlikte kalmak için geleceği iddia edildi.

03 Mart 2019 Pazar 14:25
Fransa ve Güney Kıbrıs savunma işbirliği çerçevesinde, Fransa’nın, filosuyla birlikte kalmak için geleceği iddia edildi.
Politis gazetesi “Andreas Papandreu Üssünün Geliştirilmesi ve Deniz Üssü- Fransa Filosuyla Mari’de” şeklinde manşetten ve iç sayfada ise “Bölgedeki Jeopolitik ve Jeostratejik Manzara Değişiyor-Fransa Kalmak İçin Filosuyla Geliyor” başlıklı haberinde, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçtiğimiz Ocak ayında Ada’da bulunduğu sırada söz ettiği iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin, Güney Kıbrıs’a demir atmasıyla Doğu Akdeniz’deki Fransız varlığıyla ilgili olan ve de uzun zamandır gelişim halinde olan çalışmaların başarılı şekilde sonuçlanmasının mührünü teşkil ettiğini yazdı.
Gazete, haberinde, Larnaka’ya bağlı Mari’de bulunan “Vangelos Florakis” deniz üssü bölgesine, Fransız savaş gemilerinin misafir edileceği bir deniz üssünün (deniz istasyonu) inşasının hızlıca ileriye götürülmekte olduğunu belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, iki ülke arasındaki işbirliği konusunda söylediklerine atıfta bulunan gazete, hükümet kaynaklarına dayanarak “kazan kazan” (win-win) durumunun söz konusu olduğunu, bir yandan Fransa’nın askeri varlığının, Güney Kıbrıs’ın Avrupa koruma kalkanı olarak işlev göstereceğini, diğer yandan da Fransa’nın, Lübnan ve Suriye’deki kayıplarının ardından, bölgedeki güvenlik sisteminin bir parçasını teşkil etmeye devam edeceğini yazdı.
Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapılan haberde, Fransa’nın 1974’ten sonra, Güney Kıbrıs’a askeri malzeme tedarik eden esas kaynak olduğuna da dikkat çekildi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron’un, ileriki haftalarda, ya Güney Lefkoşa’da ya da Paris’te, savunma işbirliğine ilişkin resmi açıklamalarda bulunacaklarını yazan gazete, Fransız yetkililerin de RMMO yetkilileriyle görüşmek için bu hafta Ada’ya geleceğini, bununla birlikte Fransız Savunma Bakanı Florence Parly’nin de Rum mevkidaşı Savvas Agelidis ile görüşmek amacıyla geleceğini belirtti.
Gazete haberinde ayrıca Mari’deki deniz üssündeki alt yapı çalışmalarının birkaç aydır başladığını, ancak finansman ve bazı bürokratik karışıklık nedeniyle bir aranın verildiğini, bu sorunların aşılmasıyla çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini ve bunun 2019 yılı sonunda veya 2020 yılı sonunda tamamlanmasının beklendiğini de yazdı.
Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Mari’deki üssün idaresinin Rum Milli Muhafız Ordusu’nda olacağını, deniz üssüne ayrıca AB üyesi ülkelerin gemilerinin de demirleyebileceğini belirtti.
Gazete haberinde, oluşturulacak güvenlik ağında, Avrupa güçlerini konuk edecek olan Baf’taki “Andreas Papandreu” hava üssünün modernizasyonun da önemli bir katkı sağlayacağından söz etti.
Öte yandan Kathimerini gazetesi “Fransa İle Büyük Savunma Anlaşması” başlıklı haberinde, Fransa’nın, Doğu Akdeniz’deki aynı jeopolitik ve enerji çerçevesinde olmasına bağlı olarak büyük bir savunma anlaşması yapmak için Güney Kıbrıs ile istişareler halinde olduğunu, aklında ise enerji planlamalarının korunmasının bulunduğunu belirtti.
Fransa ve Güney Kıbrıs’ın Mart ayı içerisinde savunma anlaşmasına imza atacaklarını belirten gazete, Fransız Total şirketinin , İtalyan ENI şirketinin bulunduğu, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki üç deniz parseline de gireceğini anımsattı.
Habere göre hükümet kaynağı, gazeteye yaptığı açıklamada “şu anda Kıbrıs için alt yapıların zamanı olduğunu” belirtti.
Aynı kaynak, bu alt yapıların, AB’deki ortaklara, Güney Kıbrıs’ın enerji planlamalarına ayrıca terör ile mücadele eden ve bölgedeki istikrar ve barışı savunan dinamiklere de hizmet etme temelini de oluşturabileceğini de ifade etti.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.