FRANSA ÇEVRE BAKANI CANLI YAYINDA İSTİFA ETTİ
Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot katıldığı bir radyo programındaki canlı yayında, önceden kimseye bir bilgilendirme yapmadan görevinden ayrıldığını açıkladı.

28 Ağustos 2018 Salı 15:08
Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot bugün katıldığı bir radyo programındaki canlı yayında görevinden istifa ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'a önceden herhangi bir bilgilendirme yapmaksızın görevden ayrıldığını açıklayan Hulot, kararına gerekçe olarak hükümetin çevreye ilişkin meselelerde yeterince adım atmamasını gösterdi.
Eski Bakan, kabine içinde çevre ile ilgili konularda "tamamen yalnız" hissettiğini belirterek, "hükümetten ayrılma kararı alıyorum" açıklamasında bulundu.
Aktif bir siyasi geçmişi olmayan ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kendisini hükümete davet etmesi sonucu bakan olan 62 yaşındaki Hulot, göreve geldiği andan bu yana kabinedeki diğer bakanlarla birçok konuda anlaşmazlığa düştü. Esasen bir televizyon sunucusu ve çevre aktivisti olan Hulot, katıldığı radyo programında bakanlığının alanına giren meselelerle ilgili olarak, "Küçük adımlar atıyoruz ve Fransa diğer ülkelerden çok daha fazlasını yapıyor, ancak bu adımlar yeterli mi? Yanıt hayır" ifadesini kullandı.
France Inter radyo kanalında istifasını açıklayan eski bakan, çevreye ilişkin meselelerde artık her şey kontrol altındaymış izlenimi vermek istemediğinin ve bu yüzden görevinden ayrıldığının altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'tan açıklama
Hulot'nun istifası üzerine Başbakanlık Sözcüsü Benjamin Griveaux konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Sözcü, "En temel nezaket kapsamında Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı önceden uyarılabilirdi" ifadesini kullandı. Griveaux ayrıca, "Kalmasını isterdim. (Hulot'nun) attığı adımlar Fransız halkı için faydalı olacak ve gerisi getirilecek" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği ile ilgili temaslarda bulunmak üzere bugün Danimarka'ya giden Cumhurbaşkanı Macron ise Hulot'nun istifası ile ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı. Ancak Reuters haber ajansına konuşan bir Cumhurbaşkanı danışmanı, "Bakanların, özellikle de sivil toplumdan gelenlerin işi aynı zamanda hem heyecan verici hem de hayal kırıklığına uğratıcı olabilir" dedi.
Hulot'nun yerine geçecek ismin henüz belirlenmediğini kaydeden danışman, "Hayal kırıklığı yaratan ve hatta (Hulot'u) tüketen bir durum olmasını gayet iyi anlıyoruz, ancak bütün bunlar, kendisinin gerçekleştirdiği işlerin kalitesini düşürmez" ifadesini kullandı.
İşaretini önceden vermişti
1987 yılından 2012'ye kadar aralıksız olarak çevre konusunda televizyon programcılığı ve sunuculuğu yapan eski bakan, bu yılın Şubat ayına kendisine yöneltilen tecavüz suçlaması nedeniyle istifa noktasına gelmişti. Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın kızına tecavüz ettiği suçlaması yöneltilen Hulot, bu suçlamaları reddetmiş ve iddiaların kendisine ve ailesine karşı son derece zarar verici olduğunu söylemişti.
Kabinede geçirdiği süre boyunca Hulot'ya ayrıca diğer çevreciler tarafından Macron hükümetinde yeterince etkin olamadığı ve özellikle tarım ve ekonomi bakanlıklarının çevre meseleleri ile çatışan gündemlerine karşı başarısız olduğu eleştirisi getirilmişti.
Avcılık yasası son darbe oldu
Bir vejetaryen olan Hulot dün onaylanan bir yasa kapsamında avcılık lisanslarının 400 eurodan 200 euroya indirilmesine engel olamamıştı. Eski bakan canlı yayındaki programda bu indirimin yapılmasından ve avcılık lobisinden bir kişinin davet edilmemesine karşın görüşmelere katılmasından dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirterek istifa kararını vermesinde etkili olduğunu kaydetti.
Hulot ayrıca Fransa'nın elektrik üretiminde nükleer enerjiye bağımlılığını 2025'e kadar yüzde 50'nin altına indirme hedefinden vazgeçmesi sonrası yaşadığı hayal kırıklığını gizlememişti.
Macron baskı altında
Geçen yıl Mayıs ayında "Yürüyüş" (En Marche) hareketi lideri olarak iktidara gelen 40 yaşındaki Cumhurbaşkanı Macron, bir yandan ülkedeki düşük büyüme ve yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele ederken, bir yandan da AB içinde bütünleşmeyi derinleştirecek bir takım reformlar gerçekleştirmeye çalışıyor.
Ancak amaçlarına ulaşmada güçlük çeken Macron, geçen haftasonu Başbakan Edouard Philippe aracılığı ile borç azaltma hedeflerinden vazgeçtiklerini açıklamıştı. Macron ayrıca eski koruma görevlisinin, bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı sırasında düzenlenen gösterilerde bir protestocuyu dövmesi üzerine eleştirilere maruz kalmış ve kriz skandal boyutu kazanmıştı.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.